Het vaardigheden cv (ook wel functioneel cv genoemd) legt sterk de nadruk op de competenties en prestaties van de sollicitant.
Denk je aan een cv, dan denk je aan een opsomming van je carrière. Het vaardigheden cv breekt echter met die regel.
Dat zit zo: in een vaardigheden cv wordt, in tegenstelling tot de meeste andere typen cv’s, weinig nadruk gelegd op de chronologie van je loopbaan. In plaats daarvan worden de specifieke kwaliteiten van de sollicitant beschikt en eerder geleverde prestaties centraal gesteld. Dit maakt het vaardigheden cv erg geschikt voor sollicitanten die niet over de gevraagde ervaring of opleiding beschikken die in een vacature staat genoemd.
Door het ontbreken van de chronologie is het vaardigheden cv ook uitermate geschikt voor werkzoekenden die een gat in hun cv hebben.
Vaardigheden cv-voorbeeld
Om een goed beeld te hebben van wat een vaardigheden cv precies is, staat hieronder een voorbeeld weergeven. De inhoud is voor jou uiteraard anders.
Vaardigheden cv: benadrukken en camoufleren
Doordat je de lay-out van het vaardigheden cv volledig in kunt delen naar eigen smaak, kun je benadrukken wat jij belangrijk vindt. Andersom geldt hetzelfde; wanneer je dingen juist graag wilt camoufleren in het cv, zoals een periode waarin je niet hebt gewerkt, dan biedt het vaardigheden cv ook uitkomst.
Jobhoppen of een gat in je cv? Geen probleem!
Doordat de chronologische (tijds-)volgorde ontbreekt in het cv, is het verloop van je carrière onduidelijk voor de lezer. Een goed voorbeeld is een jobhopper.
Een jobhopper is iemand die in een relatief korte tijd vaak van baan wisselt. Jobhoppers zijn niet erg populair bij werkgevers. Het inwerken van nieuw personeel, maar ook het recruitmentproces dat hieraan vooraf gaat, is doorgaans een hele investering. Een nieuwe werknemer begint vaak pas na verloop van tijd geld op te leveren voor een organisatie. Een sollicitant die een aantal keer van baan wisselde in korte tijd wekt dus al snel argwaan.
Doordat het vaardigheden cv geen tijdslijn toont, valt het switchen niet zo op. Mocht je dus over een arbeidsachtergrond beschikken waarin je (misschien iets te) vaak bent geswitcht van baan of waarin je juist een tijd baanloos bent geweest, dan is een vaardigheden cv het overwegen waard.
Bewust misleidend of een eerlijke kans?
Zoals besproken zorgt de niet-chronologische ordening die dit type cv kenmerkt ervoor dat de tijdslijn uit de carrière niet zichtbaar is. Dit zou kunnen worden opgevat alsof je een recruiter op het verkeerde been probeert te zetten. Je kiest immers bewust om iets te camoufleren, niet?
Maar deze ‘misleiding’ kan ook anders worden geïnterpreteerd. Je zou het ook kunnen zien als een sterke focus op het positieve in een sollicitant. Want een vaardigheden cv moet immers wel vaardigheden bevatten. Anders is het cv leeg.. De sollicitant moet dus wel wat kunnen.
Stel, een formidabele werkneemster raakt na een aantal jaren trouwe dienst zwanger. Ze kiest ervoor om het kind te verzorgen in zijn eerste levensjaren. Hierdoor verliest ze tragisch genoeg een hoop perspectief op de arbeidsmarkt. Althans, de eerste keer dat ze weer aan het werk wil. Ze heeft namelijk een gat in haar cv.
Hoewel deze mevrouw een goede reden had voor het ‘gat in haar cv’, ondervindt ze hier toch veel hinder van. Het draait bij sollicitaties vaak voor een groot deel om de eerste indruk. Wanneer een recruiter 25 cv’s voor zich heeft liggen waaruit een keuze moet worden gemaakt, dan overleeft een kandidaat met een gat in het cv al snel de eerste schifting niet.
Best wel oneerlijk, niet?
Het gebruik van een vaardigheden cv zou in dit geval uitkomst bieden. Ze was immers een gewaardeerde kracht in haar laatste baan. Wanneer hier de nadruk op komt te liggen zonder het nadelige effect van de tijdslijn, dan maakt ze ineens meer aanspraak op een eerlijke kans om geselecteerd te worden.
Sommige werkzoekenden verdienen een eerlijke kans op selectie, maar ondervinden veel hinder van hun arbeidsverleden, ongeacht of zij hier zelf schuld aan hebben.
‘Het carrièreswitch cv’
Het kan goed zijn dat je je huidige functie en branche helemaal zat bent. Je wilt wat nieuws. En dat is natuurlijk je goed recht. Maar je krijgt het niet makkelijk op de arbeidsmarkt; je beschikt immers niet over werkervaring die direct aansluit op de functie die je ambieert.
Ook in deze situatie biedt het vaardigheden cv meer mogelijkheden dan dat een chronologisch cv..
Eerst moet natuurlijk helder zijn welke functie je zou willen uitvoeren. Je hebt deze informatie namelijk nodig om je cv zo effectief mogelijk op te stellen. Daarna wordt het tijd om te googelen. Probeer erachter te komen welke vaardigheden en competenties het belangrijkst zijn voor het goed uitvoeren van de functie. Wanneer dat duidelijk is ga je na of je over deze vaardigheden beschikt. Hoe zijn deze vaardigheden en competenties tot uiting gekomen in je carrière? In welke situaties heb je hiervan succesvol gebruik gemaakt?
Wanneer je deze vragen kunt beantwoorden, ga je je vaardigheden en ervaring vertalen naar een ijzersterk vaardigheden cv, specifiek voor die functie.
Omschrijven van vaardigheden
Doordat in dit type cv je vaardigheden en competenties centraal staan, moeten deze overtuigend worden omschreven.
De nadruk ligt op wát je hebt geleerd en hoe dit tot uiting is gekomen, niet wáár je dit geleerd hebt. De beste manier om dit te doen is door het noemen van feiten en voorbeelden van praktijksituaties. Hiervoor bestaat een erg effectieve methode, genaamd STARR.
Weet je niet goed over welke competenties je beschikt? Neem deze lijst met competenties eens door, je herkent er waarschijnlijk meer dan je verwacht.
Zorg ervoor dat je geloofwaardig overkomt
Door de aard van het vaardigheden cv lijkt het wellicht eerder alsof je probeert op te scheppen. Er ligt immers meer nadruk op waarin je goed bent en wat jij allemaal hebt laten zien dan in bijvoorbeeld het chronologisch cv of het teruglopend cv.
Een manier om je geloofwaardigheid te behouden is door niet te overdrijven. Gebruik geen woorden als geweldig, helemaal fantastisch, de allerbeste etc. Woorden die dus al snel worden beschouwd als opschepperij. Wil je toch zo’n krachtterm gebruiken, onderbouw het dan met een relevant voorbeeld.
Bekijk alle soorten cv’s
Hieronder vind je een overzicht van alle soorten cv’s waarbij Sollicitatiedokter je kan helpen.
- Het teruglopend cv (voor mensen met relevante en recente werkervaring)
- Het chronologische cv (voor studenten, starters en (langdurig) werklozen)
- Het basis cv (een extra lang cv om te gebruiken bij het maken van vacature-specifieke cv’s)
- Het vaardigheden cv (waarbij niet je werkervaring of je opleiding, maar je skills centraal staan)
- Het Engelstalige cv (voor internationale sollicitaties)