Skip to main content
Je sollicitatiegesprek voorbereiden op papier is één ding. Maar wil jij echt goed voor de dag komen? Dan moet je je gesprek eigenlijk in real life oefenen. Deze gratis tool helpt je daarbij.

De voorbereiding van je sollicitatiegesprek is geen makkie. Je kunt van tevoren nog zo goed bedenken wat je aan je recruiter wilt vertellen, en je kunt al je beste antwoorden op papier zetten. Maar loop je op de dag van je gesprek het kantoor van je potentiële werkgever binnen? Dan is alles opeens anders. Hoe vervelend is dat? Je hebt het gesprek zó goed voorbereid, maar door de druk van het moment komen je antwoorden er niet lekker uit.

Oefenen aan de keukentafel

Een oplossing voor dit probleem is simpel: oefen voordat je naar je gesprek afreist je antwoorden alvast eens met een vriend, familielid of partner! Hij of zij neemt plaats in de stoel tegenover je en stelt de basisvragen van een sollicitatiegesprek: als het ware simuleren jullie het echte werk. Je bent tijdens jouw sollicitatiegesprek daardoor een stuk minder nerveus.

Toch kleven er nadelen aan het oefenen van je sollicitatiegesprek met een naaste. Allereerst omdat jouw sparringpartner niet altijd beschikbaar is. Hij of zij heeft ook een leven, en kan niet op ieder moment dat jou dat uitkomt je gesprek met je oefenen.

Maar dat is niet eens het grootste probleem. Want ook al is het mooi om te merken dat jij met je vriend, familielid of partner een goed sollicitatiegesprek kunt voeren, blijft die persoon tegenover je natuurlijk iemand die je vertrouwt. Voer je net zo’n goed gesprek wanneer je tegenover iemand zit die je niet kent en die jou moet beoordelen? Dat levert in ieder geval een heel andere dynamiek op…

Ideale oplossing: oefenen met deze online tool

Gelukkig: voor allebei deze problemen bestaat een oplossing. Ixly, een bedrijf dat computerprogramma’s voor de hr-sector maakt, heeft namelijk een online tool uitgebracht waarmee je makkelijk sollicitatiegesprekken oefent. SollicitatiegesprekOefenen.nl, heet het. Die tool werkt heel simpel: je klikt op een knop, een recruiter stelt zich aan je voor en begint met het stellen van sollicitatievragen. Aan jou de taak om ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Natuurlijk zit de vrouw met wie jij je gesprek voert niet echt ergens in een bezemkast voor nop jouw gesprek met je te oefenen. De vragen die ze je stelt zijn gewoon vooraf opgenomen. En toch lijkt je oefengesprek enorm realistisch. Dat komt omdat de computer herkent wanneer jij begint en stopt met praten: gedurende die tijd valt je neprecruiter je niet in de rede. Sterker nog: ze knikt aandachtig mee met jouw verhaal.

Analyseer jouw gesprek aan de hand van beelden

Ben jij na afloop van je oefensollicitatiegesprek benieuwd hoe je het ervan af hebt gebracht? Dan kun je nog voor je gesprek begint ervoor kiezen om jezelf op te nemen. Nadat je alle vragen hebt beantwoord, kun je op die manier je eigen sollicitatiegesprek terugzien. Je antwoorden analyseer je zo gemakkelijk op inhoud. Je ziet ook meteen of je tevreden bent met je body language tijdens het gesprek.

Heb jij je oefengesprek teruggekeken en ben je tevreden met je antwoorden? Fantastisch! Zie je bij een aantal vragen nog ruimte voor verbetering? Ook dat is geen probleem. Onderaan het hoofdmenu van de website kun je individuele vragen – in totaal zijn het er 9 – nog een rustig opnieuw oefenen. Ook nu kun je je antwoorden gemakkelijk opnemen en terugkijken.

Inhoudelijk en mentaal goed voorbereid

De vragen die de tool aan je stelt, zijn stuk voor stuk vragen die in ieder standaardsollicitatiegesprek veel voorkomen. Heb jij op alle 9 dus een goed antwoord paraat dat je bovendien vaak hebt geoefend? Dan ben jij inhoudelijk ijzersterk op je echte sollicitatiegesprek voorbereid.

Je gesprek voorbereiden via de Ixly-tool doet overigens ook wonderen voor je stresslevels tijdens het echte gesprek. Ga maar na: dingen die je voor het eerst doet zijn altijd spannend, dat geldt ook voor sollicitatiegesprekken. Maar doordat jij jouw gesprek al een aantal keer op een realistische manier hebt geoefend, voer jij je echte gesprek als een doorgewinterde veteraan. Daardoor ben je een stuk minder zenuwachtig!

Videosollicitatie? Dan zit je helemaal goed!

Vindt jouw echte gesprek plaats via een Zoom- of Teams Meeting? Dan bereid jij jezelf al helemaal goed voor met de Ixly-tool. De omgeving waarin jij je sollicitatiegesprek met de tool oefent lijkt namelijk precies op een videocall. Het oefengesprek en het echte gesprek zijn nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden!

Geef een reactie