Skip to main content
Voor de meeste mensen zijn de zomermaanden een welkome tijd. Het weer is beter, het blijft langer licht en mensen met schoolgaande kinderen krijgen nu de kans om er een paar weken op uit te trekken. Het is vakantie!

Als werkzoekende heb jij misschien minder naar de vakantie toegeleefd. Veel bedrijven draaien in de zomer immers op lagere toeren. Ze zijn slechter bereikbaar en minder druk, daarom is de kans dat ze op zoek zijn naar nieuwe werknemers kleiner. Terwijl iedereen om je heen geniet van zijn vrije vakantiedagen in het mooie weer, zit jij thuis achter je computer waar je nauwelijks nieuwe interessante vacatures binnen ziet komen.

Toch zijn er een aantal dingen die je kan doen terwijl de arbeidsmarkt even op vakantie is. Ook als je zelf besluit vakantie te nemen van het solliciteren – dat is in sommige gevallen een heel goede beslissing – zijn er dingen die je op de achtergrond kunt doen.

Veel kantoren zijn nog steeds open

Allereerst is het goed om je te bedenken dat we in een 24-uurs economie leven. In Nederland zijn er continu werkende mensen nodig, dus zullen er altijd baankansen zijn. Natuurlijk zijn de zomermaanden wat rustiger voor de meeste bedrijven, maar als je goed zoekt, kan je alsnog leuke vacatures vinden.

Je kan ook je voordeel halen uit de vakantieperiode. Nu iedereen even van huis is, heb je namelijk minder concurrenten die naar dezelfde vacatures solliciteren als jij. Dus lukt het je om in de vakantieperiode een vacature te vinden? Dan is de kans dat je die baan binnensleept een stuk groter.

Seizoensgebonden werk

In tijden van corona is alles anders, maar normaalgesproken geldt dat wanneer sommige sectoren vanwege de vakantie op hun gat liggen, anderen juist opbloeien. Misschien vind je het wel leuk om te werken in een andere sector dan waar je nu in zoekt.

Heb je bijvoorbeeld jarenlang als administratief medewerker op een kantoor gewerkt maar vond je de interactie met collega’s het leukste onderdeel van je baan? Dan heb je waarschijnlijk goede sociale vaardigheden. Die zou je uitstekend kunnen inzetten in de horeca of in het toerisme. Dat zijn allebei sectoren die juist in de zomer naar nieuwe mensen zoeken.

Zie een zoektocht in een nieuwe sector ook als een investering in jezelf. Je hebt tijdens de vakantie simpelweg minder kans om een baan te vinden die aansluit bij je ervaring. Die banen komen over een paar maanden, als de vakantie voorbij is, echter vanzelf weer terug. Als jij in de tussentijd een baan in een andere sector hebt ontdekt, kan je een betere inschatting maken over je vaardigheden en heb je zowel privé als professioneel stappen gemaakt.

Jobdigger

Ben jij benieuwd of jouw vaardigheden aansluiten op een andere sector, bijvoorbeeld eentje die extra actief is in de zomer? Gooi het roer dan om en neem een abonnement bij Jobdigger! Deze baanzoeker analyseert je vorige banen en suggereert vervolgens nieuwe vacatures in sectoren waar jij nog nooit aan had gedacht, maar die wel aansluiten op jouw vaardigheden. Het programma vindt dagelijks acht keer zoveel vacatures als Indeed en Monsterboard en is beschikbaar voor slechts €4,50 per maand. Jobdigger is maandelijks opzegbaar, wie weet helpt het programma jou wel aan een droombaan in een sector die je op dit moment nog niet eens kent.

Neem de tijd om te investeren in jezelf

Wil je niet werken in een andere sector? Ben je vastberaden werk te vinden in een sector die nu even op vakantie is? Prima, grijp deze tijd, waarin je weinig nieuwe vacatures vindt, dan aan om in jezelf te investeren. Ga na of er een vaardigheid is waar veel van jouw favoriete vacatures om vragen maar die jij nog niet beheerst. Op Udemy.com vind je bijvoorbeeld verschillende cursussen die jou kunnen helpen om een handige software onder de knie te krijgen. Denk daarbij aan Microsoft Excel, Adobe Photoshop of Google Analytics.

Pak rust, schaam je niet

Heb jij terwijl iedereen om je heen hard aan het werk was minstens zo hard gewerkt om een baan te vinden? Dan heb jij net zoveel recht op vakantie als die mensen om je heen. Je bent door al je harde werk immers een betere kandidaat geworden en hebt veel sollicitatievaardigheden ontwikkeld. Nu alle mensen om je heen een paar weken pakken om uit te rusten van hun werk, mag jij dat zeker ook doen! Een beetje rust kan zelfs positieve effecten hebben op je baankansen.

Schaam je dus niet om tijdens de vakantie even twee weken te stoppen met solliciteren. Ga in plaats daarvan iets leuks doen of probeer tot rust te komen. Hier vind je bijvoorbeeld een aantal mindfulnesstips die je helpen om je stress te verminderen.

Na je vakantie is de banenmarkt in jouw sector vast ook weer op stoom gekomen. Je kan nu vol frisse energie en goede moed verder met jouw jacht naar een droombaan.

De sollicitatiedokter wenst je een fijne vakantie!

Geef een reactie