Het eerste sollicitatiegesprek is achter de rug. Een paar dagen later word je uitgenodigd voor een tweede gesprek. Geweldig nieuws! Maar wat houdt dit precies in? In dit artikel vind je meer over het tweede sollicitatiegesprek, waarin dit verschilt van het eerste gesprek, welk soort vragen je kunt verwachten en hoe je je hierop voorbereidt.
Het nut van een tweede sollicitatiegesprek
De sollicitatieprocedure bestaat uit veel verschillende onderdelen. Het begint doorgaans met een beoordeling op basis van je cv en sollicitatiebrief. Op basis van deze twee wordt een eerste inschatting gemaakt of je het werk zou kunnen doen.
Op het moment dat recruiters denken dat je geschikt zou zijn voor de functie op basis van kunnen, kun je rekenen op een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit eerste gesprek willen ze overtuigd worden dat je goed bij het bedrijf en de functie past. Dit gesprek is vaak niet met mensen van de directie op je toekomstige leidinggevende, maar vaak met een recruiter of iemand van HR.
Het doel van dit gesprek is het vermoeden bevestigen dat jij geschikt bent voor de functie en de werkzaamheden zou kunnen doen. Ook kijken ze of je bij de bedrijfscultuur binnen de organisatie zou passen.
Indirect geeft dit ook het nut aan van het tweede gesprek. Waar het eerste gesprek hoofdzakelijk gezien kan worden als een kennismaking, wordt er doorgaans in de tweede ronde een stuk meer de diepte ingegaan. Ook verloopt dit gesprek meestal met andere mensen dan het eerste gesprek. Als de eerste indruk goed is, mag je op korte termijn (meestal binnen een week) een bevestiging van een tweede sollicitatiegesprek verwachten. Maar wat is precies de inhoud van dit tweede sollicitatiegesprek?
Soort vragen tijdens het tweede sollicitatiegesprek
Tijdens het tweede sollicitatiegesprek ga je een stuk meer de diepte in. In het eerste gesprek heb je vaak een wat oppervlakkiger gesprek met een recruiter, terwijl je in het tweede gesprek vaak spreekt met iemand met meer kennis. Dit kan een leidinggevende zijn met specifiekere kennis over de functie die jij gaat bekleden.
Zo is het in de consultancy vaak zo dat je een eerste gesprek hebt met een recruiter, gevolgd door een (aantal) assessment(s), gevolgd door een of twee sollicitatiegesprekken met directe collega’s, gevolgd door een gesprek met iemand van de directie.
Met andere woorden: hoe verder je komt in het proces, des te meer het draait om de details van je ervaring en wat je kunt betekenen voor hen. Aan dit voorbeeld zie je ook dat de senioriteit van je gesprekspartners geleidelijk stijgt. Waar je in het eerste gesprek misschien nog weg kunt komen met abstracte voorbeelden (omdat je gesprekspartner geen vakspecialist is), zal daar in het tweede sollicitatiegesprek geen genoegen mee worden genomen.
Ook mag je tijdens deze fase van de sollicitatieprocedure rekening houden met salarisonderhandeling. Idealiter stel je het antwoord op deze vraag nog uit tot een later moment. Maar meer informatie daarover vind je in dit artikel.
Voorbereiden op het tweede sollicitatiegesprek
Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek is ontzettend belangrijk. Zowel voor het eerste als voor het tweede gesprek is het van belang een aantal zaken op een rijtje te hebben voor je het gesprek aan gaat. In de basis is de voorbereiding bij beide gesprekken hetzelfde.
Ook tijdens het tweede sollicitatiegesprek zul je de opdracht krijgen: ‘vertel eens iets over jezelf.’ Ook zullen ze weer van je willen weten waarom je weg wilt bij je huidige werkgever en wat de precieze reden is dat je bij hen solliciteert en niet bij bijvoorbeeld de concurrent. Dit spreekt allemaal voor zich.
Ze weten wie je bent
Wat wel anders is tijdens het tweede gesprek, is dat je gesprekspartners al aantekeningen hebben over jou uit het eerste gesprek. Ze weten al vrij veel over je. Je moet er dus op letten dat je niet dezelfde anekdotes en voorbeelden geeft. Bij een sollicitatiegesprek draait het uiteindelijk om het gevoel dat je je gesprekspartners geeft. Het herhalen van dezelfde antwoorden en resultaten kan de indruk wekken dat je weinig te vertellen hebt – zelfs als dit niet het geval is. Zorg tijdens je tweede gesprek dus dat je ‘frisse’ anekdotes kunt te vertellen en zorg dat je klaar bent om echt in detail te treden met betrekking tot je kennis en ervaring. Abstracte antwoorden zijn tijdens het tweede sollicitatiegesprek niet langer goed genoeg. Je hebt concrete voorbeelden nodig. Deze kun je vertellen aan de hand van de STARR-methode.
Ten slotte zorg je er voor dat je op voorhand al weet wie je gesprekspartners tijdens het tweede sollicitatiegesprek zullen zijn. Op basis hiervan kun je namelijk een inschatting maken over het soort vragen dat ze gaan stellen. Ook geeft het je de kans om te kijken naar dingen die jullie gemeen hebben met elkaar om zo de ‘klik’ te faciliteren.
De laatste stap
Een tweede gesprek is in veel sollicitatieprocedures de laatste fase voordat de contractonderhandelingen van start gaan. Het is de laatste stap naar jouw nieuwe baan. Een goede voorbereiding kan dus het verschil betekenen tussen een leuke nieuwe baan en een afwijzing.