Skip to main content
Bij Sollicitatiedokter zetten we twee keer per week een recruiter in de spotlight. Op die manier kom jij erachter waar deze mensen de hele dag mee bezig zijn, waar ze naar zoeken en hoe ze hun beslissingen nemen. Als jij weet hoe recruiters werken, kan je hen ook overtuigen dat jij de beste kandidaat bent! Vandaag: Bert Duisenberg.

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van ’s Heeren Loo-recruiter Pamela de Man, zij ging Bert in deze serie voor!

Over Bert

Dingen waar hij blij van wordt:

“Ik word altijd blij van een prettig gesprek. Vandaag had ik er een met een functioneel beheerder. Ze gaf duidelijk aan wat ze zocht en stond met beide voeten op de grond. Ze was een open boek, dat praat prettig. Toen ze me – weliswaar alleen op basis van mijn stem – ook nog een stuk jonger schatte, liep het gesprek helemaal goed, haha!” 

Dingen waar hij NIET blij van wordt:

“Als ik kijk naar cv’s en motivaties, haal ik daar nog vaak spelfouten uit. Ook vandaag weer. Denk aan het woord stagiair. Maar ik maak ook mee dat de naam van een werkgever fout gespeld wordt. Kleinere zaken die me vandaag opvielen: geen woonplaats op het cv, verschillende lettertypes en een verkeerde chronologische volgorde. Mijn simpele tip is dan ook: denk vanuit de lezer van je cv. Welke indruk krijgt hij of zij van jou?”

“Daarnaast had ik vandaag een gesprek met een kandidaat die in mijn ogen te negatief over zijn vorige werkgever was. Dat had wat mij betreft genuanceerder gemogen.”

Vragen die hij altijd stelt tijdens een sollicitatiegesprek:

  • Kan je iets noemen waar je heel trots op bent, op professioneel gebied?
  • Vertel eens over een project dat minder goed liep en wat was jouw aandeel daarin? Hoe is dat afgelopen en wat heb je ervan geleerd?
  • Waarom moet de werkgever jou aannemen? “Ik stel die vraag omdat kandidaten die ook bij de klant kunnen verwachten. Sommigen hebben er al over nagedacht, anderen slaan dicht. Als dat gebeurt, help ik ze even op weg. Als ze tot een goed antwoord komen, horen ze zelf ook dat ze geschikt zijn voor de functie en dat geeft vertrouwen in een eventueel gesprek met de hiring manager.”

De werkdag van Bert

Hoeveel cv’s en brieven lees je vandaag?

“Een aantal, allemaal voor een vacature voor accountmanager bij een opdrachtgever in de eHealth-sector. De inzenders die me interessant lijken ga ik hopelijk spreken, ik bel ze in ieder geval op. Ongetwijfeld moet ik er ook een aantal afwijzen.”

Welke gesprekken voer je vandaag?

“Vandaag voer ik vooral oriënterende gesprekken met kandidaten. Dit kunnen personen zijn die ik zelf gevonden heb in onze talentpool of via bijvoorbeeld LinkedIn, maar ook personen die gesolliciteerd hebben.

“Tijdens de gesprekken wil ik meer over ze te weten komen. Niet alleen inhoudelijk, maar ook op het gebied van ambitie en arbeidsvoorwaardelijke eisen en wensen. De kandidaten die ik geschikt acht bespreek ik later vandaag met de hiring manager. Dit dus op basis van mijn screening van cv’s, motivaties en de gevoerde gesprekken.”

“Met de kandidaten die na het overleg met de hiring manager overblijven, plan ik een videogesprek in. Ik kan dan nog gerichter vragen stellen en antwoorden geven. De kandidaten geef ik bijna altijd een tip mee, mochten ze op gesprek mogen komen bij mijn opdrachtgever. Dit kan hen helpen om goed voor de dag te komen bij zo’n gesprek.” 

Hoe heb jij je voorbereid?

“Voordat ik iemand opbel, neem ik goed het cv van de kandidaat door. Ik zorg er ook voor dat ik het functieprofiel van de opdrachtgever scherp op mijn netvlies heb. Ik weet daardoor op welke dingen ik tijdens een telefoongesprek moet inzoomen.”

Hoe verwacht je dat de sollicitanten zich hebben voorbereid?

“Van de kandidaten verwacht ik dat ze in ieder geval de vacaturetekst goed hebben gelezen en hier ook vragen over hebben. Hoe beter voorbereid de kandidaat is, hoe serieuzer zijn of haar sollicitatie lijkt en dat is altijd goed!”

Heb je al een duidelijke schifting gemaakt: is er een favoriet of niet?

“Vaak heb ik wel een lichte voorkeur, maar meestal deel ik die niet met de opdrachtgever. Wel geef ik mijn opdrachtgever een samenvatting van de gesprekken die ik met kandidaten heb gehad, inclusief de plussen en minnen.”

Op wat voor antwoorden hoop je?

“Qua antwoorden hoop ik dat ze goed uit kunnen leggen waarom ze interesse hebben in deze functie. Het mooiste is als het enthousiasme door de telefoon heen komt. Ik hoop vooral op eerlijke antwoorden, want daar heeft zowel de kandidaat als de opdrachtgever iets aan op de korte en de lange termijn.”

Wat voor taken heb je vandaag verder?

“Ik heb mijn bureau opgeruimd en oudere e-mails afgehandeld. Dat moet ook gebeuren!”

Contact

Sollicitanten met welk profiel mogen altijd contact met jou opnemen?

“Sollicitanten die vanuit hun eigen vakgebied iets voor de eHealth- of zorgsector willen betekenen, mogen altijd contact met me opnemen. Denk hierbij aan ict-managers, commercieel managers, eHealth-adviseurs, solutionarchitecten, functioneel beheerders, teammanagers, change managers, controllers, enzovoort. De functies waar wij minder verstand van hebben zijn de zogeheten handjes-aan-het-bed-functies. Denk daarbij aan verpleegkundigen, verzorgenden en artsen.”

Hier vind je Bert op LinkedIn!

Dit verhaal is onderdeel van een serie over recruiters. Lees hier over de dag van ’s Heeren Loo-recruiter Pamela de Man, zij ging Bert in deze serie voor!

Geef een reactie