Skip to main content
Schrijven is een belangrijk onderdeel van solliciteren, maar wat doe je als je een writer’s block hebt? Auteurs van Penguin, een van de belangrijkste uitgevers ter wereld, geven tips om hem te overwinnen.

Wie solliciteert, moet veel schrijven. Sollicitatiebrieven, bijvoorbeeld, maar ook profielomschrijvingen: je sollicitaties zijn sterker wanneer je voor ieder cv dat je verstuurt een nieuwe tekst over jezelf schrijft. En wat te denken van de begeleidende e-mail naar je recruiter? Die wil je natuurlijk ook zo origineel mogelijk maken.

Soms makkelijk, soms moeilijk

Voor sommige mensen verloopt dat schrijven eenvoudig. Ze bedenken wat ze willen zeggen en zetten dat vervolgens probleemloos op papier. Voor andere mensen duurt het iets langer voor ze tevreden zijn met hun resultaat. Maar ken je het gevoel van een writer’s block? Daarbij neem je vol goede moed plaats achter je laptop, open je een Word-document maar als je op het punt staat om te tikken, komt er simpelweg niets uit.

Als je fulltime solliciteert, en vandaag eigenlijk nog drie sollicitatiebrieven wilt schrijven, bestaat er geen frustrerender gevoel. Maar maak je geen zorgen: je bent niet de enige die zo nu en dan met een writer’s block te maken krijgt. Zelfs de beste poëten, zangers en boekschrijvers moeten er soms aan geloven.

Penguin

Een aantal jaar geleden vroeg Penguin, een van de belangrijkste uitgevers ter wereld, zijn schrijvers om anoniem te vertellen wat zij doen om uit een writer’s block te komen. Sollicitatiedokter selecteerde de 5 beste antwoorden. Zo versla jij jouw writer’s block!

Tip 1: Schrijf in het wilde weg

Wanneer het je niet lukt om jouw motivatie op papier te krijgen, is er een ding dat je in ieder geval niet moet doen. Dat is stoppen met schrijven. Als je stopt met tikken, gaat het creatieve gedeelte van je brein dat kennelijk toch al aan het indommelen was, helemaal naar dromenland.

Om dat te voorkomen, is het slim om in het wilde weg te schrijven, vertelt een Penguin-auteur. Waarover? Dat maakt niet uit. Schrijf op wat je denkt, wat je om je heen ziet, wat je gisteren hebt gedaan of wat je van je schoonmoeder vindt. Alles is goed, zo lang er maar woorden op papier komen.

Hou je dit een half uurtje vol? Dan zal je zien dat de woorden die je nodig hebt voor je motivatiebrief opeens uit je pen beginnen te komen. Als een schaap over de dam is, volgen er immers altijd meer.

Tip 2: Vertel je verhaal aan een denkbeeldige vriend

Een van de Penguin-auteurs die anoniem een wirter’s block-tip deelde, heeft soms denkbeeldige vrienden nodig om woorden op papier te krijgen. “Als het me niet lukt om te schrijven, stel ik me voor dat ik aan een vriend probeer uit te leggen wat ik zeggen wil”, vertelde hij of zij.

Lukt het je niet om jouw sollicitatiebrief op papier te krijgen? Bedenk dan gewoon hoe je je motivatie op een verjaardag zou uitleggen. Schrijf gerust op wat er in spreektaal bij je naar boven komt. Je kan de zinnen grammaticaal altijd nog aanpassen; om je writer’s block te overwinnen is het verzinnen van de inhoud belangrijker.

Tip 3: Lees een voorbeeldbrief

“Beter goed gejat dan slecht bedacht”, zeggen eindredacteuren bij een krant vaak. En dat geldt ook voor jou! Natuurlijk betekent dat niet dat je plagiaat mag plegen op sollicitatiebrieven die je online vindt, maar je mag ze zeker gebruiken als inspiratie.

Gebruik je die techniek, dan begeef jij je in goed gezelschap. Een van de Penguin-auteurs uit het onderzoekje leest namelijk een goed boek, wanneer diens eigen boek even niet wil vlotten. Op dezelfde manier kan jij er een voorbeeldsollicitatiebrief bij pakken om je eigen motivatie uit je pen te krijgen. Hier vind je een goede. (En een slechte, om te zien hoe het níét moet).

Tip 4: Blijf zitten

Als de woorden niet uit je toetsenbord willen komen, is het verleidelijk om even iets anders te gaan doen. Een kop koffie halen bijvoorbeeld, of een praatje maken met de buurman. Doe dat vooral niet, zegt een van de Penguin-auteurs.

“Dwing jezelf daarentegen om achter je bureau te blijven zitten”, is zijn of haar tip. Doe je dat, dan verveel je je na een tijdje zo erg dat je alsnog iets begint te schrijven, is de logica achter dat advies. In het begin is wat je op papier zet misschien nog niet goed, maar je hebt dan in ieder geval een begin. Daar kan je dan aan schaven, tot je tevreden bent met het resultaat.

Tip 5: Ga lopen

Iedere auteur overwint zijn of haar wirter’s block op een andere manier. Gaf de schrijver uit de tip hierboven nog het advies om achter je bureau te blijven, zegt een andere juist het tegenovergestelde. “Ga een stuk lopen als je niets op papier krijgt, luidt zijn of haar tip. “Neem desnoods een hond, zodat je wel aan de wandel moet.”

Af en toe lopen heeft veel voordelen. Het verligt bijvoorbeeld stress, iets waar je als werkzoeker veel mee te maken krijgt. Maar voor veel mensen lost een wandeling ook een writer’s block op. Je verzet immers even de zinnen en denkt aan iets anders, dat is goed voor je creativiteit. Werkt tip 4 niet voor jou, dan is tip 5 dus zeker de moeite van het proberen waard.

Geef een reactie