Skip to main content
Of je nu buiten het kantoor van je recruiter op een stoel zit, of in de wachtkamer van een Microsoft Teams-call bent beland: vlak voor een sollicitatiegesprek giert de stress door je lijf. Met deze ademhalingsoefeningen hou jij jezelf onder controle.

Is je sollicitatiegesprek om 12 uur en slaat jouw hart op hol omdat de klok net 11.58 heeft geslagen? Dan is het tijd voor een ademhalingsoefening. Immers: door rust en regelmaat aan te brengen in je ademhaling gaat ook je hartslag naar beneden. Dat helpt enorm om minder te stressen, en dat is wel zo fijn als je op het punt staat om jouw kwaliteiten te pitchen.

Rust in je hoofd

Iedereen heeft voor zijn of haar sollicitatiegesprek last van zenuwen. Dat is niets geks, en zeker niets om je voor te schamen. Als je zenuwen zo erg zijn dat je er last van hebt, bijvoorbeeld omdat je je er minder goed door kan concentreren, is het wel belangrijk dat je ze onder controle krijgt.

Je wilt tijdens je gesprek de beste versie van jezelf laten zien, en jouw beste versie komt niet uit de verf als je bezweet op een stoeltje zit te bibberen.

Oefening 1: de rechthoektechniek

De eerste oefening die je vlak voor je sollicitatiegesprek kan doen heet de rechthoektechniek. In het Amerikaanse leger geven ze hem mee aan soldaten die op het punt staan een gevaarlijke en stressvolle missie uit te voeren. Vlak voor een sollicitatiegesprek komt-ie dus vast ook van pas.

Voor de rechthoektechniek heb je – de naam suggereert het al – een rechthoekig object nodig. Dat kan bijvoorbeeld een laptopscherm, maar ook een notitieblok zijn. Focus je op de hoek rechtsonder van dit object en adem uit.

Adem vervolgens in terwijl je jouw blik langzaam naar de rechterbovenhoek beweegt. Idealiter doe je hier 4 seconden over.

Eenmaal aangekomen bij de rechterbovenhoek, begin je langzaam over het lange, bovenste vlak van het object, je blik naar de linkerbovenhoek te brengen. Tijdens die reis hou je je adem in. Ook hier neem je ongeveer 4 seconden voor.

De volgende 4 seconden, waarbij je jouw blik langs de linkerzijde van het object omlaag beweegt, gebruikt je om uit te ademen. De laatste 4 seconden, die zijn dus om van de linkeronderhoek naar het beginpunt te reizen, hou je je adem in.

Daarna begin je van voren af aan. Nadat je het object een keer of 10 rond bent geweest, zal je hartslag zijn gezakt en haal je op een normale en rustige manier adem. Je kan nu met een gerust gevoel je sollicitatiegesprek binnenstappen.

Bekijk de video hieronder om een voorbeeld te zien van de rechthoektechniek.

Oefening 2: getuite lippen-techniek

Een andere, wat minder gecompliceerde ademhalingstechniek, gaat als volgt:

Leg je handen op je buik en adem in door je neus of mond. Idealiter doet je daar 4 seconden over, maar iets korter of langer is ook goed. Vervolgens tuit je jouw lippen en adem je rustig uit.

Voor het uitademen neem je twee keer zo lang als voor het inademen. Dus deed je 4 seconden over het ‘normale’ ademhalen, dan blaas je hem in 8 seconden door je getuite lippen uit.

Herhaal deze oefening een keer of 10. Ook na deze oefening zal je hartslag zijn gezakt en kan je op een rustige manier ademhalen. Met – je raadt het al – rust in je hoofd als gevolg.

Een voorbeeld van deze oefening zie je in de video hierboven, meteen na de uitleg over de rechthoektechniek.

Geef een reactie