De meeste mensen die op zoek zijn naar een baan benaderen werkgevers en solliciteren naar openstaande vacatures. Soms komt een omgekeerde zoektocht ook voor: werkgevers schakelen recruiters in om voor hen actief werknemers te benaderen. Hoe zorg je er in dat geval voor dat een recruiter jou kan vinden? Hier lees je 4 tips!
Uit recent onderzoek van Sollicitatiedokter blijkt dat 47,3% van de werkzoekenden wel eens door een recruiter wordt benaderd. 15% van de werkzoekers gebeurt het 1 keer per jaar, terwijl 20% van de werkzoekers zelfs 1 keer per kwartaal op een spontane uitnodiging van een recruiter mag rekenen. 1% van de werkzoekers wordt volgens het onderzoek meerdere malen per week aan het mouwtje getrokken door een recruiter.
Wil jij ook benaderd worden door recruiters, in plaats van dat je zelf achter ze aan moet zitten? Volg dan de 4 tips die je hieronder leest!
Tip 1: Wees vindbaar op LinkedIn
Als je gevonden wil worden door een recruiter, is het allerbelangrijkste dat je vindbaar bent op LinkedIn. Daarmee bedoelen we niet alleen dat je een profiel op het sociale medium voor professionals hebt aangemaakt, dat is namelijk slechts de eerste stap.
Wil jij interessant zijn voor recruiters op LinkedIn? Zorg er dan in de eerste plaats voor dat je een perfect ingericht profiel hebt. Zet in je profielfoto dat je #opentowork bent, hier lees je hoe dat moet. Zorg er ook voor dat je kopregel en samenvatting duidelijk beschrijven wat je doet en wie je bent en neem daarbij in acht dat je zoekwoorden gebruikt waarop recruiters jou kunnen vinden.
Als je op LinkedIn makkelijk gevonden wil worden door recruiters is het ook belangrijk dat je een relatief groot netwerk hebt. De algoritmen van LinkedIn werken zo dat mensen met een groot netwerk eerder zichtbaar worden dan mensen met een klein netwerk. Hou daar dus rekening mee.
Recruiters willen kandidaten graag zo goed mogelijk leren kennen voordat ze hen benaderen. Op die manier kunnen ze de interessante kandidaten scheiden van de minder interessante, nog voor ze er een gesproken hebben. Maak het recruiters makkelijk door regelmatig bijdragen te plaatsen op LinkedIn over dingen die jij interessant vindt. Geef ook commentaar op de posts van anderen. Zo weet een recruiter of jij voor hem of haar interessant bent.
Een geheime tip: de meeste recruiters die actief via LinkedIn werven maken gebruik van een LinkedIn Premium-feature waarmee ze je kunnen volgen zonder dat jij dat merkt. Plaats jij regelmatig updates, dan zou het goed kunnen dat een recruiter je al een tijdje in de gaten heeft en je volgt. Stop dus niet met het plaatsen van bijdragen omdat je denkt dat recruiters je niet volgen, het tegenovergestelde zou waar kunnen zijn.
Tip 2: Ook al je andere socials moeten in orde zijn
Het is geen geheim dat LinkedIn verreweg het belangrijkste sociale medium is als je gevonden wil worden door een recruiter. Recruiters die actief werkzoekers benaderen doen dat dan ook bijna altijd via LinkedIn. Maar als ze je eenmaal gevonden hebben, houd hun speurtocht daar niet op. Juist daarom moet je ervoor zorgen dat je ook op andere sociale media vindbaar bent.
Op LinkedIn na is Twitter het beste platform voor een professional om op zichtbaar te zijn. Hier kan je een netwerk binnen jouw vakgebied opbouwen en mensen die jouw interesses delen in korte berichtjes laten weten wat je bezighoudt. Alhoewel het geen must is, raden we je aan om actief te zijn op Twitter. Als je regelmatig de interactie aangaat met mensen in je vakgebied, komt dat je hoe dan ook op pluspunten te staan bij recruiters die op zoek zijn naar nieuwe werknemers.
Voor andere sociale media als Facebook en Instagram geldt dat ze in veel gevallen niet noodzakelijk zijn voor je professionele zichtbaarheid. Heb je wel een account op een ander sociaal medium? Zorg er dan voor dat je vriendelijk en benaderbaar overkomt op je profiel. Gebruik je het sociale medium in kwestie alleen voor persoonlijke doeleinden, overweeg dan om hem op privé te zetten. Op die manier kunnen rondkijkende recruiters geen dingen van jou zien die niet voor hen zijn bedoeld.
Tip 3: Zorg ervoor dat iedereen weet wat jij zoekt
We vergeten het soms, maar naast de online wereld bestaat er ook nog een echte echte wereld. Ook hier zoeken recruiters naar werknemers die open staan voor een nieuwe uitdaging. Vooral in niche-sectoren waar een ons-kent-ons-sfeertje heerst proberen recruiters in de wandelgangen te informeren naar wie er openstaan voor een nieuwe functie bij een andere organisatie.
Nu het coronavirus de echte wereld in zijn greep heeft kan je zelf minder doen om op die manier bij recruiters op te vallen. De netwerkborrels gaan immers niet door en de eerdergenoemde wandelgangen blijven veelal leeg.
Wat je wel kan doen, is ervoor zorgen dat iedereen in je werkveld precies weet wat je kan en wat je zoekt. Stuur eens een berichtje naar een oud-collega, of zelfs naar een oud-docent. Als zij op de hoogte zijn van je ambities, laten ze wellicht eens jouw naam vallen wanneer ze in hun netwerk iets over een vacature horen.
Tip 4: Laat je contactgegevens overal achter
Als je zowel online als offline duidelijk maakt wat je kan en wat je ambieert, heb je jouw kansen om benaderd te worden door een recruiter al minsten verviervoudigd. Vervolgens moet je er alleen nog voor zorgen dat recruiters ook echt contact met je op kunnen nemen.
Hou er daarbij rekening mee dat voor sommigen het al niet de moeite waard is om je een e-mail of een berichtje op LinkedIn te sturen: ze willen je meteen aan de lijn hebben. Laat daarom overal waar recruiters je kunnen vinden je telefoonnummer achter. Wil je dat om privacy-redenen niet, overweeg dan om een tweede SIM-kaart aan te schaffen voor deze telefoontjes. Het kan je zomaar een nieuwe baan opleveren.