Skip to main content
Ga jij ook bij het solliciteren mee met je tijd? Dan móét je op de hoogte zijn van de laatste sollicitatietrends! Het UWV zette ze op een rijtje, wij nemen ze in dit artikel onder de loep.

Ben jij al op de hoogte van laatste sollicitatietrends? Pieter Koevoets, loopbaancoach bij het UWV Werkbedrijf, zette ze op de LinkedIn-pagina van het UWV overzichtelijk voor je op een rijtje. Wil jij jouw sollicitaties ook helemaal up-to-date houden. Dan vertellen we je hier, aan de hand van de trends van Pieter, hoe je dat het beste doet!

Trend #1: Het eerste sollicitatiegesprek is bijna altijd online

De meeste sollicitatietrends zijn linksom of rechtsom door de coronacrisis teweeggebracht. Bij de eerste trend die Pieter in zijn post bespreekt, wordt dat wel heel duidelijk. Op het hoogst van de crisis konden sollicitaties immers niet fysiek plaatsvinden, en dus werden ze vaak online gevoerd.

Veel werkgevers is dat bevallen. En dus houden zeven op de tien bedrijven hun eerste sollicitatiegesprekken nog steeds via een videoverbinding. Wil jij ervoor zorgen dat je tijdens je online kennismaking extra goed voor de dag komt? Dan is het slim om van tevoren je techniek te checken. Hou zonde zou het zijn als je in de eerste seconden van je sollicitatiegesprek ontdekt dat je microfoon niet werkt?

Wil je meer tips lezen over het voeren van een sollicitatiegesprek via een videoverbinding? Klik dan hier!

Trend #2: Netwerken nu nog belangrijker

Vroeger – en dan bedoelen we een jaar of vijf geleden – kon je bijna alle vacatures op het internet vinden. Hoe anders is dat nu? Vooral op de banenmarkt voor hoogopgeleiden kiezen steeds meer recruiters en hiring managers ervoor om eerst in het eigen netwerk naar een nieuwe collega te zoeken, schrijft Pieter.

Wil jij dus dat de vacatures naar jou komen, in plaats van dat je zelf naar ze op zoek moet? Dan is het superslim om een goed netwerk te creëren en te onderhouden. Let op: een goed netwerk hoeft niet per se groot te zijn. Het is beter om een aantal mensen te kennen dat je écht verder kan helpen, dan dat je veel mensen kent aan wie je stiekem eigenlijk niets hebt.

Wil je een sterk netwerk opbouwen? Probeer dan eens te bedenken bij welke bedrijven jij graag aan de slag zou gaan. Bekijk vervolgens op LinkedIn of de recruiters van die bedrijven regelmatig verborgen vacatures posten. Is dat het geval? Dan heb je beet! Connect met hen en laat ze weten wie jij bent. Misschien vind je wel een baan zonder dat je een motivatiebrief of een cv hebt hoeven schrijven!

Benieuwd naar meer netwerktips? Lees dan dit artikel over de 10 netwerkgeboden.

Trend #3: Zet je resultaten bovenaan je cv

In 2000 kon je als man niet voor de dag komen zonder je te scheren. Tegenwoordig lijkt het daarentegen wel alsof iedere man een baard heeft. Net als bij gezichtshaar, is ook je cv aan trends en mode onderhevig. Op dit moment de trend in cv-land? Je resultaten bovenaan zetten!

Vroeger werd je vooral aangenomen op basis van je studie, maar tijden zijn veranderd. Recruiters vinden je meest recente werkervaring nu een stuk belangrijker. Heb jij mooie dingen laten zien bij je vorige baan? Schroom dan niet om ze bovenaan je cv te zetten! Daarmee laat je zien dat jij echt goed bent in je job.

Kijken we nog iets verder de toekomst in? Dan zou het ons niet verbazen als de cv-trends over een paar jaar opnieuw veranderen. Wij denken dat je in 2030 niet wordt aangenomen op basis van je studie, en ook niet op basis van je werkverleden. Nee, jouw vaardigheden zijn straks het allerbelangrijkst! Benieuwd waarom? Dan lees je daar in dit stuk over de skillsgerichte arbeidsmarkt meer over.

Over trends op het gebied baarden en snorren in 2030 durven wij overigens geen uitspraken te doen.

Trend #4: Denk aan je mentale gezondheid

Volg je Sollicitatiedokter al een poosje? Dan weet je al dat we jouw mentale en fysieke welzijn superbelangrijk vinden. Als je lekker in je vel zit kan je immers niet alleen beter solliciteren. Je hebt ook nog eens de mentale rust om goed na te gaan welke carrièrestap bij jou past. Daardoor is de kans dat je een stap maakt die je werkgeluk oplevert extra groot!

Mentale gezondheid is volgens Pieter Koevoets van het UWV dan ook een belangrijke sollicitatietrend dit jaar. Niet alleen onder loopbaancoaches, maar ook onder werknemers en werkgevers komt er steeds meer aandacht voor. Inspireert de trend jou ook om tijdens het solliciteren meer aandacht aan je welzijn te besteden? Dan kun je je op deze pagina lekker inlezen op alle onderwerpen op het snijvlak van een baan zoeken en vitaal leven.

De tip van Pieter op het gebied van gezond solliciteren? Kies een vaste werkplek in je huis! Op die manier is het makkelijker om je werk – solliciteren is immers een fulltimebaan – te combineren met je privé. Pieter tipt ook om op vaste momenten achter je laptop te gaan zitten. Hier lees je meer over de voordelen van een routine!

Trend #5: Investeer in jezelf

Vijf jaar geleden had niemand ooit van een blockchainanalist gehoord. Drone operators en podcastproducers waren ook nauwelijks in trek. We willen maar zeggen: de arbeidsmarkt verandert in rap tempo. Daarom zijn recruiters meer dan ooit op zoek naar professionals die hun vakgebied goed kennen. En die zichzelf zo nodig snel een nieuwe taak of vaardigheid kunnen aanleren.

Wil jij jouw recruiter laten zien dat jij zo’n professional bent? Dan is het superslim om in jezelf te investeren! Nieuwe dingen leren is niet alleen leuk, je vergroot er ook nog eens je baankans mee.

Maak je geen zorgen: je hoeft je echt niet meteen bij Harvard in te schrijven. Volg in plaats daarvan gewoon eens een cursus wanneer je een interessante voorbij ziet komen. Geef je in je motivatiebrief aan dat je regelmatig webinars bekijkt? Dan scoor je daar ook al dikke pluspunten mee.

Geef een reactie