Skip to main content
Met het STAP-budget volg je gratis bij- of omscholing. Maar hoe vraag je het aan? Wij stelden dit stappenplan op.

Staat 1 maart 2022 al in jouw agenda omcirkeld? Op die dag gaat immers het STAP-budget in, vanaf dat moment kan jij dus op kosten van de overheid een opleiding, cursus of ander soort leergang volgen!

Dit is het STAP-budget

Over wat je precies met een STAP-budget kunt, en waarom het zo belangrijk is, schreven we eerder dit artikel. Ervan overtuigd dat jij baat hebt bij een bij- of omscholing? Dan zetten we in dit stuk voor je op een rijtje hoe je het budget aanvraagt.

Dat doen we – hoe kan het ook anders bij dit budget – stapsgewijs.

Stap 1: de juiste opleiding vinden

Niet alle opleidingen en onderwijsinstellingen komen in aanmerking voor het STAP-budget: jij kan alleen geld aanvragen voor opleidingen die zijn goedgekeurd door DUO, de uitkeringsinstantie die vooral bekend is van de studiefinanciering. DUO houdt een lijst bij van scholen en opleidingen die het STAP-budget mogen ontvangen. Zodra die lijst online staat, linken we daar op deze plek naartoe.

Onderwijsinstellingen die het STAP-budget mogen ontvangen, hebben op hun eigen website vaak ook een overzicht van eigen opleidingen die voor het budget in aanmerking komen.

Stap 2: aanmelden voor de opleiding

Om een STAP-budget aan te vragen, moet jij je eerst aanmelden voor de opleiding van jouw keuze. Dat kan vaak via de website van de onderwijsinstelling.

Heb jij je eenmaal aangemeld? Dan krijgt je een STAP-aanmeldbewijs toegestuurd van de onderwijsinstelling. Deze mail is erg belangrijk: zorg dat je hem niet kwijtraakt.

Stap 3: STAP-budget aanvragen

Heb je het STAP-aanmeldbewijs ontvangen? Dan volgt nu het echte werk: met dat document kan jij via een speciale website de aanvraag voor het budget doen. Ook deze website staat nog niet online. Komt daar verandering in? Dan linken we er in dit artikel naar.

Vervolgens buigt het UWV zich over je aanvraag, binnen 4 weken krijgt je bericht. Wordt je aanvraag goedgekeurd? Dan krijgt de onderwijsinstelling dat te horen: zij sturen hun factuur naar de overheid – jij kan vervolgens de schoolbanken in.

Kost het volgen van de opleiding waarvoor je het STAP-budget aanvroeg meer dan duizend euro? Dan moet je de rest van het bedrag zelf betalen – de onderwijsinstelling zal je daar een factuur voor sturen.

Wordt een aanvraag niet goedgekeurd? Dan stuurt het UWV de onderwijsinstelling daar geen bericht over. Jij kan er dan voor kiezen om de opleiding alsnog te volgen, maar de kosten voor eigen rekening te nemen.

Ben je niet bereid om zelf voor de opleiding te betalen? Dan moet je jezelf bij de onderwijsinstelling uitschrijven, voordat de cursus begint.

Stap 4: de opleiding volgen en afronden

Is jouw STAP-budget-aanvraag goedgekeurd? Dan stuurt de onderwijsinstelling je een mail. Hierin staat bijvoorbeeld vermeld hoe laat de opleiding begint, op welke locatie de opleiding plaatsvindt en of je lesboeken voor de opleiding nodig hebt.

Heb jij je opleiding afgerond? Dan krijg je een bewijs van deelname, een certificaat of een diploma van de onderwijsinstelling. Met dit document kun jij met succes de arbeidsmarkt op!

Geef een reactie