Skip to main content
Je vindt ze in de Bijbel, bij de oude Grieken, en nu ook op Sollicitatiedokter: de zeven hoofdzonden. Deze week bespreken we jaloezie, sollicitatiehoofdzonde nummer 4. Wees echter gerust, bij Sollicitatiedokter vertellen we je niet alleen welke zonden er zijn. We geven je ook tips om te voorkomen dat je ze begaat!

Ben jij ook zo klaar met de winter? Het is koud buiten, het wordt vroeg donker en als de Kerstdagen straks voorbij zijn, blijft er weinig over om naar uit te kijken. We snakken allemaal naar het einde van de koude maanden, de lente heeft ons immers zo veel moois te bieden. In maart schieten de temperaturen omhoog en worden we ’s ochtends wakker met de zon. Wie weet laten we na de winter ook het coronavirus achter ons.

Het verhaal van de hyacint

Voor het zover is, moeten we rustig afwachten tot de eerste hyacinten verschijnen. Deze bloemetjes kondigen namelijk het einde van de winter aan. Ze zijn een teken van hoop en een nieuw begin. Maar wist je dat die mooie bloemetjes – als je de oude Grieken mag geloven – voortkomen uit iets zoiets lelijks als jaloezie?

Als het solliciteren bij jou even niet wil lukken, herken je sommige gevoelens van jaloezie misschien. Iedereen om je heen lijkt een fantastische baan te hebben, terwijl jij uren per week kwijt bent aan je sollicitaties. Jaloezie is geen fraaie emotie, dat weten we allemaal. Het is zelfs een van de zeven hoofdzonden. Maar als je leert van de fouten van Zeyphros, de Griekse god van de Westenwind, maak jij van je jaloezie uiteindelijk een hyacint. Een nieuwe baan, dus.

Zeyphros en Apollo

De Griekse mythe waar jij van kan leren begint bij Hyacinthus. Hij is een jongeman die als zoon van een koning en een muze zichzelf zowel prins als halfgod mag noemen. Met zulke titels val je natuurlijk al snel in de smaak bij potentiële partners. Tel daarbij op dat Hyacinthus adembenemend knap is en je begrijpt dat heel Griekenland achter hem aanzit.

Apollo (god van de zon, geneeskunde, poëzie en nog zo wat) en Zeyphros weten Hyacinthus allebei met succes het hof te maken. Toch kan Zeyphros zich niet aan de indruk onttrekken dat Hyacinthus meer tijd doorbrengt met Apollo dan met hem. Apollo en Hyacinthus wandelen samen door de bergen, ze gaan op jacht en spelen potjes discuswerpen tegen elkaar. Zeyphros, de god van de Westenwind, vindt het allemaal maar niets. Hij wil meer aandacht van Hyacinthus voor zichzelf.

De eerste fout van Zeyphros

De jaloezie van Zeyphros levert ons uiteindelijk de hyacint op, maar niet voordat er slachtoffers vallen. Dat komt omdat de jaloerse Zeyphros een aantal fouten maakt. Leer jij van de fouten van Zeyphros, dan zet je jouw jaloezie om in een effectieve manier om zo snel mogelijk jouw droombaan te vinden.

De eerste fout die Zeyphros maakt, is dat hij zich door zijn jaloezie laat verblinden. Hij ziet alleen maar hoe leuk Apollo en Hyacinthus het hebben. Dat is gek, want wedden dat de twee ook vaak genoeg ruzie maken? De jaloerse Zeyphors ziet alleen de mooie momenten en is boos omdat hij die mist. Hij sluit z’n ogen echter voor de minder mooie momenten en weet dus niet hoeveel mazzel hij heeft dat hij die ontglipt.

Les 1: geef je jaloezie een reality-check

Ben jij jaloers op mensen om je heen met een goede baan? Zorg dan dat jij jezelf wel die reality-check geeft. Natuurlijk is het leuker om een baan te hebben dan om werkloos te zijn, maar is het werk van je buurman of teamgenoot wel echt zo leuk als hij beschrijft? Waarschijnlijk heeft hij er ook vaak genoeg de pest in op een dinsdagmiddag. Voel je die jaloezie al een beetje verdwijnen?

De tweede fout van Zeyphros

Zonder de reality-check kan Zeyphros maar niet verkroppen dat niet hij, maar Apollo tijd met Hyacinthus mag doorbrengen. Het zit hem zo hoog, dat hij uiteindelijk voor de nucleaire optie kiest: terwijl Apollo en Hyacinthus aan het discuswerpen zijn, blaast hij een door Apollo gegooide discus in het gezicht van Hyacinthus. De prinselijke halfgod overleeft de klap niet. 

Les 2: Zoek de oplossing bij jezelf

Bij Sollicitatiedokter adviseren we dringend om niet een discus in het gezicht van je buurman met een goede baan te blazen. In plaats daarvan kan je de oplossing van het probleem beter bij jezelf zoeken. Ga eens na: waar ben je precies jaloers op?

Ben jij bijvoorbeeld jaloers op je buurman omdat hij in een sector werkt die jou interessant lijkt? Of juist omdat hij flexibele werktijden heeft? Als je weet waarom je jaloers bent, gaat dat je uiteindelijk helpen. Dat merk je in les 3.

Apollo redt wat er te redden valt

Apollo ziet het incident van een afstandje gebeuren. Als hij erachter komt dat Hyacinthus dood is, is hij ontroostbaar. Om te voorkomen dat Hyacinthus wordt meegenomen naar de onderwereld, verandert hij het lichaam van zijn geliefde in een bloem. Het plantje krijgt natuurlijk de naam hyacint. Zo volgt er uit de jaloezie van Zeyphros toch nog iets moois, maar aan Zeyphros zelf heeft dat niet gelegen. En omdat Hyacinthus niet lang leefde, gaat het bloemetje dat naar hem is vernoemd iedere lente ook snel weer dood.

Zeyphros loste zijn probleem op door de bron van zijn jaloezie dood te maken. Je kan het je haast niet voorstellen, maar wellicht leverde hem dat op de korte termijn een lekker gevoel op. Op de lange termijn schoot hij er echter niet zoveel mee op: hij krijgt nu helemaal geen aandacht van Hyacinthus meer.

Om ervoor te zorgen dat jij je jaloezie omzet in iets positiefs waar je op de lange termijn iets aan hebt, kan je maar beter actie ondernemen. Net zoals Apollo zijn dode geliefde veranderde in een bloem, zeg maar. Je weet nu immers waarom je jaloers bent, dus gebruik dat in je voordeel.

Les 3: onderneem actie

Ben jij bijvoorbeeld jaloers op je buurman omdat hij in een leuke sector werkt? Onderzoek dan of er mogelijkheden zijn om jezelf te laten omscholen. Ben je jaloers op hem omdat hij flexibele werktijden heeft? Dan weet jij nu op welk onderdeel je wilt inzetten, als je straks bij contractonderhandelingen mag aanschuiven!

Conclusie

Leer jij van de fouten van Zeyphros en het snelle handelen van Apollo? Dan zet je jouw jaloezie om in een metaforische hyacint: jouw droombaan. En in tegenstelling tot de echte bloem, blijft die van jou bloeien zo lang je contract duurt. Succes!

Geef een reactie