Iedereen maakt wel eens een foutje tijdens het solliciteren. Daar kan je om lachen, maar je kunt er ook van leren. Vorige maand vertelden 5 Nederlandse recruiters ons over de grootste sollicitatiefouten die ze hebben meegemaakt. Vandaag is het de beurt aan onze vrienden in Vlaanderen. De Antwerpse recruiter Ashley Bryssinck doet een duit in het zakje. Managing Director van loopbaancoachinstituut A-Lissome Annelies Quaegebeur doet dat ook.
Ashley Bryssinck
Ashley is recruitmentspecialist bij Holix in Antwerpen. Dat bedrijf stoomt met innovatieve diensten en een eigen software organisaties klaar voor de toekomst.
Ashley: “Als recruiter heb ik regelmatig sollicitanten tegenover me zitten die gekke uitspraken doen. De allervreemdste die ik ooit hoorde? Een jongen die zei dat je hem kon vergelijken met een boom: je kon namelijk urenlang tegen hem praten. Geen idee waarom hij dat zei, ik kan me niet voorstellen dat hij dacht dat hij daarmee meer kans zou maken op de baan.”
“Daarnaast maak ik als recruiter regelmatig mee dat mensen te laat komen voor hun sollicitatiegesprek. Als je een tijdje in dit vak zit kan je wel aanvoelen wanneer dat oprecht is of niet. Ik zit in Antwerpen, een file of een gekke omleiding wil daar nog wel eens plaatsvinden. Als de sollicitant dat echt niet kon weten, vind ik het niet zo erg en hebben we het gesprek gewoon wat later.”
Ik hoorde op de achtergrond opeens politie
“Ik vind het wel fijn als sollicitanten even bellen als ze tien minuutjes te laat komen. Ik heb een keer meegemaakt dat een sollicitant dat keurig deed. Op de achtergrond hoorde ik toen opeens de politie. Die man werd aan de kant gezet omdat hij tijdens het rijden aan het bellen was. Die ging op de bon. De les is: bel altijd als je te laat komt, maar doe dat wel op een veilige manier.”
“Andere sollicitatiefouten? Ik vind het vervelend als ik met een verkeerde naam word aangeschreven, maar dat zag ik in jullie vorige stuk ook veel gezegd worden door mijn Nederlandse collega’s.”
Over welke baan gaat het ook alweer?
“Tot slot iets anders waar ik me aan stoor: wanneer ik iemand die gesolliciteerd heeft opbel, maar dat diegene dan niet weer over welke job het gaat. Dat komt waarschijnlijk omdat mensen op heel veel dingen solliciteren en niet onthouden waarop ze precies hebben gereageerd. Maar je toont ermee niet de intrinsieke motivatie die een werkgever graag wil zien.”
“Een sollicitant zei dat je hem kon vergelijken met een boom, je kon namelijk uren tegen hem praten”
Annelies Quaegebeur
Annelies is Managing Director bij A-Lissome. Dit loopbaanbureau begeleidt jaarlijks meer dan 800 mensen naar nieuw werk.
Annelies: “Bij A-Lissome begeleid ik onze loopbaancoaches, maar ik begeleid ook heel wat klanten bij het vinden van nieuw werk. Op die manier hoor ik vaak over de sollicitatiefouten die onze cliënten hebben gemaakt. Ik maak ze dus niet zoals Ashley van dichtbij mee, maar doordat we jaarlijks 800 werkzoekers over de vloer krijgen weet ik wel precies welke dingen veel fout gaan tijdens sollicitaties.”
“Ik hoor allereerst vaak dat sollicitanten slecht voorbereid zijn, terwijl je dat heel makkelijk kan oplossen. Kijk voor je sollicitatiegesprek gewoon even op de website en de sociale media van het bedrijf. Mensen zien vaak een vacature die ze interessant lijkt en solliciteren dan meteen, terwijl ze amper weten wat het bedrijf doet. Dat is een grote fout die echt nog heel veel wordt gemaakt.”
Mensen veranderen in robots
“Een andere fout die vaak tijdens sollicitatiegesprekken wordt gemaakt is dat mensen in een robot veranderen. Ze geven dan heel formeel antwoord op allerlei vragen en laten nauwelijks iets menselijks zien. Dat is vreemd en levert een onnatuurlijk gesprek op, veel recruiters knappen daarop af. Lach af en toe. Je mag ook gerust een grapje maken, als je het onschuldig houdt. Laat sollicitatieangst je in ieder geval geen parten spelen.”
“Nu we het toch over sollicitatiegesprekken hebben: zorg ervoor dat je niet over- of underdressed bent. Voor vrouwen geldt: doe het rustig aan met de schmink en juwelen. Nog zoiets: tatoeages zijn persoonlijk, bedek die tijdens je sollicitatiegesprek. Als jij je niet gepast presenteert bij een potentiële werkgever, kan je niet verwachten dat hij of zij je serieus neemt. Daar niet goed over nadenken is een grote sollicitatiefout die nog altijd vaak voorkomt.”
Je sollicitatie is pas af als je gebeld hebt
“Tot slot denken veel sollicitanten dat hun sollicitatie erop zit als ze gedag hebben gezegd na hun gesprek. Dat is niet zo, je moet na afloop altijd even contact opnemen. Bedank je gesprekspartners voor hun tijd en vraag eventueel wanneer je meer hoort als je dat nog niet weet. Is de keuze niet op jouw gevallen? Vraag dan om feedback. Op die manier kom je erachter wat je in het vervolg beter kan doen.”
“Je mag ook gerust een grapje maken, als je het onschuldig houdt.”