Skip to main content
Door de komst van de coronacrisis, zijn sollicitatiegesprekken volledig veranderd. Waar werkgevers in het verleden kandidaten op hun kantoor uitnodigden voor een kennismaking, verlopen gesprekken tegenwoordig veel via een video-sollicitatie. De meeste werkzoekenden zijn daar blij mee, zo blijkt uit onderzoek van Sollicitiatiedokter.

Minder zenuwachtig voor video-sollicitaties

De coronacrisis is voor niemand leuk. Toch zullen vooral werkzoekenden er de komende tijd last van hebben. Economen voorspellen immers een recessie, daarmee zal ook de banenmarkt flink krimpen. De maatregelen rondom de crisis brengen echter ook voordelen met zich mee voor mensen die een baan zoeken. Dat wijst een onderzoek van Sollicitatiedokter.nl in samenwerking met Intelligence Group! uit. Wat blijkt: mensen vinden het minder spannend om via een online video-verbinding te solliciteren, dan wanneer ze fysiek op gesprek moeten komen.

In het onderzoek, waar meer dan 1100 mensen aan meededen, gaf slechts 30% van de ondervraagden aan zenuwachtig te zijn voor een online sollicitatiegesprek. Die percentages liggen een stuk lager dan bij ‘echte’ sollicitatiegesprekken. Volgens het onderzoek zit dan bijna 45% van de ondervraagden zenuwachtig in de wachtruimte.

Vrouwen opgelucht

Vooral bij vrouwen valt een last van hun schouders wanneer ze online op een sollicitatiegesprek mogen komen. Zo’n 43% van de vrouwen zegt zenuwachtig te worden van sollicitatiegesprekken die via een videoverbinding verlopen. Dat steekt schril af tegen de 56% van de vrouwen die met stressverschijnselen naar fysieke sollicitaties afreizen.

Studenten vinden video-sollicitatie wel spannend

Toch voelt niet iedereen zich lekkerder bij een online sollicitatiegesprek. Jongeren en laatstejaars studenten zijn bijvoorbeeld even nerveus voor een online gesprek als voor een fysiek gesprek. Het maakt hen kortom niet uit. Ruim de helft van de jongeren die meededen aan het onderzoek, gaf aan zenuwachtig te zijn voor sollicitatiegesprekken. Of die nu online of ‘in het echt’ plaatsvonden.

Wat verder opvalt is dat meer dan acht procent van de laatstejaars studenten aangeeft “erg zenuwachtig” te zijn voor een online sollicitatiegesprek. Dat terwijl maar vier procent van hen “erg zenuwachtig” wordt van een fysiek sollicitatiegesprek.

Jezelf goed voorbereiden op een video-sollicitatie? Lees dan het boek ‘Zo vind je een baan’ van Dorien Waasdorp. Daarin wordt een heel hoofdstuk aan dit onderwerp gewijd.

Geef een reactie