Skip to main content
Google heeft ons leven op talloze manieren makkelijker gemaakt. Vragen die ons vroeger maandenlang wakker hielden, kunnen we nu binnen enkele seconden beantwoorden. Met de lancering van Google for Jobs, die vorige week plaatsvond, maakt de zoekwebsite nu ook het vinden van werk makkelijker. Maar hoe kan jij het platform gebruiken in jouw zoektocht naar een baan? Je leest het hier!

HR-adviseurs, loopbaancoaches en technerds zaten er al maanden op te wachten, maar nu is het zover. Google heeft in Nederland officieel Google for Jobs gelanceerd.

Hoe werkt het?

Allemaal leuk en aardig, maar wat heb jij als werkzoekende aan Google for Jobs? Heel simpel: je kan er via Google makkelijker banen mee vinden. Als je vroeger op vacatures googelde, kreeg je een ratjetoe aan resultaten. Vaak zag je dezelfde vacature bij een groot bureau zelfs tientallen keren op verschillende websites voorbijkomen.

Google for Jobs brengt daar verandering in. Zoek je nu naar een vacature op Google, dan krijg je een mooi overzicht van beschikbare banen die aansluiten op jouw zoekopdracht. In het screenshot hieronder zie je het overzicht dat Google geeft voor de zoekopdracht ‘accountant in Gelderland banen’.

In sommige gevallen moet je naar bedenen scrollen om bij dit overzicht terecht te komen. Het kan namelijk gebeuren dat Google eerst gesponsorde content (advertenties) laat zien.

Vervolgens kan je klikken op het kader waarin je de verschillende vacatures ziet. Een scherm zoals in het screenshot hieronder zal zich dan openen.

In de witte balk die je meteen onder het blauwe vlak vindt, geeft Google je de mogelijkheid om je zoekopdracht te specificeren. In bovenstaand screenshot hebben we die balk omcirkeld. In het locatie-tabblad kan je bijvoorbeeld aangeven hoe ver je maximaal van je nieuwe werk wil wonen. In de tabbladen die je ernaast vindt kan je onder andere aangeven of je oude vacatures wilt bekijken en bij welke werkgevers je graag aan de slag wilt.

Afhankelijk van het soort vacatures dat Google voor je vindt, zullen de specificaties waarop je kunt filteren veranderen. Als Google bijvoorbeeld vacatures in verschillende talen heeft gevonden, zal het je de mogelijkheid geven vacatures in een taal die je niet spreekt uit je zoekresultaten te filteren.

Op een vacature klikken

Heb je een vacature gevonden die voor jou interessant is? Dan kan je hem aanklikken zodat je op een uitvergroot scherm duidelijk de vacaturetekst kan lezen. Het leuke aan Google for Jobs is dat het platform niet alleen de vacaturetekst weergeeft zoals de zoekmachine hem heeft gevonden. Als je naar beneden scrollt, vind je in sommige gevallen bijvoorbeeld ook een inschatting van het salaris, zelfs al het bedrijf dat de vacature uitschrijft dat er niet bij heeft gezet. Google for Jobs zoekt die informatie namelijk zelf automatisch op. In onderstaand screenshot zie je het bij nummer 3. Staat het er niet bij? Dan heeft Google het niet kunnen vinden.

Je kan onderaan de vacature direct via Google naar het bedrijf zoeken (zie nummer 5 in het screenshot) of via Google for Jobs andere vacatures van het bedrijf bekijken (nummer 4)

Tussen de vacaturetekst en de vacaturetitel zie je overigens 1 of meer blauwe knoppen (nummer 2 in het screenshot). Die linken je direct naar de site waar de vacature gepubliceerd is, zodat je via die site je sollicitatie in kunt sturen.

Bovenaan de vacaturepagina (nummer 1 in het screenshot) kan je de vacature oormerken. Op die manier is het makkelijk om een vacature die je interessant vindt op te slaan.

Launching partners

De vacatures die bovenaan je zoekpagina komen te staan, zullen onder andere afkomstig zijn van Randstad, Monsterboard, de Nationale Vacaturebank, Intermediair en de Rijksoverheid. Zij zijn namelijk zogeheten launching partners van het platform. Doordat hun vacatures hoog in de nieuwe tool van Google worden weergegeven, hopen zij dat meer mensen naar hun vacatures kijken.

Misschien vraag jij je af waarom Indeed, een andere bekende vacaturebank, niet meedoet als launching partner van Google for Jobs. Dat komt omdat Indeed net als Google for Jobs een vacature-zoekmachine is. Indeed verdient geen geld aan het plaatsen van vacatures, zoals bij bijvoorbeeld de Nationale Vacaturebank het geval is. Indeed’s verdienmodel zit hem in het uitlichten van vacatures in hun complete databank. Google for Jobs is voor hen daarom een directe concurrent.

Natuurlijk pikt Google for Jobs ook vacatures op van partijen die geen launching partner zijn. Het systeem herkent bijna alle vacatures die online geplaatst worden en laat die aan jou zien, als ze aan je zoekopdracht voldoen.

Negende in Europa

Nederland is niet het enige land waar Google for Jobs actief is, in Europa gingen al negen landen ons voor. In het Verenigd Koninkrijk is het platform zelfs al uitgegroeid tot de op een na grootste vacaturebank van het land. Zoals zoveel producten van Google, zag de nieuwe banentool het levenslicht in de Verenigde Staten. Daar bestaat het sinds 2017.

Echt gemotiveerde werkzoekers konden overigens al vanaf februari in Nederland van het platform gebruik maken. Toen ging Google for Jobs hier in de testversie online.

Geef een reactie