Is het jouw ambitie om te excelleren bij een grote multinational of wil je graag carrière maken in een overvolle branche zoals de zorg? Dan is cv-building iets voor jou!
Wat houdt het precies in?
Cv-building is de actieve bezigheid om je cv er waardevoller uit te laten zien door relevante ervaring en extra kennis op te doen. Het wordt meestal gedaan door studenten en carrièregeoriënteerde starters om meer kansen te krijgen op de arbeidsmarkt. Maar ook om betere doorgroeimogelijkheden te creëren in een later stadium van hun carrière. Wanneer twee sollicitanten vergelijkbaar zijn, heeft degene met de meest relevante ervaring de grootste kans om aangenomen te worden.
Cv-building is een manier om nét dat ene streepje voor te hebben op andere sollicitanten.
Is het noodzakelijk om je cv er waardevoller uit te laten zien?
Het antwoord op deze vraag hangt volledig af van jouw ambities. Voor sommige functies bestaat ontzettend veel vraag naar werknemers. Dan wordt er waarschijnlijk minder kritisch gekeken naar je cv en relevante ervaring. Andere functies hebben een overvloed aan sollicitanten. Je concurreert dan met vele andere sollicitanten voor elke baan.
Ook mensen die de ambitie hebben om een hoge functie te bekleden in het bedrijfsleven doen er goed aan om aan cv-building te doen. Want hoe hoger de functie is die je ambieert, des te kritischer wordt gekeken naar je cv. En dit is ook logisch. In hogere functies heb je over het algemeen meer verantwoordelijkheden, dus jouw aanstelling brengt grotere belangen met zich mee. Er is minder ruimte voor fouten.
Hetzelfde geldt voor grote prestigieuze bedrijven. Wil jij graag voor Apple, Google of Facebook werken? Alleen de allerbesten worden geselecteerd en dit gebeurt vaak op basis van hun ‘track-record’, dat wil zeggen: hun relevante ervaring en bewezen kennis.
Manieren voor cv-building
Cv-building kun je op diverse manieren toepassen. De wijze waarop hangt voornamelijk af van je ambitie. Wat is jouw ideale baan? Waar wil jij naar toewerken? Een aspirant-arts kan bijvoorbeeld een bijbaan nemen in de zorg om zo alvast wat ervaring op te bouwen. Iemand die journalist wil worden doet er goed aan om een eigen weblog te starten. Iemand die ontzettend graag wil werken bij de Rabobank zal hard moeten werken aan zijn schoolresultaten, omdat dit daar als een van de belangrijkste criteria wordt gezien. Wat relevante manieren van cv-building zijn voor jou hangt dus volledig af van wat jouw persoonlijke ambities zijn en op welk punt in je carrière jij je bevindt.
Cv-building wanneer je al fulltime werkt
Het is lang niet altijd noodzakelijk om nieuwe dingen te ondernemen om je cv ‘uit te bouwen’. De meeste sollicitanten beschikken al over veel kennis of hebben deelgenomen aan activiteiten die ze kunnen inzetten in het proces van cv-building.
Welke ervaringen en kennis kun je gebruiken bij het uitbouwen van een indrukwekkend cv? De keuze is ontzettend divers!
#1 Academische prestaties als onderdeel van cv-building
Studenten in Nederland zijn over het algemeen niet erg streberig wanneer het aankomt op studieresultaten, iets waarin ons land vrij uniek is. Dit maakt het echter wel interessant op het moment dat jij wel excelleerde met goede cijfers tijdens je studie! Het is iets waardoor jij je kunt onderscheiden van studenten met dezelfde of een vergelijkbare opleiding. Dus: heb jij een studie afgerond met een gemiddelde van 7.5 of hoger? Zet het op je cv!
#2 Relevante afstudeerscriptie als onderdeel van cv-building
Heb je een scriptie geschreven die nauw is gerelateerd aan de functie waarop je solliciteert? Scripties gaan altijd diep in op onderwerpen, wat betekent dat jij beschikt over uitgebreide kennis over dit onderwerp. Kennis vertegenwoordigt een grote waarde in de sollicitatieprocedure! Nog beter als je hier een goede beoordeling voor hebt gekregen. Denk hierbij, aan een gemiddelde van 7.5 of hoger. Is dat het geval? Zet het op je cv!
Net klaar met je opleiding? Zo solliciteer je als een millennial!
#3 Congressen, conferenties of seminars bijwonen
Het verschil tussen deze drie heeft voornamelijk betrekking op de grootte van het evenement. Waar het om gaat is dat er op deze kennisbijeenkomsten heel gedetailleerd ingegaan wordt op kwesties die specifiek zijn voor het onderwerp waarover gesproken wordt. Wanneer je deelneemt aan dit soort activiteiten vertelt dit wat over jouw betrokkenheid bij het onderwerp. Het wekt de suggestie dat je gespecialiseerde kennis hebt van het onderwerp. En dat is altijd een toegevoegde waarde voor een sollicitant.
#4 Trainingen en cursussen
Vroeg of laat volgt bijna elke werknemer wel een training of cursus. Dit kan te maken hebben met vooruitgang in de branche, maar er zijn genoeg andere, branche-onafhankelijke cursussen die relevant zijn voor cv-building. Denk bijvoorbeeld aan communicatiecursussen, training in publiek spreken, cursussen in voedselveiligheid of middle-management, EHBO, bedrijfshulpverlening, een nieuw softwareprogramma, etc.
Bij trainingen en cursussen gaat het er -in tegenstelling tot de meeste andere onderwerpen op je cv- niet om dat deze heel relevant moeten zijn voor de functie waarop je solliciteert. Het is namelijk ook een indicatie van je leergierigheid. En die staat weer in nauw verband met ambitie, wat een competentie is die vaak wordt beschouwd als codewoord voor hard werken. En welke werkgever wil nou geen hardwerkende werknemer?
Heb je nog geen trainingen of cursussen gevolgd? Er zijn genoeg korte (gratis) cursussen die je zou kunnen volgen, zelfs wanneer je fulltime werkt. Vaak worden ze vergoed door je werkgever, omdat jij er profijt van hebt tijdens je functioneren. Als je dus al volop onderweg bent in je carrière, is het verstandig om dit onderwerp aan te kaarten bij je leidinggevende.
#5 Relevante hobby’s inzetten voor het verbeteren van je cv
Er zijn veel hobby’s denkbaar die een goede indruk kunnen maken op je cv. De vermelding van het hobby’s heeft twee functies, waarvan eigenlijk de minst relevante functie paradoxaal genoeg het meest belangrijk is.
Ten eerste zeggen hobby’s wat over je persoonlijkheid. Een recruiter kan, wanneer hij een beter beeld heeft van jouw persoonlijkheid, dit vergelijken met het profiel dat is opgesteld voor de functie waarop je gesolliciteerd hebt. Ten tweede, en waarschijnlijk het belangrijkste, geeft de vermelding van hobby’s een recruiter wat afwisseling bij het lezen van de tientallen, zo niet honderden cv’s. Het kan immers een hele droge klus zijn om alle sollicitatiedocumenten door te nemen, vooral omdat de meeste cv’s best veel op elkaar lijken.
De vraag is nu, wat voor hobby’s van toegevoegde waarde kunnen zijn voor jou. Dit hangt opnieuw af van de functie. Solliciteer je naar een baan waarin managementkwaliteiten belangrijk zijn, dan is het een toegevoegde waarde als je aanvoerder bent van een voetbalteam. Wordt er gevraagd om doorzettingsvermogen, dan zou je een duursport zoals wielrennen kunnen opvoeren als een hobby (als dat ook echt zo is natuurlijk). Een sollicitant die altijd de computers configureert voor zijn vrienden en familie en een baan zoekt in de IT, doet er goed aan om dit op het cv te zetten.
#6 Nevenactiviteiten met verantwoordelijkheid
Het grootste verschil tussen nevenactiviteiten en hobby’s is de verantwoordelijkheid die de activiteit met zich meebrengt. Nevenactiviteiten ontstaan meestal vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Het kan bijvoorbeeld een hobby van je zijn om te schaken, maar wanneer jij altijd de schema’s opstelt van de vereniging of de administratie van de vereniging regelt, dan is het verstandig om dit apart te vermelden onder nevenactiviteiten. Van deze activiteiten gaat namelijk een toegevoegde waarde uit die uitstekend past in het beeld van cv-building.
Zo zijn er nog tientallen nevenactiviteiten denkbaar:
- Penningmeester
- Lid van een bestuur (vereniging of groepering)
- Artikelen schrijven voor een blog
- Vrijwilligerswerk
- Actief volgen van webinars
- Collectes voor een goed doel
- Lid van de medezeggenschapsraad
De invloed van LinkedIn
Het bouwen van een goed cv is niet beperkt tot het document dat jij stuurt naar een werkgever tijdens het solliciteren. De meeste professionals gebruiken ook LinkedIn. Cv-building krijgt door LinkedIn een extra dimensie, mensen kunnen namelijk jouw vaardigheden onderschrijven (bevestigen dat je over die vaardigheden beschikt). Daarnaast kunnen ze een opmerking over je achterlaten, bijvoorbeeld over een van je eigenschappen of over je werkzaamheden. Je kunt dat natuurlijk best een beetje sturen door (ex-)collega’s en leidinggevenden te vragen iets over je te schrijven of je vaardigheden te onderschrijven.
Zorg er dan wel voor dat het een beetje natuurlijk blijft. Wanneer je te veel probeert te coördineren, prikken personeelsmanagers hier zo doorheen. Houd dit dus goed in de gaten!