Het moeten doen van een assessment klinkt veel enger dan het daadwerkelijk is. Met deze tips laat jij je niet gek maken!
Heb je een sollicitatiebrief geschreven, en ben je op basis daarvan uitgenodigd voor een gesprek? Dat is mooi: een werkgever ziet het duidelijk in je zitten. Om te ontdekken of jij ook écht geschikt bent voor zijn vacature, kan hij je uitnodigen voor een assessment. Daarover leggen we je in dit artikel wat meer uit.
Wat zijn een assessments?
In bijna elke sector, en voor banen op bijna elk niveau, zetten werkgevers assessments in. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een capaciteitentest, een persoonlijkheidsvragenlijst, een praktijksimulatie of een groepsopdracht. Aan de hand van die assessments kan een adviseur of selecteur bepalen of jij geschikt bent voor een functie.
Voorbereiden
Zeker als je voor het eerst op assessment gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding kan je prestatie tenslotte verhogen omdat je geoefend hebt met het maken van sommige testen, of omdat je weet wat je te wachten staat. Bij het voorbereiden op een assessment zijn vooral onderstaande punten belangrijk:
- Weet hoe de testen die jij gaat doen eruitzien, welke soorten testen je hebt en hoe je naar die testen kunt kijken.
- Vraag anderen die al eerder een assessment hebben gedaan naar hun ervaringen.
- Zorg dat je goed bent ingelezen in de functie waarvoor je op assessment gaat, zo weet je welke zaken het assessment tracht te meten.
Wees jezelf!
Tijdens het maken van een assessment is het belangrijk dat je jezelf niet anders voordoet dan je bent. Je hebt te maken met ervaren assessoren wiens werk het is om na te gaan of jouw gedrag authentiek is. Uiteindelijk gaat het om de vraag of jij als persoon past in de functie waar je op getest wordt. Als dat niet zo is, zit je daar ook niet op je plek: het is dan fijner om bij voorbaat te worden afgewezen.
Blijf dus dicht bij jezelf. Natuurlijk moet je op de assessmentdag zoveel mogelijk van jezelf laten zien, maar probeer een balans te vinden tussen jezelf zijn en jezelf profileren.
Zorg dat je goed uitgerust bent
Een assessment kost veel energie, zorg er dus voor dat je goed uitgerust bij het assessment verschijnt. Plan de dag ervoor geen dingen die je uitputten en neem de avond van tevoren een warm bad of een warme douche. Immers: de spanning die je hebt vraagt al veel van je, maar op de dag zelf word je ook behoorlijk aan het werk gezet. Dat is heel intensief, en dus is het belangrijk dat je je rust pakt wanneer dat mogelijk is.
Op tijd komen
Kom op tijd bij je assessment! Die tip klinkt misschien heel logisch, en dat is-ie eigenlijk ook, maar toch komen mensen nog regelmatig te laat op hun assessment. Neem dus een trein eerder dan je normaal zou doen, of houd rekening met files als je met de auto gaat. Ook slim: leg de avond voor het assessment alles wat je nodig hebt al klaar, zodat je daar op de dag zelf niet meer over na hoeft te denken. Op deze manier begin je je dag rustig en ervaar je geen onnodige stress.
Zenuwen
Laat je ten slotte niet te bang maken door het woord ‘assessment’. Het klinkt misschien heel eng, maar in de praktijk valt dat wel mee: je krijgt tenslotte meerdere momenten om jezelf te laten zien. Dus: als jij één onderdeel minder goed maakt, dan betekent dat niet meteen dat je wordt afgewezen.
Houd ook rekening met de mogelijkheid dat onderdelen van het assessment niets te maken hebben met de functie of het bedrijf waar jij voor solliciteert. Assessors doen dat met een reden – ga er dus ‘gewoon’ in mee. Snap je iets niet? Vraag dan om uitleg!
Probeer tot slot kalm te blijven bij alle onderdelen. Het heeft geen zin om je tussendoor af te vragen of het wel of niet goed gaat. Doe gewoon je uiterste best gedurende de dag, de feedback volgt later wel!
Alle soorten assessments
Er zijn vele verschillende soorten assessments. Klik op de onderstaande links om meer te weten te komen over een specifiek assessmentonderdeel.