Skip to main content
We leven momenteel in een ingewikkelde tijd vanwege het coronavirus. Je vraagt je vast een boel dingen af. Hoe zit het met mijn studie? Vind ik straks nog wel een stage? En wat betekent dit allemaal voor mijn loopbaankansen als ik klaar ben en de arbeidsmarkt op ga?

Spannend dus. En op veel dingen heb je als individu helaas geen invloed. Maar je hoeft niet thuis te wachten tot een welwillende werkgever de hand over het hart strijkt en zegt: ‘kom maar bij mij’. Nee. Tuurlijk niet. Dat wil je toch niet? Gaat trouwens ook niet gebeuren.

Je wilt zelf in de hand hebben waar je terechtkomt. Het gaat hier namelijk wel om een stage: een heel belangrijk onderdeel van jouw opleiding. Een stage is ook een geweldige kans om binnen te komen bij een bedrijf dat bij je past. En ook al hebben we op dit moment met het Coronavirus te maken, zijn er nog genoeg dingen die je wél kunt doen. Hier geef ik je 5 tips om ondanks alle onzekerheden toch die droomstage binnen te slepen.

Tip 1: Blijf positief

Dat lijkt misschien een inkopper, maar jouw kansen op een mooie stage zijn afhankelijk van je instelling. Er is meer mogelijk dan je denkt. Ga dus niet bij de pakken neerzitten. Zorg er daarnaast voor dat je niet de eerste de beste rotklus aanneemt ‘omdat je dan tenminste iets hebt’.

Hoewel die verleiding groot is wil ik je adviseren om te vertrouwen op jouw kwaliteit. Een leuke stage met uitdaging, kansen en leuke collega’s is zo voorbij terwijl een rotstage bij een bedrijf dat niet bij je past een eeuwigheid kan duren. Dat zal je behalve frustratie weinig opleveren. Denk dus niet: ‘pakken wat ik pakken kan’. Durf in plaats daarvan te denken: ‘wat wil ik, wat is voor mij belangrijk’. En neem dat dan als uitgangspunt.

Tip 2: Begin gewoon

Precies. Gewoon starten. Ga zitten en ga rondkijken op sociale media, stageplatforms, stagemarkt.nl of op vacaturesites. Op Sollicitatiedokter vind je natuurlijk ook veel tips. Als je niet begint weet je ook niet wat er te vinden is. En blijf niet hangen in het rondkijken, reageer ook eens op vacatures die je ‘wel ok’ lijken. De ideale stage ga je niet ontdekken op basis van een vacaturetekst. Die ontdek je door een bedrijf nader te onderzoeken, de site te verkennen en hun sociale media te bekijken. Zo krijg je vanzelf een beeld waar je leuke kansen ziet. En een bonustip: begin op tijd! Zeker op dit moment loont het om je breed te oriënteren, dus ook buiten je comfortzone. Op die manier krijg je vroeg de kans om zelf te kiezen uit een aantal bedrijven. Je moet voorkomen dat je eindeloos rondtuurt en dan op het laatste moment afhankelijk bent van een bedrijf.

Tip 3: Creëer je eigen kansen

Heb je Google helemaal uitgespeeld en staat die ideale kans er niet tussen? Dan creëer je ‘m gewoon zelf! Het is eenvoudig: Ga naar de site van dat bedrijf waar je heel graag wilt stagelopen. Kijk rond en bedenk wat voor hen een uitdaging zou kunnen zijn, en hoe jij met jouw kennis, opleiding en persoonlijkheid daarvoor de oplossing bent. Doe je bijvoorbeeld een studie in de richting van communicatie of marketing? Misschien is er dan een marketingbureau dat zo druk is met hun klanten, dat hun website er verstoft bij ligt. Boem! Jij bent hun redding.

Neem vervolgens contact op met het bedrijf en doe je voorstel. Ik kan mij niet voorstellen dat een bedrijf nee verkoopt aan een enthousiaste, proactieve student die voor weinig geld hun probleem gaat oplossen. En hebben ze geen probleem? Dan verzin je er toch eentje! Als jij denkt dat een bedrijf iets mist dat jij kunt toevoegen, ga je erop af met een opdrachtvoorstel. Geloof mij: er zijn weinig bedrijven die dit soort initiatieven brutaal en vervelend vinden. Integendeel.

Tip 4: Presenteer jezelf

Heb je contact opgenomen met een bedrijf? Dan gaat de persoon met wie je hebt gesproken jou waarschijnlijk meteen Googelen. Daarom is het belangrijk dat er alleen positieve resultaten naar boven komen wanneer iemand op jouw naam zoekt. Dus let op die vakantiefoto’s op Instagram en zet je account even op privé als je socials een potentieel probleem zijn.

Maar alleen dat is niet genoeg. Iemand die jou Googelt moet direct kunnen zien dat jij hun droomkandidaat bent. Heb je een LinkedIn-account? Maak dat zo volledig mogelijk. Vergeet niet een professionele profielfoto toe te voegen waarbij je in de camera kijkt.

Ook bij het solliciteren kun je onderscheidend zijn. Schrijf bijvoorbeeld niet zo’n algemene brief, maar stuur een filmpje van jezelf. Vertel hierin kort en bondig wie je bent en wat je zoekt. Zo krijgt degene die jouw bericht ziet direct een goed beeld. Hoe beter dat beeld, hoe groter de kans op een match.

Tip 5: Die telefoon is om te bellen

Bellen is spannend. Klopt. Maar dat is precies waarom je dat wel gaat doen. De meeste van jouw concurrenten sturen namelijk een simpele e-mail met een saaie sollicitatiebrief. Zo’n bericht verdwijnt in de zee van andere e-mails. Wees dus onderscheidend en bel een bedrijf op. Na het verzenden van je sollicitatie kan je bijvoorbeeld bellen om te vragen of je cv goed is aangekomen. Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Bel dan voor het gesprek nog even om wat vragen te stellen.

Belangrijk is hierbij wel dat je weet met wie je gaat bellen en wat het bedrijf waar je solliciteert precies doet. Als je echt dapper bent vraag je om een video call. Vanwege de Coronacrisis is de kans sowieso groot dat het sollicitatiegesprek via een videoverbinding gaat plaatsvinden. Als je elkaar toch al gaat spreken is zo’n initiatief van jouw kant de ideale ijsbreker. Je bent al bijna binnen.

Dat waren ze!

Met deze vijf tips zorg jij ervoor dat je ondanks alle omstandigheden toch onderscheidend bent. Als je tijdens jouw zoektocht het initiatief blijft houden vind je zeker een stage die bij je past.

Geef een reactie