Skip to main content
In Nederland geven we elkaar (behalve in Covid-19-tijden!) bij een eerste kennismaking een hand en daarbij zeggen we om beurten onze naam. Privé, maar vooral in het zakenleven geven we soms heel wat handen op een dag. Je handdruk maakt deel uit van je non-verbale communicatie, dus het is belangrijk er eens bij stil te staan.

Het lijkt zo simpel: je steekt je hand uit, de ander ook, de handen grijpen in elkaar, gaan een paar keer op en neer, en daarna laten ze elkaar los. Vanaf een afstandje ziet het er zo uit. Maar in werkelijkheid wordt er heel wat gecommuniceerd via die hand: geïmponeerd, gemanipuleerd, onderdrukt, en daarna vooral… geconcludeerd. Die conclusie wordt haast nooit uitgesproken. Daarom weten heel veel mensen niet hoe hun handdruk door anderen wordt ervaren en geïnterpreteerd.

Bottenkraker

Een minder prettige handdruk is de zogenaamde ‘bottenkraker-handdruk’. Je weet wel, zo’n handdruk waren je bijna de botjes in je handen breekt. Het zijn meestal mannen die zo’n handdruk geven. In hun jonge jaren hebben ze wellicht geleerd dat een man een stevige hand hoort te geven. Maar als een man sterker wordt moet hij leren de kracht in zijn handdruk te temperen. Je handdruk hoort immers geen pijn te veroorzaken! Een handdruk is een teken van begroeting, vriendelijkheid en respect en dus geen vertoning van brute kracht.

Tip: gebruik de kracht waarmee je een deurklink vastpakt om een deur te openen. Die kracht is precies goed voor een prettige handdruk.

Als ontvanger van een stevige handdruk kun je het best zelf ook doorpakken, door je hand iets verder naar voren schuiven, waardoor de ander jouw hele hand pakt en niet alleen je vingers. Dat helpt enigszins.

Slap handje

Totaal het tegenovergestelde van de ferme handdruk is het slappe handje. Als je gewend bent zo’n hand te geven loop je het risico dat men daaraan een conclusie verbindt, dat je niet krachtig bent. Wees niet bang wat meer kracht te gebruiken, dit toont enthousiasme en motivatie. Oefen eens met iemand in je omgeving die je vertrouwt, tot je de juiste kracht hebt gevonden, die past bij jou.

Dominant/ondergeschikt

Er zijn diverse posities van de handen ten opzichte van elkaar bij een handdruk. De meest neutrale hand die je kunt geven is met je hand verticaal en je duim omhoog. Als beide partners hun hand zo houden, heb je een prettige kennismakings-handdruk, met 2 of 3 bewegingen vanuit de elleboog.

Maar zo gebeurt het niet altijd. Kijk maar hoe Donald Trump handen schudt…. Ik hoef alleen de dominante versies te beschrijven, want als ondergeschikte heb je niet altijd invloed:

  • De dominante geeft een hand met de handpalm omlaag.
  • De dominante beweegt vanuit de schouder.
  • De dominante heeft de hand in een hoek, zodat je alleen de vingers krijgt, en er geen contact tussen de handpalmen ontstaat. Daarmee wordt de ander op afstand gehouden.
  • De dominante geeft niet één hand maar twee. Dat doet betuttelend en/of erg persoonlijk aan.
  • De dominante beweegt de handen niet op en neer, maar voor/achterwaarts.

Aandachtspunten en tips

Begin eens met je zelf te observeren. Hoe geef jij meestal een hand? Oefen in het geven van een “neutrale” handdruk.

Een zakelijke handdruk is kort en zakelijk. Houd je een hand langer vast, dan kan de ander zich daar ongemakkelijk bij voelen. Over het algemeen horen er twee of drie op- en neergaande bewegingen bij.

Als je zit tijdens een begroeting, sta dan op voordat je een hand geeft. Dat is een belangrijk teken van respect. Maak oogcontact en kijk vriendelijk terwijl je een hand geeft, en je naam zegt.

Het is niet gek je handdruk eens te oefenen met vrienden en familie. Een handdruk hoort bij de eerste indruk en kan al een hoop over jou als persoon zeggen!

Geef een reactie