Skip to main content
Veel studenten willen direct een topfunctie als ze klaar zijn met studeren. Door middel van cv-building maak je van die droom de realiteit.

Wat is cv-building?

Cv-building is de actieve bezigheid om je cv waardevoller te maken door het opdoen van relevante werkervaring en extra kennis. Het is een manier voor kandidaten om zichzelf in een betere uitgangspositie te manoeuvreren wanneer ze de strijd aan willen gaan voor een functie die veel concurrentie kent. Wil jij bijvoorbeeld bij een populair bedrijf werken (Google, Facebook, Apple) of ligt jouw ambitie in een branche die eigenlijk al overvol is? Dan is het verstandig voor jou om te beginnen met het bouwen van je cv!

Wanneer twee sollicitanten identiek zijn is de kans groot dat de sollicitant met het beste cv wordt aangenomen, toch? Starters op de arbeidsmarkt kosten werkgevers vaak veel geld doordat ze nog weinig praktische en gespecialiseerde kennis hebben, ze moeten nog veel leren. Cv-building is een manier om dit probleem op te lossen.

Waarom cv-building voor studenten en starters?

Op deze pagina vind je een artikel over cv-building dat zich meer richt op sollicitanten die al een aantal jaren werkervaring hebben. Vroeg beginnen met cv-building kan voor jou als student of starter grote voordelen hebben. Drie redenen:

 1. Starters hebben het vaak moeilijker met het vinden van een baan
 2. De start van je carrière kan grote invloed hebben op jouw toekomstige mogelijkheden
 3. Hoe vroeger je met cv-building begint, des te meer profijt je er van hebt

#1 Studenten hebben het vaak moeilijk om een baan te vinden

In een onderzoeksrapport van SEO genaamd Studie & Werk 2019 staan onder andere cijfers over de baanzekerheid van hbo-/wo-afstudeerders 15 maanden na het afstuderen. De resultaten laten een jarenlange negatieve trend zien voor de baanzekerheid voor deze groep, met sinds 2015 weer een lichte stijging. De kans voor HBO/WO-starters op een vaste baan binnen 15 maanden na afstuderen ligt in 2016/2017 onder de 40%.

#2 De start van je carrière kan grote invloed hebben

Daar zijn twee redenen voor, waarvan de eerste te maken heeft met het salaris. Er is vrijwel altijd een geleidelijke salarisgroei naarmate de carrière vordert en je meer ervaring opdoet. Het is dus logisch dat wie met een hoger startsalaris begint en dezelfde groei vertoont in  vaardigheden en kennis, ook op termijn meer verdient dan wie met een lager startsalaris begint.

In welke startersfunctie je begint heeft ook een grote invloed op het verloop van je carrière. Een goed uitgebouwd cv geeft toegang tot betere startersfuncties. Iemand die vers uit de schoolbanken een aansprekende startersfunctie bekleedt bij de Rabobank neemt deze ervaring mee in de gehele carrière. Deze goede startersfuncties zorgen ervoor dat je meer rek krijgt in je carrière, wat ons bij het volgende punt brengt.

#3 Hoe vroeger je begint met cv-building, des te meer profijt!

De derde en belangrijkste reden dat cv-building juist zo belangrijk is voor studenten heeft te maken met simpele logica. Hoe vroeger je begint met het opbouwen van een indrukwekkend en aantrekkelijk cv, des te meer profijt je hiervan zult hebben. Je hebt bovendien meer tijd voor extra activiteiten wanneer je nog studeert dan wanneer je fulltime werkt.

12 Cv-buildingtips voor studenten

Hieronder volgen 12 manieren om als student een indrukwekkend cv op te bouwen. Veel ervan zijn ook van toepassing op starters.

 1. Sluit je aan bij een studentenvereniging
 2. Neem een relevante bijbaan
 3. Doe vrijwilligerswerk
 4. Ga op uitwisseling
 5. Leer een extra taal
 6. Excelleer tijdens je studie
 7. Volg een honoursprogramma
 8. Schrijf een relevante scriptie
 9. Loop stage(s)
 10. Doe een traineeship
 11. Kies een relevante minor + extra vakken
 12. Sluit je aan bij clubs

Voor meer cv tips voor studenten kun je terecht op cv tips StudentJob.

1. Sluit je aan bij een studentenvereniging

De eerste tip voor studenten is om je aan te sluiten bij een studentenvereniging. Hierbij is het niet per se noodzakelijk een bestuursfunctie te vervullen. Het is om twee redenen wel verstandig om actief mee te doen in een vereniging.. De eerste reden is dat studentenverenigingen vaak allerlei evenementen en acties organiseren. Goed kunnen organiseren is een waardevolle kwaliteit en dit geeft je de mogelijkheid om dit te oefenen. En het staat natuurlijk goed op je cv.

De tweede reden is het actief bezig zijn met het bouwen van een netwerk van mensen met ongeveer dezelfde interesses. Het persoonlijk netwerk is al jaren de meest succesvolle manier voor sollicitanten om een baan te vinden.

2.Neem een relevante bijbaan

Wanneer jij ambitieus bent en al weet in welke functie of branche je wilt werken, dan is het verstandig om je bijbaan hierop af te stemmen. Een studie van Academisch Adviesbureau Unipartners wees uit dat 35% van de werkgevers de studiegerelateerde werkervaring het belangrijkste criterium vindt bij sollicitanten.

Dit geldt in het bijzonder voor branches met een groot aanbod van sollicitanten. In die branches is het moeilijk is om je als sollicitant te onderscheiden. Hoe spring jij uit die stapel met cv’s? Door over een goede basis te beschikken!  Dit betekent namelijk dat je werkgever minder tijd in jou hoeft te investeren om je in te werken. Met andere woorden, relevante praktijkervaring scheelt een werkgever tijd en geld, iets dat jou als sollicitant veel aantrekkelijker kan maken.

3. Doe (relevant) vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk op je cv vertelt een potentiële werkgever twee belangrijke zaken over jou als sollicitant. De eerste heeft te maken met jouw persoonlijke interesses en maatschappelijke verantwoordelijkheid, terwijl de tweede wat vertelt over jouw werkethiek.

Omdat mensen die vrijwilligerswerk doen hiervoor niet betaald worden, is het logisch om te denken dat iemand dit doet vanuit intrinsieke motivatie. Dat wil zeggen, de motivatie komt vanuit jouw persoonlijke principes en interesses. Mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn, hebben geen externe invloeden nodig (zoals salaris) om ergens voldoening uit te halen. Sollicitanten met een intrinsieke motivatie komen over als een veiligere keus voor de langere termijn. Werkgevers zullen in zo iemand eerder willen investeren.

Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten en kun je al doen vanaf één dag per maand. Het gaat om het gebaar dat hiervan uitgaat, niet per se de hoeveelheid tijd die je hierin investeert.

4. Ga op uitwisseling

Heb je de mogelijkheid om op uitwisseling te gaan tijdens je studie, dan is dit met het oog op je cv én je persoonlijke ontwikkeling erg aan te raden. Een uitwisseling bewijst dat je een zelfstandig persoon bent die zich verstaanbaar kan maken in een andere taal en weet hoe om te gaan met andere culturen. Globalisatie maakt internationaal georiënteerde sollicitanten steeds waardevoller. Ook levert een uitwisseling vaak leuke en nieuwsgierige vragen op tijdens de sollicitatie. Hierdoor krijg je de kans wat extra positieve kanten van jezelf te laten zien. Zeker doen dus!

5. Leer een extra taal

Niet iedereen zal het er mee eens zijn, maar je studietijd is tot aan je pensioen waarschijnlijk de periode waarin je de meeste vrije tijd tot je beschikking hebt. Veel studenten kunnen een extra taal als bijvak of cursus doen.

We hadden het in het vorige punt al over internationalisering, maar hiervoor is natuurlijk wel een goede communicatie nodig! Duitsland bijvoorbeeld is na de VS en China de grootste economie van de wereld en onze belangrijkste handelspartner. Waarom niet Duits als extra vak volgen? Of Spaans, wereldwijd voor honderden miljoenen de moedertaal.

In Nederland verdienen we maar liefst 30% van het BBP (bruto binnenlands product) met exportactiviteiten. Grijp dus de kans aan om nog een extra taal te leren nu je nog tijd hebt, je leervermogen nog hoog is en het bovendien gratis is.

6. Excelleer tijdens je studie

Je zou het bijna vergeten als Nederlandse student, maar er zijn wel degelijk werkgevers die geïnteresseerd zijn in jouw academische resultaten! Bij veel werkgevers ga je het niet redden als product van de zesjescultuur.

Omdat veel studenten hoge cijfers niet erg belangrijk vinden, geeft dit jou juist de kans om er bovenuit te steken. Het staat bovendien niet alleen goed op je cv, de kans is groot dat je de kennis beter opslaat en later weer kunt reproduceren wanneer je goed studeert. Je draagt deze investering in goede studieresultaten dus mee voor de rest van je leven!

7. Volg een honoursprogramma

Een honoursprogramma wordt vaak aangeboden op hogescholen en universiteiten voor studenten met uitstekende studieresultaten (criteria verschillen per instituut). Je volgt dit programma meestal bovenop je normale studieprogramma. Je moet hier dus ook niet te lichtzinnig over denken. In het grootste deel van de gevallen gaat het om een extra studielast van 30 punten. Het honoursprogramma is een manier om studenten intellectueel uit te dagen en verder te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling.

Wanneer je het honoursprogramma succesvol afsluit, mag je ‘graduated with honours’ vermelden op je cv. Dit komt ook zo te staan op je diploma. Soms krijg je een apart certificaat op naast je diploma.

8. Schrijf een relevante scriptie

Je afstudeerscriptie kan een bijzonder praktische waarde kan hebben voor een toekomstige werkgever. Tegen geringe kosten ontvangt de organisatie een waardevolle rapportage, met het bijkomende voordeel dat ze de maker kunnen aannemen na het afronden van de studie.

Heb je al een idee in welke branche je wilt werken of zelfs bij welk bedrijf je zou willen werken? Houd hier rekening mee wanneer je een scriptieonderwerp kiest. Benader de bedrijven waarvoor jij graag zou willen werken of hun directe concurrenten. Het geeft je de mogelijkheid om jezelf te profileren en een kans om een aanstelling te verdienen wanneer je goed werk levert.

Als je een scriptie schrijft over een onderwerp dat je niet interessant vindt of voor een organisatie waar je totaal geen affiniteit mee hebt, dan voelt het als een verspilling van je tijd en energie. Begin dus alvast op tijd met het zoeken van een goed onderwerp en een leuke  organisatie als er een extern onderzoek aan vast zit. Het is niet ongewoon om dit onderwerp te vermelden op je cv en al helemaal niet als je hiervoor een hoog cijfer hebt gehaald.

9. Loop stage(s)

Allereerst is het belangrijk dat je het verschil kent tussen een stage en een traineeship; er bestaat hierover namelijk nogal wat verwarring. Een traineeship is een leerprogramma dat veel werkgevers aanbieden aan jonge professionals die net hun studie hebben afgerond. De stage daarentegen is een (soms verplichte) periode waarin je werkt als onderdeel van je studie. Beide kunnen ze een waardevolle toevoeging te zijn op je cv, maar op een verschillende manier.

De stage is vaak een verplicht onderdeel van de studie. Het woord ‘verplicht’ geeft de stage soms een naar imago. Maar je kunt de stage prima gebruiken in het kader van cv-building. Het geeft je als student de kans om jezelf te profileren bij organisaties die jij interessant vindt en hier tegelijkertijd nog wat geld bij te verdienen. Het kan je helpen om erachter te komen wat voor werk bij jouw persoonlijkheid past. Dit is iets wat meestal moeilijk in te schatten is zonder praktijkervaring.

Ook als een stage niet verplicht is, raden we aan om wél gebruik te maken van deze kans. Maar liefst 35% van de werkgevers vindt praktijkervaring immers het belangrijkste criterium bij het evalueren van kandidaten. Je kunt dit zelfs combineren met punt 4 en 5 van deze lijst door je stage te doen in het buitenland!

10. Doe een traineeship

Het traineeship is een startersfunctie die vaak wordt aangeboden aan studenten die net afgestudeerd zijn of op het punt staan om af te studeren. Het is interessant voor werkgevers omdat ze op deze wijze jonge talenten kunnen aantrekken tegen een (meestal) gereduceerd salaris. De trainees worden vervolgens klaargestoomd voor belangrijke functies binnen de organisatie. In de praktijk betekent dit dat trainees vaak opleidingen en cursussen volgen tijdens hun werk.. De duur van een traineeship varieert van drie maanden tot wel drie jaar.

Maar waarom een traineeship als je ook kunt kiezen voor een hoger salaris?

Het is vaak een aantrekkelijke gedachte om direct een baan te kiezen waarin je een volwaardig salaris ontvangt. Je kunt een traineeship dan ook het beste zien als een investering in je carrière. Organisaties die deze programma’s aanbieden verwachten namelijk dat je op flink gaat doorgroeien.. Vaak is er een intentie om jou door te laten groeien naar topfuncties binnen de organisaties. In de meeste gevallen werk je korte tijd op veel verschillende afdelingen. Zo krijg je een goed beeld krijgt van de organisatie en de processen die zich hierin afspelen. Verwacht hierbij een intensieve begeleiding door managers en regelmatig terugkerende feedbacksessies.

Zelfs als er na de traineeperiode geen plaats is voor jou, is deze ervaring van grote waarde op je cv. Daarnaast is het natuurlijk een geweldig leermoment door de persoonlijke begeleiding en doordat je alle ins en outs hebt geleerd van een organisatie.

Wanneer je de kans hebt om een traineeship te volgen, stel je dan wel de vraag of je langere tijd werkzaam wilt zijn in dit bedrijf? Als het antwoord hierop ja is, dan is het zeker verstandig om te solliciteren!

11. Volg colleges die passen bij je ambitie

Een opleiding is in wezen niets meer dan een samenstelling van verschillende vakken tot één groot vakkenpakket. Je hebt dus meestal de mogelijkheid om nog een aantal extra vakken te kiezen. We hebben het al gehad over een extra taal in punt 5, maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties voor de ambitieuze student.

Volg je een financiële opleiding en is het je ambitie om te gaan werken op de beurs? Volg een extra vak over het handelen in effecten. Heb je het gevoel dat je een bepaalde kant van jezelf nog sterk wilt ontwikkelen? Zoek een gepast college uit en doe dit dan ook! Dit is waar je studietijd voor bedoeld is. In principe kun je ook vakken volgen in andere faculteiten en zelfs bij andere onderwijsinstellingen op hetzelfde niveau.

12. Sluit je aan bij een club die relevant is voor jouw ambitie

Op de meeste universiteiten en hogescholen zijn er clubs voor studenten die dezelfde passies en interesses delen. Dit soort clubs passen natuurlijk perfect in het kader van de persoonlijke ontwikkeling die belangrijk is bij cv-building. Voorbeelden van dit soort clubs zijn investeringsclubs, debatclubs, wiskundeclubs of schrijfclubs.

Bij het kiezen van een club staat je persoonlijke interesse natuurlijk voorop. Maar je kunt ook al aan je toekomstige werkkring denken. Sluit je je aan bij een club, draag dan ook je steentje bij. Een ‘slapend lidmaatschap’ is voor je cv niet zo interessant.

Een andere reden om je aan te sluiten bij een club is (net als bij een studentenvereniging) dat je een netwerk kunt opbouwen van gelijkgezinden. Het persoonlijk netwerk is al jaren de meest succesvolle manier voor sollicitanten om een baan te vinden en wat is er beter dan een netwerk van mensen met dezelfde interesses?

Geef een reactie