Skip to main content
De laatste weken heb ik, misschien bij toeval, een aantal keren contact gehad met mensen die intern wilden solliciteren bij de organisatie waar zij al werkten. Gek of niet, deze mensen leken wel meer moeite te hebben met het zetten van die stap dan de mensen die solliciteren bij een nieuwe organisatie. Is het dan ook moeilijker? Of zien zij beren op de weg die er niet zijn?

De grootste misvattingen over intern solliciteren

Als er een interne vacature is, dan kunnen er direct allerlei gedachten door je hoofd spelen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het is alleen maar een formele stap, ze zoeken toch iemand van buiten
  • Ik weet wel waarom die vacature er is; het botert niet op die afdeling (of andere “ingebeelde” redenen)
  • Als ze mij op die plek zouden willen, dan had de manager mij toch zeker wel rechtstreeks gevraagd? Ze zien het dus blijkbaar niet in mij zitten
  • Ze hebben al iemand op het oog, ik ben bij voorbaat kansloos
  • Als ik op deze functie solliciteer, dan zullen ze wel denken…
  • We kennen elkaar toch, een brief en een gesprek is alleen maar een formaliteit
  • Als ik het niet wordt, dan sla ik een modderfiguur richting mijn collega’s
  • En last but not least: Ik weet eigenlijk alles al over de functie

Een goede voorbereiding is het halve werk

Er kan dus nogal wat door je hoofd spelen bij een interne sollicitatie. De kunst is om al die gedachten die je hebt, als het ware onder controle te krijgen. Bijvoorbeeld door ze op te schrijven en je dan af te vragen of jij zeker kunt weten dat jouw gedachten kloppen.

Vervolgens kun je een aantal dingen navragen, net als bij een externe sollicitatie. Hoe is de vacature ontstaan, wat is de procedure, wat verwachten jullie van mijn brief/cv. Vraag aan de collega die de functie nu heeft,  hoe een doorsnee dag eruit ziet, wat belangrijk is voor de functie. Hij heeft vast een aantal tips voor je.

Je kunt bespreken met jouw leidinggevende hoe deze aankijkt tegen een eventuele stap. Past het in jouw ontwikkelplan, hoe kijkt hij/zij aan tegen jouw kwaliteiten. Wees open, waar je open kunt zijn.

Een interne sollicitatie is ook een mooi moment om te checken of jouw personeelsdossier helemaal bij is. Grote kans dat de sollicitatiecommissie een uitdraai uit dit dossier op tafel heeft liggen. Het is belangrijk dat zij dan de goede informatie hebben om zo misverstanden te voorkomen.

De interne sollicitatie: brief, cv en gesprek

Na al dit voorwerk kun je aan de slag met jouw motivatiebrief en cv. Doe dat met de gedachte dat zij nog niet alles van jou weten. Aspecten waarvan jij denkt dat ze vanzelfsprekend zijn, kunnen voor de sollicitatiecommissie eyeopeners zijn. Schrijf jouw brief vanuit de overtuiging dat jij de beste persoon bent voor deze functie en laat merken dat je echt gemotiveerd bent. Prikkel de lezer, waardoor zij mogelijk een kant van jou zien, die zij nog niet kenden.

Tip: lees meer over de intern solliciteren

Als je dan vervolgens wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek stel je dan ook in op zo’n gesprek. Wees op tijd, zorg voor passende kleding, net zoals je zou doen bij een externe sollicitatie.

Naar een externe sollicitatie ben je altijd even onderweg. In de auto, op de fiets heb je tijd om je in te stellen op het gesprek. Het helpt als je ook bij een interne sollicitatie hiervoor tijd neemt. Bijvoorbeeld door even naar huis te gaan om je op te frissen of door een flinke wandeling te maken. Je maakt op die manier je hoofd vrij van de beslommeringen van het werk en kan fris het gesprek in.

Veel succes!

Geef een reactie