Solliciteren is op zichzelf als lastig genoeg. Als je van nature ook nog eens introvert bent, kan het helemaal ingewikkeld zijn. In dit artikel legt Ineke Winters je uit hoe je als introvert toch een goede sollicitatie doet.
In mijn praktijkervaring als coach kom ik bij de introverte sollicitant vaak de vraag tegen: hoe presenteer ik mezelf sterker? En dit gaat dan om presenteren in gesprekken en vergaderingen. Dezelfde regels gelden voor sollicitatiegesprekken.
Als je introvert bent, en ongeveer 30-40% van de mensen is dat, kan een sollicitatiegesprek lastig zijn. Immers, je moet jezelf als sollicitant zichtbaar presenteren. Voor introverte sollicitanten is dat vaak lastig, het vraagt namelijk iets meer ‘buitenkant’.
Hieronder een aantal valkuilen en tips om ze te voorkomen.
Smalltalk is ongemakkelijk
Introverte sollicitanten houden niet zo van smalltalk, terwijl een sollicitatiegesprek daar meestal juist mee begint. Bedenk vooraf een aantal zinnetjes waarmee je via smalltalk toch het eerste contact kunt leggen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over iets wat je opvalt bij binnenkomst in het bedrijf (een mooi schilderij, mooi uitzicht vanuit de kamer, prettige receptioniste, mooie bloemen). Het kan ook iets zijn dat net in het nieuws is geweest en waar het bedrijf waar je solliciteert mee te maken heeft. Maar je kunt het ook hebben over je reis naar het bedrijf toe of het weer. Ook al vind je het zelf volledig overbodige non-info, het zijn juist die zinnetjes die het eerste contact makkelijk maken.
Stiltes tijdens het gesprek
Als introverte sollicitant denk je voordat je praat en wil je voordat je je uitspreekt een afweging maken. Dit kan tot langere stiltes leiden in een gesprek Dat je wilt nadenken over een vraag vind niemand gek. Tijdens sollicitatiegesprekken verwachten ze ook niet van jou dat je direct overal antwoord op weet. Maar om te voorkomen dat je te lang stil bent, kun je hardop je gedachtegang delen. Bijvoorbeeld met zinnetjes als: “ik ben even op zoek naar een goed voorbeeld om dit toe te lichten” of “ik begrijp dat u vooral vraagt naar… ” (en dan kort samenvatten wat de ander gezegd heeft). In de tijd dat je de zinnen uitspreekt, kun je alvast op zoek naar het antwoord.
Een goede voorbereiding op het gesprek kan voor deze valkuil ook helpen (maar dat geldt natuurlijk voor iedereen die op sollicitatiegesprek gaat). Bedenk alvast antwoorden op de vragen die ze zeker zullen stellen, dan hoef je er tijdens het gesprek niet zo lang meer over na te denken.
Groepsgesprekken zijn lastig
Introverten geven de voorkeur aan 1-op-1 gesprekken boven groepsgesprekken. Dat kan bij een sollicitatiecommissie lastig zijn. Gelukkig roepen de deelnemers van zo’n commissie niet door elkaar heen. Je kunt dus je antwoord richten op de vragensteller. Let er daarbij op dat je ook tijdens je antwoord minstens nog één ander persoon aankijkt van de commissie.
Niet actief lijken
Als introverte sollicitant zul je vaak niet uit jezelf het gesprek starten. Bij een sollicitatiegesprek lijkt dan of je niet actief bent. Ook hier geldt weer: een goede voorbereiding helpt je. Bedenk vooraf een aantal punten die je zelf wilt vertellen en vragen. Zo kun je in het gesprek het initiatief nemen om iets te vertellen, zonder dat de ander ernaar gevraagd heeft, En realiseer je dat de ander graag zoveel mogelijk relevante informatie over jou krijgt.
Een introvert oogt afstandelijk
Introverten zijn meer naar binnen gericht en lijken daarom in het contact soms wat afstandelijk of vlak. Als je solliciteert, verwacht de ander dat je op z’n minst enthousiast bent over de baan waar het om gaat. En enthousiasme is vooral zichtbaar in je lichaamstaal. Als je zegt dat je iets leuk vindt, wil de ander dat ook graag zien. Natuurlijk hoef je niet gelijk op tafel te dansen, maar je kunt wel erbij lachen en met iets meer volume vertellen over wat je leuk vindt. Licht naar voren leunen in het gesprek duidt ook op betrokkenheid.
Je kunt het vooraf oefenen door hardop een paar keer te zeggen “dat vind ik leuk” (interessant, bijzonder, prettig, fijn, etc.). Spreek het voor je gevoel heel overdreven enthousiast uit. Van binnen voelt het dan heel overdreven, maar van buiten ziet het er precies goed uit. Oefen desnoods met een goede bekende, die kan je vertellen hoe het eruitziet.
Tot slot
Gun jezelf na het gesprek even tijd om weer energie op te doen. Als introverte sollicitant doe je dat bijvoorbeeld door na het sollicitatiegesprek even alleen te zijn. Zorg dus dat je die gelegenheid hebt. Gewoon als beloning voor jezelf.