Skip to main content
Geen sollicitatiegesprek is hetzelfde. Logisch ook: want voor een functie in de zorg heb je een ander soort motivatie nodig dan voor een functie in de logistiek. Toch blijkt uit onderzoek dat in veel sollicitatiegesprekken vaak (min of meer) dezelfde vragen worden gesteld.

Wil jij je goed voorbereiden op je volgende sollicitatiegesprek? Neem dan de 8 meest gestelde sollicitatievragen goed door: hieronder zetten we ze voor je op een rijtje. We vertellen je ook waarom recruiters ze stellen, en we geven je tips over hoe je de vragen het best kunt beantwoorden.

Vraag 1: Waar ben je niet zo goed in?

Recruiters stellen deze vraag niet om te ontdekken of je ergens slecht in bent. Als ze dachten dat jij niet geschikt zou zijn voor hun vacature, hadden ze je immers überhaupt niet voor dit gesprek uitgenodigd. Wat ze wel testen met deze vraag? Of je zelfkennis hebt, en of je aan je zwakke punten werkt. Noem dus een stuk of drie dingen die je minder goed kunt, maar die weinig tot geen effect hebben op hoe je je werk doet. Noem je vervolgens in één adem door wat je dagelijks doet om beter te worden in jouw zwakke punten? Dan sta je bij je recruiter met 1-0 voor!

Vraag 2 :Waarom ben jij een geschikte kandidaat voor deze functie?

Deze vraag is eigenlijk een connect the dots-spelletje: jij legt uit waar jij goed in bent en waarom die kwaliteiten aansluiten bij het functieprofiel uit de vacature. Neem daarom je cv en de vacaturetekst uitgeprint naar je sollicitatiegesprek mee. Op welke vlakken de twee overeenkomen, kan je dan onder het toeziend oog van je recruiter onderstrepen.

Vraag 3: Waarom wil je hier werken?

Door jou naar je specifieke motivatie te vragen, krijgt je recruiter een beeld van hoe graag je zijn of haar functie wilt. Kan jij goed formuleren waarom je nou juist bij zijn of haar organisatie aan de slag wilt? (Bijvoorbeeld omdat de bedrijfscultuur past bij jouw karakter.) Dan weet de recruiter zeker dat je niet alleen tegenover hem of haar zit vanwege het loonstrookje.

Vraag 4: Heb je ambities?

Ga je bij je potentiële werkgever aan de slag, dan investeert hij veel geld in jou. Je krijgt trainingen waardoor jij je werk beter kunt doen en je wordt zo nu en dan op cursus gestuurd. Jouw werkgever wil dan natuurlijk wel waar voor z’n geld – hij neemt daarom het liefst een kandidaat aan die leergierig. Door te vragen naar je ambities komt een recruiter erachter of jij die investeringen daadwerkelijk waard bent. En natuurlijk ben je dat! Vertel dus gerust over wat je doelen in de toekomst zijn, en hoe je die bij je potentiële werkgever onder de knie gaat krijgen.

Vraag 5: Waarom ben je op zoek naar nieuw werk?

Geen enkele werkgever zit te wachten op een sta-in-de-weg. Dus ook al ben je met knallende ruzie bij je vorige werkgever weggegaan – tegen je recruiter mag je alleen maar aardige dingen over je oude baas zeggen. Het is misschien volledig onterecht, maar vertel je dat je op een onprettige manier bij je vorige baan bent vertrokken? Dan denkt een recruiter dat je dat bij je nieuwe werk misschien opnieuw zult doen.

Zoek je een nieuwe baan omdat je werkloos bent geraakt? Vertel daar dan op een positieve manier over. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je altijd goede beoordelingen kreeg van je leidinggevende, maar dat je baan vanwege de financiële situatie bij je vorige werkgever onhoudbaar was geworden.

Vraag 6: Wanneer ga je fluitend naar je werk?

Deze vraag stellen recruiters je niet alleen zodat ze het je op jouw eerste werkdag zoveel mogelijk naar de zin kunnen maken. Ze zijn vooral benieuwd waar jij gemotiveerd en gelukkig van raakt. Zorg dus dat je dingen opnoemt die jou energie geven, en waar je in je (hopelijk) nieuwe baan veel mee te maken krijgt.

Vraag 7: Hoeveel wil je verdienen?

Recruiters stellen deze vraag soms tussen neus en lippen door. Het is bijna alsof ze even checken of ze je e-mailadres goed hebben gespeld. Maar trap er niet in! Als je recruiter niet weet hoeveel je nu verdient, of hoeveel je graag wilt gaan verdienen, sta je tijdens je contractonderhandelingen sterker. Hier lees je waarom.

Vraag 8: Wat voor soep ben jij?

Alle vragen die je in dit lijstje vindt, heb je vast goed voorbereid. Juist daarom stellen sommige recruiters een ‘gekke’ sollicitatievraag. Het kan ze echt niet schelen op welk antwoord je uitkomt – je kan net zo goed een tomaten- als een courgettesoep zijn – maar ze zijn wel benieuwd hoe jij reageert op een onverwachte situatie. Hier lees je welke gekke sollicitatievragen je kunt verwachten, en hoe je ze beantwoordt.

Geef een reactie