Skip to main content
Geloof het of niet: er zijn directeuren en recruiters die bij de kennismaking kijken of jij je schoenen gepoetst hebt. Zij vinden dit een belangrijk signaal. Je zal misschien denken “Wat hebben je schoenen nou met solliciteren te maken?” Het antwoord: een heleboel!

Een recruiter die let op de schoenen van een sollicitant doet dit natuurlijk niet zonder reden. De achterliggende gedachte is: als je niet goed voor jezelf kunt zorgen, waarom zou ik jou dan vertrouwen met de belangen van mijn bedrijf?

Tijdens een sollicitatie is het belangrijk na te denken over je kleding, accessoires en dus ook over je schoenen. Werkgevers kijken hier namelijk ook naar tijdens een sollicitatiegesprek. Het is simpelweg de eerste indruk die je achter laat.

Je schoenen maken of breken je uitstraling

Je hebt het vast wel eens gemerkt bij het passen van kleding in de winkel. Je gaat een pak kopen, terwijl je op sneakers loopt, of een jurk, terwijl je sportschoenen met sokken draagt. Als je schoenen een andere, minder nette uitstraling hebben dan je kleding, dan vallen ze uit de toon. Sterker nog: ze halen de uitstraling van de kleding naar beneden. En het leidt af. De juiste schoenen tillen de uitstraling van het geheel juist omhoog.

Tips voor mannen

Trek je een net pak aan, kies dan schoenen die daarbij passen. Bij een donkerblauw of grijs pak zijn dat bij voorkeur zwarte schoenen. Bruine schoenen kunnen ook, maar alleen als je een minder formele look wilt creëren. Bruine schoenen bij een donkerblauw of grijs kostuum maken de uitstraling van het geheel wat minder formeel. Kies daarom bij twijfel voor zwarte schoenen en sokken in de kleur van je schoenen of de broek.

Koop je nieuwe schoenen, zoek er dan meteen een bijpassende riem in dezelfde kleur bij.

Solliciteer je bij een informeel bedrijf, dan kun je bij je gematigd casual kleding ook wel stevige stoere schoenen dragen, bijvoorbeeld met een rubberen zool. Sneakers zijn altijd not done, laat die thuis tijdens een sollicitatie.

Tips voor vrouwen

Trek elegante schoenen aan als je gaat solliciteren binnen de zakelijke markt. Dat kunnen ook elegante laarzen zijn. Bij voorkeur in een kleur die in je kleding terugkomt of er mooi bij past. Laarzen staan vaak prima bij een broek. Wil je laarzen bij een rok dragen, trek dan ook een ondoorzichtige panty of dunne maillot aan in de kleur van de rok of van de laarzen. Zo gaat er geen aandacht naar het stukje been tussen de laarzen en de rok. Schoenen met een hak kan zeker, maar zorg dat deze niet te hoog is. Het is belangrijk dat jij er comfortabel op kunt lopen. Wankelend het kantoor binnenkomen staat erg onprofessioneel!

Trends

Trends zijn leuk om enigszins rekening mee te houden. Ga je in de modebranche solliciteren, dan is dat zelfs heel relevant. Maar over het algemeen geldt bij schoenen bij een sollicitatie het volgende advies: kies schoenen in lijn met je uitstraling. Als jij, je kleding en je schoeisel een zelfde boodschap afgeven, is je uitstraling optimaal.

Laatste tip

Draag bij een sollicitatiegesprek zo weinig mogelijk blikvangers. Die leiden de aandacht af. Opvallende schoenen horen hier ook bij. Uiteindelijk gaat het toch om jou, en niet om je schoenen…

Geef een reactie