Skip to main content
Heb jij de afgelopen jaren gewerkt als fulltime moeder maar wil je nu herintreden op de arbeidsmarkt? Dorien Waasdorp kent het probleem als geen ander. Ze is loopbaanbegeleider van beroep maar daarnaast ook moeder. In dit artikel lees je haar tips!

Tegenwoordig kiezen steeds minder moeders ervoor om na hun bevalling te stoppen met werken. Misschien begrijp je wel waarom. Je werkt namelijk niet alleen voor het geld, het is ook fijn om bezig te zijn met een project en daarin vooruitgang te boeken. Waarschijnlijk vond je het prettig om de afgelopen jaren voor je kinderen te kunnen zorgen, maar voel je nu die kriebel in je buik? Dat is omdat je zin hebt om weer aan het werk te gaan!

Herintreden op de banenmarkt

Als je gaat herintreden op de arbeidsmarkt, zal je tegen een aantal dingen aanlopen. Dat betekent niet dat het onmogelijk is. Met onze tips vind je binnen de kortste keren een nieuwe baan die bij jou past.

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe baan, is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat je wil. Voel je de behoefte om fulltime aan de slag te gaan nu je kinderen op school zitten? Dan moet je naar andere dingen zoeken dan wanneer je parttime wilt werken.

Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf afvraagt of je wilt terugkeren in de sector waarin je actief was voordat je kinderen kreeg. Je kan dit moment in je leven immers aangrijpen om een nieuwe carrière te ontdekken. Door de coronacrisis is er vraag ontstaan naar vaardigheden waar een beperkt aanbod in is. Dat is een extra reden om je nu te laten omscholen.

Loopbaancoach

Is het voor jou lastig om de vragen ‘hoe lang wil ik werken?’ en ‘in welke sector wil ik werken?’ te beantwoorden? Dan is het verstandig om met een loopbaancoach te praten. “Een loopbaancoach kan jou inzicht geven in waar je kansen liggen op de arbeidsmarkt. Hij of zij legt je ook uit hoe je jezelf het best kan profileren,” vertelt Dorien.

Heb jij behoefte aan de hulp van een loopbaancoach? Dan kan je gebruik maken van het ‘NL Leert Door’-programma. Daarbij kan je een beroep doen op een loopbaanbegeleider die volledig vergoed wordt door de overheid. Jouw loopbaanbegeleiding is voor jou dus gratis. Hier lees je meer over het programma.

Wil jij een gratis loopbaanbegeleiding volgen bij een expert van Sollicitatiedokter? Dat kan! Om je op te geven stuur je een mailtje naar info@sollicitatiedokter.nl. Je kan ook een mailtje sturen om meer informatie te ontvangen.

Een gat in je cv

Weet je in welke sector je op zoek wilt naar werk? Heb je een duidelijk baanzoekplan uitgestippeld? Dan is het gat in je cv het eerste probleem waar je als herintredende moeder tegenaan loopt. Je bent immers een tijdje uit de roulatie geweest om voor je kinderen te zorgen.

Het advies van Dorien is simpel: “Zorg dat je het gat in je cv opvult met dingen die je de afgelopen jaren hebt gedaan; laat zien dat je niet stilgezeten hebt. Misschien was je klassenmoeder of heb je geholpen bij de voetbalclub van je zoon of dochter. Heb je vrijwilligerswerk gedaan? Dan is dat ideaal om te noemen.”

“Laat zien dat je niet stilgezeten hebt.”

Gebruik je privé-netwerk

Is je cv in orde? Dan ga je nu op zoek naar die nieuwe baan. Je professionele netwerk heeft waarschijnlijk te lijden gehad onder je afwezigheid, maar niet getreurd! Een netwerk is namelijk erg belangrijk, maar via vacaturebanken maak je tegenwoordig evenveel kans op een baan. “Daarnaast hoeft het gebrek aan een professioneel netwerk niet te betekenen dat je helemaal geen netwerk hebt”, vertelt Dorien Waasdorp. “Kijk eens of je gebruik kan maken van je privé-netwerk. Misschien weet je familie of je schoonfamilie nog iets? En anders kan je wellicht een beroep doen op de ouders van de klasgenootjes van je kinderen.”

Daarnaast adviseert Dorien om in het begin genoegen te nemen met werk onder je niveau. “Zo kom je sneller aan een nieuwe baan”, vertelt ze. “Zie het als een springplank en een investering in jezelf. Je bouwt bij de baan waar je eigenlijk te goed voor bent opnieuw een netwerk in je sector op. Op die manier kan je vanzelf weer verder klimmen.”

Heb je geen zin om onder je niveau aan de slag te gaan? Dan tipt Dorien om je in te schrijven bij een uitzendbureau. “Je krijgt dan tijdelijk werk, maar wel vaak iets dat op jouw niveau aansluit. En wie weet: als het werk van beide kanten goed bevalt, mag je misschien wel aanblijven.”

Fysiek en mentaal fit

Voordat je gaat solliciteren, is het belangrijk dat je eerst mentaal sterk en fysiek fit wordt. Daarvoor vind je op onze blog tips. Heb je een extra steuntje in de rug nodig? Bekijk dan snel de diensten van onze fitheidsspecialisten. Zij kunnen je helpen met je fysieke en mentale gezondheid. Daarbij focussen jullie op het hogere doel: fit worden om zo goed mogelijk te kunnen solliciteren. 

Dorien heeft nog een tip voor je mentale rust. “Het is belangrijk dat je een netwerk van oppassers om je heen verzamelt,” vertelt de loopbaancoach. “Het is een klein klusje dat je even geregeld moet hebben, maar het geeft je de vrijheid om op korte termijn een afspraak te maken voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Het klinkt misschien gek, maar het helpt echt.”

“Regel een netwerk van oppassers.”

Ben je fysiek en mentaal gezond en heb je een duidelijk carrièrebeeld voor ogen? Weet je waar je wilt werken en hoeveel dagen per week je beschikbaar bent? Gefeliciteerd, dan ben je nu klaar om te solliciteren.

Sollicitatietips

Op Sollicitatiedokter vind je honderden artikelen met sollicitatietips die jou helpen om je sollicitatievaardigheden naar het allerhoogste niveau te tillen. Hier lees je bijvoorbeeld hoe je een goed cv schrijft. Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Fantastisch! Lees hier hoe je jezelf het best daarop kan voorbereiden.

De specialisten van Sollicitatiedokter staan ook in deze fase van je sollicitatieproces voor je klaar. Wil jij hulp bij het schrijven van je motivatiebrief, ben je op zoek naar een uniek cv-sjabloon of wil je met een recruiter sparren over je sollicitatiegesprek? Bekijk dan snel onze producten en diensten.

Begin voor jezelf

Er zijn natuurlijk ook andere opties om na je moederschap weer aan de slag te gaan. Als je de afgelopen jaren fulltime voor je kinderen hebt kunnen zorgen, heb je waarschijnlijk geen baan nodig om financiële redenen. Wil je wel graag je professionele passie najagen? Dan kan je overwegen om je eigen bedrijf te beginnen.

Wanneer je voor jezelf aan de slag gaat, hoef je in ieder geval nergens te solliciteren. En je geeft jezelf ermee alle vrijheid om een product te ontwikkelen. Er is geen beter gevoel in de wereld, dan wanneer je jouw eigen product opbouwt en ziet uitgroeien tot iets moois. Je eigen bedrijf beginnen hoeft trouwens geen grote investering te zijn. Wanneer je voor jezelf begint in de dienstensector, heb je eigenlijk alleen een website nodig.

Je vindt hierover meer informatie op de website van de Kamer van Koophandel.

Vrijwilligerswerk

Gaat er geen ondernemer in je schuil? Overweeg dan om vrijwilligerswerk te doen. Op die manier kan jij terwijl je kinderen naar school gaan bijdragen aan initiatieven die je belangrijk vindt.

Op Ikwilvrijwilligerswerkdoen.nl vind je vrijwilligersvacatures bij jou in de buurt.

Op welke manier ga jij herintreden op de arbeidsmarkt?

Geef een reactie