Skip to main content
Het schrijven van een cv is op zichzelf al lastig genoeg. Als je geen werkervaring hebt, lijkt de taak misschien onmogelijk. In dit artikel leggen we je uit hoe je, ondanks je gebrek aan werkervaring, toch met een onweerstaanbaar cv kan solliciteren.

Je bent net klaar met je studie en bent gemotiveerd om de arbeidsmarkt op te gaan. Je hebt daarnaast een aantal leuke vacatures voorbij zien komen waar je graag op wilt reageren. Klinkt dit scenario je tot zover bekend in de oren? Lees dan gauw verder!

Omdat je de eerste jaren van je leven als een volwassene in de schoolbanken hebt doorgebracht, heb je nog niet zoveel, weinig, of geen werkervaring. Misschien heb je biertjes getapt in de lokale kroeg, of heb je vakken gevuld bij de buurtsuper, maar dat zet je niet bovenaan je cv, toch? Wil je ondanks je gebrek aan ervaring op die toffe vacature reageren met een cv dat een serieuze indruk maakt? Volg dan de volgende tips.

Tip 1: Zet je persoonlijk profiel bovenaan

Lang niet ieder cv heeft er een, maar als het aan recruiters ligt zou hij bovenaan ieder curriculum vitae moeten prijken: het persoonlijke profiel.

Je persoonlijk profiel is een tekstbox waarin je jezelf in 5 tot 8 regels voorstelt. Steeds meer werkzoekers maken er gebruik van, omdat recruiters het door de jaren heen belangrijker zijn gaan vinden om de persoon achter het cv te leren kennen. Vroeger wilden die recruiters alleen maar weten wat je hebt gedaan, tegenwoordig willen ze ook weten wie je bent.

Als werkzoeker zonder ervaring kan jij gebruik maken van deze verandering in het recruitmentlandschap. Pak bovenaan je cv de kans om jezelf voor te stellen in een tekstbox die qua lay-out meteen de aandacht trekt. Natuurlijk kan je niet veel zeggen over je werkervaring – die heb je immers niet – maar je kan wel schrijven wie je bent, wat je kan en hoe jij jouw potentiële werkgever gaat helpen.

Tip 2: Kies voor een chronologisch cv

Heb je voor je dit artikel las al een begin gemaakt met het schrijven van je cv? Zeg eens eerlijk: hoe ben je dat begonnen? Waarschijnlijk door je meest recente ‘werkervaring’, a.k.a. je sidehustle tijdens je studie, bovenaan te zetten. Daaronder staan de bijbaantjes, stages en studies die je daarvoor hebt gedaan. Hebben we gelijk?

Op zich is dat niet vreemd: je hebt – waarschijnlijk onbewust – gekozen voor het teruglopende cv. Daarbij staat je meest recente werkervaring bovenaan, alles wat daarvoor kwam staat eronder. Je bent niet de enige die z’n cv zo opstelt, onder werkzoekers in Nederland is het teruglopend cv zelfs een van de populairste.

Voor mensen met weinig werkervaring is het echter niet de slimste keuze: het werk dat jij het meest recent deed is namelijk niet zo relevant. Veel belangrijker is de studie die je koos, en de plek waar jij je stage deed. Kies daarom voor het chronologische cv, waarbij je jouw eerste “werkervaring” bovenaan zet: dat is dus de studie die je volgde. En dat is wat jou interessant maakt voor je potentiële werkgever.

Door gebruik te maken van een chronologisch cv komt die informatie bovenaan te staan en ziet een recruiter dat dus als eerste. Hij of zij weet dan meteen dat jij een interessante kandidaat bent!

Tip 3: Je stage, buitenlandstudie en reis zijn ook ervaringen

Heb jij je studie bovenaan je cv gezet? Top, dan ben je nu in ieder geval op de goede weg.

Je wilt vervolgens natuurlijk zo min mogelijk irrelevante activiteiten op je cv zetten, maar er zal toch iets op dat papier moeten komen. Een halfleeg kantje inleveren maakt immers geen goede indruk

Probeer daarom na te gaan welke dingen je tijdens je studie hebt gedaan en vermeld die op je cv. Je buitenlandstudie verdient bijvoorbeeld een apart kopje, datzelfde geldt voor je stage. Samen met je studie in Nederland heb je zo toch al drie dingen op je cv staan die alle drie relevant zijn voor jouw potentiële werkgever.

Heb je na je studie een tussenjaar genomen, bijvoorbeeld om op reis te gaan? Vermeld dat dan ook! Je legt ermee uit waarom er een gat in je cv zit: dat is de tijd tussen je afstuderen en je sollicitatie. Veel recruiters zijn hier nieuwsgierig naar. En doordat je jouw reis vermeldt, weten recruiters dat het gat in je cv niet kwam doordat je in de gevangenis zat, maar omdat je waardevolle ervaring opdeed in een onbekende omgeving. Daarmee heb je alvast een streepje voor!

Tip 4: Wees niet bang om een bijbaantje te vermelden op je cv

Om je cv nog wat extra body te geven, wil je misschien toch een of twee bijbaantjes op je cv zetten. In principe is hier niets mis mee, zo lang je ze niet bovenaan je curriculum vitae zet.

Heb jij tijdens je studie een bijbaan gehad? Dan laat je jouw potentiële werkgever daarmee zien dat je hard kan werken en dat je gemotiveerd bent. Jouw studie werd je immers niet in de schoot geworpen.

Kan je een link leggen tussen het werk dat je bij je bijbaan deed en het werk dat je bij je potentiële werkgever hoopt te gaan doen? Dan is dat helemaal mooi! Werkte je tijdens je studie als pizzabezorger en ga je nu solliciteren in de transportplanning, dan heb je al in het klein je toekomstige werkveld van binnen meegemaakt.

Tip 5: Vermeld nevenactiviteiten op je cv

Tot slot kan je jouw cv ook verder invullen door nevenactiviteiten te vermelden. Als voorzitter van je studievereniging of jeugdtrainer bij je voetbalclub, heb je immers ervaring opgedaan die bij je potentiële nieuwe functie prima van pas kunnen komen.

Ga voordat je jouw nevenactiviteiten opschrijft wel na of ze relevant zijn voor je potentiële werkgever. Niemand hoeft te weten dat je op het tennistoernooi van Uddel in 2011 de zilveren plak won.

Andere cv-problemen?

Heb jij een oplossing voor je andere cv-problemen nodig? Check dan snel in de lijst hieronder of we je met jouw vraag kunnen helpen.

Geef een reactie