Skip to main content
Je best doen is niet altijd genoeg. Je werkt het hardst van iedereen, maar wordt toch ontslagen. Het vinden van een nieuwe baan lukt maar niet en na de zoveelste afwijzing is het moeilijk niet bij de pakken neer te gaan zitten. Je wordt onzeker, misschien wel eenzaam en positief blijven is lastig. Een methode om positief te blijven is je manier van denken te veranderen. Door mindful te denken kun je makkelijker met werkloosheid om te gaan.

Onzeker

Het is logisch dat je na de zoveelste afwijzing onzeker wordt. Je zult merken dat je niet alleen werkte vanuit een financiële behoefte, maar ook vanuit de sociale behoefte. Het geeft je voldoening, houd je bezig en je voelt je nuttig. Dit valt allemaal weg zodra je werkloos bent en wordt nog eens versterkt als je telkens wordt afgewezen. Meer over omgaan met deze onzekere gevoelens lees je hier.

Eenzaam

Na onzekerheid komt eenzaamheid. Je ziet nu eenmaal minder mensen, er valt een sociale aspect weg uit je leven. Je kunt genoeg dingen doen om dit sociale contact te onderhouden of nieuwe mensen te leren kennen. Dit helpt om positief te blijven. Meer over hoe je dit doet lees je hier.

Stop met meten

Succes meten we allang niet meer door te kijken naar onszelf, maar door te kijken naar een ander. Heb jij net een prachtige nieuwe auto gekocht, heeft je buurman een nóg duurdere, mooiere en grotere. Op deze manier hebben we nooit rust. We blijven onszelf altijd vergelijken met anderen, waardoor we nooit genoeg hebben. Deze vergelijking is echter zinloos, aangezien we alleen de buitenkant van deze acties zien. We hebben geen idee hoe het daadwerkelijk met onze buurman gaat: is hij wel gelukkig? Dure spullen zeggen niets en tonen enkel de oppervlakkige buitenkant. Denken dat een ander het daardoor beter heeft, maakt jouw situatie niet beter. Je bent pas gelukkig als je je gelukkig voelt. Geen auto of mooi huis kan daar iets aan veranderen. Het is belangrijk dat je dit beseft. Er is altijd wel iemand met meer spullen, geld en een duurder huis dan jij. Waarom vind je dit zo belangrijk? Het gaat om hoe je je voelt, wie je bent en door welke mensen je omringd bent. Niet door welke spullen.

Wees sociaal

Eenzaamheid, onzekerheid en spanning zorgen er wellicht voor dat je je graag terugtrekt in je eigen huis. Het is juist belangrijk niet in een isolement te raken, maar te blijven praten met je vrienden en familie. Zoek ze op, vertel ze waar je mee zit. Mindful denken lukt pas als je over je gedachten kan praten en ze los kan laten. Praat over je problemen maar vooral ook over mogelijke oplossingen met de mensen om je heen. Wie weet komen zij met het gouden idee.

Verander kleine dingen

Wellicht ben je onzeker en eenzaam omdat ‘alles’ op dit moment in je leven misgaat. Dit is vaak niet realistisch, er zijn altijd dingen waar je wel invloed op kan uitoefenen. Zit je hele dagen opgesloten thuis? Ga er eens op uit! Pak de fiets, trek je wandelschoenen aan en ontdek de natuur. Hikte je altijd tegen die rommelzolder aan? Nu heb je alle tijd dit eens uit te zoeken en op te ruimen. Dit zijn kleine problemen die je nu kunt oplossen. Je zult merken dat je je er beter en rustiger door voelt. Je houdt jezelf immers bezig.

Accepteren

Het belangrijkste element van mindful denken is accepteren. Je verzetten tegen een bepaalde situatie heeft nou eenmaal geen zin en kost ontzettend veel energie. Je kunt boos en verdrietig blijven, maar dit heeft simpelweg geen zin. Zie het als een rouwproces waarbij acceptatie het laatste punt is. Wanneer je je op dit punt begeeft, zul je merken dat er een last van je schouders afvalt. Mindful zijn is accepteren.

Wat doe jij om mindful te denken? Deel het in de comments! 

Geef een reactie