Skip to main content
Natuurlijk zijn je werkervaring en diploma's belangrijk op je cv, maar een recruiter wil ook graag weten wie het mens achter die statistiekjes is. Het persoonlijk profiel is een ideaal instrument om jezelf voor te stellen.

Het persoonlijk profiel, ook wel de profielschets of kortweg het profiel genoemd, is een kort stukje tekst aan het begin van je cv waarin je jezelf voorstelt.

In het persoonlijk profiel geef je in ongeveer vier tot zeven tekstregels een beschrijving van wie je bent, waar je goed in bent en wat je zoekt. Het doel van de profielschets is om de lezer van je cv een beter idee te geven van de persoon achter het verder vaak onpersoonlijke document.

Hoe het niet moet

Het is belangrijk om te beseffen dat je profiel geen simpele opsomming van je persoonseigenschappen is. Schrijf onder het kopje ‘persoonlijk profiel’ dus niet zomaar: “betrokken, ondernemend, resultaatgericht, ambitieus, creatief en enthousiast.”

Dat is namelijk een schoolvoorbeeld van hoe een profielschets er niet uit moet zien. We lezen hier een droge opsomming van competenties en kenmerken die totaal geen authenticiteit uitstraalt.

Bij het opstellen van een profiel voor het cv gaat het erom dat je een lekker lopend stukje schrijft waarmee de lezer de persoon achter het cv beter leert kennen. De opsomming van de eigenschappen is eerder storend dan waardevol.

Hoe het wel moet

Wel een goed persoonlijk profiel schrijven? Laat je dan inspireren door onderstaand voorbeeld.

VOORBEELD:

“Mijn naam is John. Ik ben een flexibele, resultaatgerichte manager met ruime ervaring binnen het productiewezen en in de voedselindustrie. Mijn managementstijl kenmerkt zich het best als dienend leiderschap: ik motiveer anderen om zo samen goed te presteren. Ook niet onbelangrijk: ik beschik over een goede portie humor en heb nooit een ochtendhumeur!”

Hier maken we kennis met John op een manier die authenticiteit uitstraalt. Let vooral ook op het eerste persoonsperspectief waarin het stukje is geschreven. De ik-vorm wordt aangehouden, zodat het lijkt alsof je rechtstreeks kennis met de schrijver maakt.

Informatie voor in het profiel

Omdat je maar een beperkt aantal woorden hebt om een beeld van jezelf te schetsen, is het van belang om uitvoerig stil te staan bij de inhoud die je wilt overbrengen.

Hier volgt een aantal voorbeelden van vragen die je in je persoonlijk profiel kunt beantwoorden:

  • Waar ben je goed in?
  • Wat zijn je persoonlijke eigenschappen
  • Wat zoek je precies?
  • Wat zijn je ambities?

Heb je op al die vragen antwoord gegeven? Dan heb je nu een veeeeel te lang persoonlijk profiel. Maar je bent wél de goede weg ingeslagen.

Om je profielschets in te korten, maak je eerst een selectie van de informatie die je het belangrijkst vindt. Klaar? Maak van die informatie dan nóg een keer een selectie. Een profielschets hoort kort te zijn: op die manier is een recruiter eerder geneigd hem te lezen. Grote lappen tekst slaat hij waarschijnlijk over.

Let op: aangezien je weinig woorden kunt gebruiken, is het zonde om in je persoonlijk profiel stil te staan bij dingen die in het cv al worden benoemd. Schrijf dus alleen dingen op die jouw recruiter niet in de rest van het document kan vinden.

Tips voor een goede profielschets

Voldoet jouw profielschets aan de volgende kenmerken? Dan is jouw perfecte cv een stapje dichterbij!

  • Gebruik van de ik-vorm
  • Een persoonlijke touch (bijvoorbeeld: ‘ik heb een gezonde dosis humor’)
  • Geen dooddoeners
  • Authentieke woordkeuze (‘vaak’ in plaats van ‘dikwijls’)

De eerste twee punten kwamen al eerder op deze pagina aan bod, en het vierde punt spreekt voor zich. Het derde punt, dooddoeners, willen we wel nog even bespreken.

Dooddoeners zijn uitspraken die eigenlijk maar weinig inhoud hebben en hierdoor waardevolle ruimte verspillen in het cv. Denk hierbij aan termen als ‘spin in het web’, ‘administratieve duizendpoot’, ‘zelfstandige teamplayer’ en ‘nieuwe uitdaging’.

Waarom je ze moet vermijden? Omdat de woordkeuze in het profiel van je cv van grote invloed op de kwaliteit ervan is. Er zijn namelijk veel woorden die op ieder cv terugkomen en daardoor niet onderscheidend zijn. Als iedere sollicitant bijvoorbeeld schrijft creatief te zijn, wat is dan de meerwaarde daar nog van? Probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van kenmerken die specifiek van toepassing zijn op jou.

Ben je écht heel creatief en is het een belangrijk kenmerk om de functie goed uit te oefenen, dan kun je dat natuurlijk alsnog in je profielschets noemen. Maar onderbouw het dan, bijvoorbeeld met de STARR-methode. Hiermee geef je concrete voorbeelden die aantonen dat je een bepaalde eigenschap bezit.

Je ambitie in de profielschets

Bij het schrijven van je profielschets is het slim om de vacature waarop je reageert in je achterhoofd te houden. Benoem je in je profiel vooral eigenschappen die ook in de vacature vermeld staan? Dan laat je zien dat je goed aansluit bij wat je potentiële werkgever zoekt. Zo maak je meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Maar wil je écht indruk maken? Wees dan ook proactief in je profielschets. Dit doe je door duidelijk aan te geven wat je wensen en ambities zijn: zo laat je zien dat je vooruit kunt denken en visie hebt. Kortom, dat je een goede investering voor de toekomst bent. Deze strategie is vooral slim als je solliciteert op een zogeheten groeifunctie, dus op een functie waar veel doorgroeimogelijkheden zijn.

‘Ik ben op zoek naar een functie als…’

Wil jij jouw ambitie in je persoonlijk profiel benoemen. Doe dat dan met de zin: ‘Ik ben op zoek naar een functie als…’. Die regel verwacht je misschien eerder in een sollicitatiebrief dan in een cv, maar als er veel reacties op een vacature komen, worden sollicitatiebrieven vaak niet eens gelezen. Door je wensen en ambities alleen op te nemen in je sollicitatiebrief, maak je het aannemelijk dat jouw recruiter ze volledig mist.

Andere zinnen die je in je ambitieuze profieltekst kunt gebruiken zijn:

  • ‘Ik ben geïnteresseerd in een leidinggevende rol binnen [afdeling(en)]’
  • ‘Ik heb een sterke voorkeur voor een functie waarin ik mijn …vaardigheden kan ontwikkelen’
  • ‘Het is mijn ambitie om door te groeien tot marketingmanager’
  • ‘Ik ben bereid te investeren in mezelf buiten de reguliere werktijden om zo door te kunnen groeien binnen de organisatie’
  • ‘Mezelf constant blijven ontwikkelen is belangrijk voor me. Daarom richt ik me op functies met goede doorgroeimogelijkheden’

Andere onderdelen van het cv

Ben jij je cv aan het bouwen? Dan vind je in deze lijst al onze artikelen over verschillende onderdelen van het curriculum vitae.

Geef een reactie