Skip to main content
Heb jij Abraham of Sarah gezien? Dan is solliciteren opeens een stuk lastiger. Maar met de tips van loopbaanbegeleider Wendy Goudzwaard, vind je toch een baan die bij je past. Haar allerbelangrijkste advies? “Solliciteer met lef!” In dit interview gaat ze daar dieper op in.

Waarom is het voor 50-plussers zo lastig om een goede baan te vinden?

Wendy: “Mensen van boven de 50 hebben vaak lang niet gesolliciteerd. Daardoor zijn ze bescheiden: dat betekent dat ze onbewust bekwaam zijn. Ze realiseren zichzelf niet hoe goed ze in hun werk zijn, omdat ze niet weten waar hun eigen kwaliteiten zitten.”

Hoe kunnen ze dat veranderen?

“Ik zeg altijd: solliciteer met lef! Dat betekent: wees wat minder bescheiden. Vertel dus in je brief, cv en je gesprek waarvoor jij betaald wil worden – waar jij goed in bent. Dan zeggen mensen soms: ‘allemaal leuk en aardig, maar ik heb thuis geleerd dat je niet mag opscheppen.’ Dat is een misverstand. Een recruiter vertellen waar je goed in bent heeft niets met opscheppen te maken.”

Vertellen waar je goed in bent: hoe doe je dat?

Mijn advies: gebruik de STARR-methode. STARR is een afkorting, hij staat voor Situatie Taak Actie Resultaat Reflectie. Aan de hand daarvan kun je makkelijk vertellen over resultaten die je hebt behaald en waar je trots op bent. Zoals de naam al zegt: je beschrijft een situatie, vertelt wat er te doen stond, wat je vervolgens hebt gedaan en welk mooi resultaat dat opleverde.

Het kan zijn dat je eventjes moet graven om zo’n situatie te bedenken, maar iedereen heeft er één. En opnieuw: wees niet te bescheiden. Je denkt misschien: ‘Tja, dat mooie resultaat, dat hoorde toch gewoon bij mijn werk?’ En dat is misschien ook zo, maar dat is wel iets dat jij hebt gedaan. En daar mag je trots op zijn.

Vertel jij in je brief, cv of gesprek over situaties waar jij resultaat boekte? Doe dat dan in actief taalgebruik! Ook dat is onderdeel van solliciteren met lef. Dus zeg niet: ‘collega’s vinden dat ik zus en zo goed kan’. Daarmee verschuil je je achter schrijftaal, en dat is nergens voor nodig. Profileer jezelf en zeg: ‘ik kan zus en ik wil zo’. Kom voor jezelf op!

Wat betekent solliciteren met lef nog meer?

Een hele belangrijke: NIVEA. En dan heb ik het niet over deodorant of zo – NIVEA staat voor Niet Invullen Voor Een Ander. 50-plussers hebben daar een handje van. Ze zeggen vaak: ‘als ik A doe, denkt een recruiter straks B over mij’. Ze bellen dan bijvoorbeeld niet voordat ze een sollicitatie versturen, omdat ze bang zijn dat een recruiter ze dan als brutaal ziet. Veel meer dan jongeren, doen 50-plussers aannames.

Het probleem daarmee? Als je aannames doet, blijf je niet op het netvlies van een recruiter plakken, je valt namelijk niet op. Toon dus lef, doe juist iets wat een ander niet doet. En pak de regie: dus door een recruiter wél vooraf op te bellen met de juiste vragen, en niet af te wachten.

Wat moet je dan vragen?

Bijvoorbeeld: ‘naar wat voor soort nieuwe collega zijn jullie op zoek?’ Dat staat namelijk vaak maar gedeeltelijk in een vacaturetekst. En heb gewoon het lef om te vragen naar de leeftijden van mensen op de afdeling. Zijn dat allemaal 30’ers? Dan kun je jouw recruiter eens brutaal – maar wel een beetje subtiel – vragen naar zijn of haar vooroordelen over 50-plussers. Die kun je vervolgens een voor een wegnemen door het over jouw kwaliteiten, kennis en ervaring te hebben.

Jij kan bijvoorbeeld een mentor zijn voor die groep 30’ers. En als zij in de zomervakantie met hun kinderen naar Spanje, Frankrijk of Italië willen, sta jij voor de werkgever klaar. Jij ging immers toch al buiten de schoolvakanties op reis, wanneer het lekker rustig is.

Wat je ook kunt vragen: ‘mag ik eens een ochtendje meelopen op jullie afdeling?’ Daardoor krijg jij een beter beeld van of de vacature bij je past, en weet je potentiële werkgever hoe gedreven jij bent.

Mooie tips, maar iemand van boven de 50 kun je niet jonger maken. Leeftijd blijft toch gewoon een issue op de arbeidsmarkt?

Wat mij betreft is leeftijd geen issue, maar een asset. Daar mogen 50-plussers trots op zijn! Je bent vaardig in je vak, hebt zowel professionele als levenservaring en je hebt vaak binnen meerdere functies en bedrijven kennis opgedaan. Daardoor kun je verschillende taken flexibel oppakken, en je kunt jongere collega’s aansturen.

Daarnaast blijkt keer op keer dat 50-plussers vitaal zijn – ze hebben een laag ziekteverzuim. Dat komt omdat ze al lang weten hoe ze voor zichzelf moeten zorgen. Ook dat is een grote plus voor iedere werkgever. Mentaal zitten 50-plussers overigens ook goed in hun vel: een goede werk-privébalans vogelden ze jarengelden al uit. Ze zijn kortom echt een bonus voor een organisatie, en zo mogen ze zichzelf ook aanprijzen.

Verder lezen

Wil jij weten wat Wendy voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis strategiesessie aan op www.ikbengoudwaard.nl. Wendy vindt het leuk als je met haar connect op LinkedIn!

Geef een reactie