Skip to main content
Als dertiger moet je talloze knopen doorhakken. Één daarvan is: ‘ben ik nog blij met mijn huidige job?’ Zo niet? Dan helpen wij je in 3 tips met het vinden van je nieuwe roeping! Samen zorgen we ervoor dat je ook op je veertigste en vijftigste nog steeds werkgeluk ervaart.

Als dertiger sta je voor talloze vragen – je antwoorden erop hebben grote invloed op de rest van je leven. We geven zomaar drie voorbeelden:

  • Is dit de partner met wie ik oud wil worden?
  • Wil ik kinderen – en zo ja, hoeveel?
  • Blijf ik huren, of ga ik een huis kopen?

Met de vragen die we hierboven opsomden kunnen we je helaas niet helpen, daar zijn andere platformenbeter tot in staat. Met een andere belangrijke beslissing, die van: ‘blijf ik bij mijn huidige werkgever?’, helpen we je wél graag op weg.

Je bent nu een ander mens

Want ben je in de dertig? Dan werk je waarschijnlijk al zo’n 10 jaar in een baan waarvoor je hebt geleerd. Natuurlijk: zeker tegenwoordig is de kans groot dat je al een of twee keer van werkgever bent geswitcht. Maar de sector waarin je werkt? Die is hetzelfde gebleven, toch?

En dat terwijl jij nu een heel ander mens bent dan een decennium geleden. Je leven ziet er anders uit dan toen je 25 was – je hebt vast ook andere interesses. Daarom is het niet gek om je eens af te vragen of het werk dat je momenteel doet nog past bij de huidige versie van jezelf.

Is dat het geval? Geweldig: jij zit op je plek! Maar bekruipt je het gevoel dat jij meer uit je carrière kunt halen? Of iets voor je werk kunt doen dat je (nóg) leuker vindt dan je huidige baan? Kies dan ook voor dat nieuwe pad! Je krijgt namelijk altijd meer spijt van iets dat je niet probeerde, dan van iets dat je wél probeerde.

Met de drie tips die je hieronder leest, kom je erachter in welke sector jij op je plaats bent.

Tip 1: Vergeet je diploma – analyseer je vaardigheden

Wil je solliciteren in een andere sector? Dan zie je vast veel beren op de weg. Misschien vraag je jezelf bijvoorbeeld af: ‘Ik heb een diploma in accountancy, waarom zou iemand in de vrijetijdssector mij aannemen?’

Op zich is die gedachtegang logisch. Maar bedenk ook dit: jij bent veel meer waard dan je diploma. Natuurlijk heb je op school een boel dingen geleerd. En in je werkende leven heb je die kwaliteiten verder ontwikkeld. Maar al die vaardigheden zijn niet op één sector van toepassing. Om bij het voorbeeldje van hierboven te blijven: zowel accountants als hotelmanagers moeten een groot verantwoordelijkheidsgevoel bezitten.

Dus ga jij op zoek naar een nieuw werkveld? Beperk jezelf dan niet tot sectoren waarvoor je hebt geleerd. Vraag jezelf in plaats daarvan af waar je goed in bent, en solliciteer naar banen waarin die skills worden gewaardeerd. Want doe je dagelijks iets waar je in uitblinkt? Dan wordt werkgeluk vaak opeens vanzelfsprekend.

Trouwens: weet je niet van jezelf wat jij écht goed kunt? Vraag het eens aan mensen in je omgeving. Dat hoeven niet alleen collega’s en leidinggevenden te zijn. Je vrienden, familie en partner weten ook waar jij goed in bent. Hulp uit andere hoek nodig? Deze test helpt je een eind op weg.

Tip 2: Vraag jezelf af waar je blij van wordt

We zeiden het net al: werkgeluk wordt vaak vanzelfsprekend als je iets doet waar je goed in bent. Maar zelfs al ben je de beste piloot ter wereld: heb je een hekel aan reizen? Dan ga jij nooit werkgeluk ervaren.

De moraal van het verhaal: zoek niet alleen naar werk waar je goed in bent. Je moet er ook voor zorgen dat de taken die je doet (meestal) voor een glimlach op je gezicht zorgen.   Vraag jezelf dus eens af: ‘wat maakte mij de afgelopen tijd blij?’

Geniet je er bijvoorbeeld van als je op je werk met succes jouw kennis overbrengt? Dan gaat er misschien wel een docent in jou schuil. Haal je op kantoor het meeste plezier uit die wekelijkse vergadering die jij mag leiden? Een carrière als dagvoorzitter ligt voor jou op de loer.

Ook dingen die je buiten je werk om leuk vindt om te doen, kunnen een goede indicatie voor jouw nieuwe carrière geven. Hou jij bijvoorbeeld graag de sociale media van jouw lokale voetbalclub bij? Dan staan er ook bedrijven te springen om jouw communicatieskills. En neem jij eigenlijk altijd met plezier plaats achter het stuur van je auto? Dan zien we jou wel een rijschool openen!

Kun jij zo snel niet verzinnen waar je echt blij van wordt? Dan helpt het om te bedenken wat je vroeger leuk vond om te doen. We hebben het dan over toen je écht klein was: 5 of 6 jaar oud. Op dat moment was je namelijk heel dicht bij je intrinsieke motivatie. Dus was je als kind al helemaal gek van geschiedenis? Vraag jezelf dan eens af of een baan bij het regionale historisch museum iets voor jou is.

Net als voor mensen die niet weten waar ze goed in zijn, bestaan er ook voor mensen die niet weten wat ze vrolijk maakt allerlei testjes. Die vind je hier!

Tip 3: Denk niet alleen aan ‘wat’, maar ook aan ‘hoe’

Het verhaal moge duidelijk zijn: heb je werk dat je leuk vindt en waar je goed in bent? Dan volgt werkgeluk. Maar er bestaat nog een derde pijler die het plezier dat jij in je baan hebt beïnvloedt. Want niet alleen wát je doet is belangrijk. Hoe je het doet weegt ook mee.

Ben jij bijvoorbeeld een echt mensenmens? Dan haal je werkgeluk uit een baan waarin je in een groot team werkt. En heb jij moeite met mensen die jou vertellen waar jij kunt gaan en staan? Ga je werk dan vooral als eigen ondernemer doen, en niet bij bureaucratische organisatie.

Vraag jezelf daarnaast af wat er belangrijk is in jouw privéleven. Wie je thuis bent kun je toch niet los zien van wie je bent op je werk? Heeft je partner bijvoorbeeld vaak ’s ochtends vrij en moet hij of zij tot ’s avonds laat werken? Dan haal jij het meeste plezier uit een baan waar jij eenzelfde soort rooster hebt.

En zijn je kinderen woensdagmiddag vrij van school? Dan past iets waarbij jij ook woensdagmiddag vrij kunt krijgen goed bij je!

Geef een reactie