Skip to main content
De inleiding is de eerste paragraaf van je sollicitatiebrief en hoort kort en zakelijk te zijn. In hooguit drie tot vier zinnen stel je jezelf voor en geef je aan wat je intentie is. Het is misschien wel het moeilijkste gedeelte van elke sollicitatiebrief: de inleiding. Wanneer je eenmaal het begin hebt geschreven en je de flow te pakken hebt, gaat de rest vaak veel gemakkelijker. In dit artikel lees je over het schrijven van de inleiding van je sollicitatiebrief.

Originaliteit is het punt waar de meeste sollicitanten over struikelen bij het schrijven van hun brieven. Toch hoeft een sollicitatiebrief niet verbluffend origineel te zijn. Hij moet vooral effectief zijn. Originaliteit is slechts bijzaak, zo lang je niet al te erg in clichés vervalt.

Originaliteit is geen voorwaarde

Het klopt inderdaad wel dat originaliteit vaak wordt gewaardeerd door recruiters, maar het is absoluut geen voorwaarde. Als je moeite hebt om origineel te beginnen, zie de openingszin dan simpelweg als een introductie van jezelf en als een intentieverklaring. Niets meer, niets minder. Je valt op deze wijze misschien niet ontzettend op, maar je valt ook niet uit de toon. Dat is prima, aangezien je verkoopargumenten pas later in de brief naar voren komen.

Wat vooral belangrijk is, is dat je duidelijk bent in je intentie, dezelfde taal gebruikt als in de vacature, dat je het kort houdt en vooral geen grove fouten maakt. Als je deze vier zaken op orde hebt, dan is een saaie inleiding geen enkel bezwaar en heb je een sterke sollicitatiebrief.

Voorbeelden inleidingen voor sollicitatiebrieven

Met veel enthousiasme las ik op Sollicitatiedokter uw vacature voor de functie van financieel medewerker. Als starter op de arbeidsmarkt die in het bezit is van een vers geprint diploma Administratief Medewerker, denk ik een uitstekende match te zijn. In deze brief zal ik u vertellen waarom ik deze mening ben toegedaan.

Ik ben zeer geïnteresseerd in de startersfunctie zoals door u geadverteerd op Sollicitatiedokter. In deze brief zal ik uiteenzetten waarom ik denk een uitstekende kandidaat te zijn op basis van zowel functie-eisen als de bedrijfscultuur.

Op aanraden van uw collega en mijn goede vriend J. Dekkers solliciteer ik op de functie van Belastingadviseur. De informatie die ik las op uw website over de functie alsmede de visie en cultuur waarvan ik kennis genomen heb via J. Dekkers hebben me erg enthousiast gemaakt. In deze brief zal ik u verklaren waarom ik denk een uitstekende kandidaat te zijn.

Naar aanleiding van het prettige telefoongesprek op [datum] met [persoon] en de informatie die ik toen verkregen heb, solliciteer ik met veel enthousiasme voor de functie van marketingmanager voor de vestiging te Amsterdam.

Naar aanleiding van uw advertentie in de Telegraaf van 13-04-2012, wil ik op deze wijze mijn interesse kenbaar maken voor de vacature van maatschappelijk werker. Hierin geeft u aan op zoek te zijn naar een communicatief vaardige, flexibele medewerker met een affiniteit voor de psychiatrie. In deze brief zal ik u verklaren waarom deze kenmerken mij op het lijf zijn geschreven.

Op aanraden van uw collega, mevrouw Jaspers, stuur ik u bijgaand mijn curriculum vitae. De informatie die ik al heb mogen ontvangen van uw collega, heeft mij gesterkt in het geloof dat [bedrijf] en ik voor elkaar van grote waarde kunnen zijn. In deze brief zal ik uiteenzetten waar deze overtuiging op is gebaseerd.

Voorbeelden inleidingen voor open sollicitatiebrief

De inleiding voor een open sollicitatiebrief ziet er iets anders uit dan bij de ‘reguliere sollicitatiebrief’. Bij de open sollicitatiebrief is het met name van belang dat je duidelijk verklaart waarom je solliciteert bij dit specifieke bedrijf. Je hebt immers geen vacature waarop je de brief kunt baseren.

Hier volgen een aantal voorbeelden om het verschil te illustreren.

Als financieel manager met vijftien jaar ervaring in de scheepvaart wil ik me graag kort aan u voorstellen. Mijn naam is Theo en ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging. Uw collega [naam], attendeerde mij op de reorganisatie in uw bedrijf en meende dat ik goed in uw team zou passen. Na enig doorvragen over de algemene werkzaamheden en de cultuur binnen het bedrijf ben ik erg enthousiast geworden. Middels deze brief zal ik pogen dit gevoel wederzijds te maken.

Na jaren werkzaam te zijn geweest als grafisch ontwerper bij een groot advertentiebureau, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik klaar ben voor een nieuwe uitdaging. Na enig navraag te doen bij een aantal van uw collega’s ben ik tot de conclusie gekomen dat mijn persoonlijke interesses en de interesses van [Bedrijf] op dezelfde lijn lijken te liggen. Middels deze brief ga ik graag de uitdaging aan om u te overtuigen van mijn geschiktheid.

Geef een reactie