Skip to main content
Leerde jij thuis dat het onbeleefd is om over jezelf te praten? Of is het een onderwerp dat je vanuit je eigen karakter het liefst vermijdt? Als je bescheiden bent, kan dat je tijdens een sollicitatiegesprek behoorlijk in de weg zitten. Hier vind je 5 tips om toch de beste versie van jezelf te laten zien.

Tip 1: Wees eerlijk

Laten we allereerst een misverstand uit de wereld helpen. Als je tijdens een sollicitatiegesprek vertelt waarom jij geschikt bent voor een openstaande vacature, ben je niet aan het opscheppen. Je houdt simpelweg een eerlijk verhaal over jouw kennis, vaardigheden en ambities en legt uit waarom die aansluiten op de functie waarop je solliciteert.

Eerlijkheid is tijdens jouw sollicitatiegesprek het kernwoord. Lieg niet over je vaardigheden: als je ergens goed in bent, dan is dat nu eenmaal zo. Je kan daar dus gerust over vertellen, zonder dat je arrogant overkomt.

Als bescheidenheid echt een belangrijk onderdeel van jouw karakter is, moet je daar tijdens je sollicitatiegesprek ook eerlijk over zijn. Op de werkvloer is bescheidenheid immers vaak een waardevolle eigenschap. Bescheiden mensen kunnen goed luisteren en doorvragen en zijn daarom fijne gesprekspartners. Daarnaast kunnen ze zichzelf gemakkelijk op de achtergrond plaatsen als de situatie hierom vraagt.

“Bescheiden mensen plaatsen zichzelf makkelijk op de achtergrond als de situatie daarom vraagt”

Tip 2: Vertel over je behaalde resultaten

Vind je het lastig om te vertellen over dingen waar je goed in bent? Vertel dan niet over je vaardigheden, maar over je eerder behaalde resultaten. Zeg bijvoorbeeld: “In mijn vorige functie als salesmedewerker bij bedrijf X hielp ik met een klein team de omzet met 10% te stijgen.” Of: “In mijn vorige functie als zorgmedewerker bij instelling X had ik vier keer per jaar een beoordelingsgesprek: ik kreeg altijd vooral positieve feedback waarbij met name mijn fijne omgang met cliënten werd benoemd.”

Als je over jouw vaardigheden vertelt in resultaten bereik je twee dingen. Ten eerste heb jij waarschijnlijk het gevoel dat je minder arrogant overkomt. Het opnoemen van behaalde resultaten is voor bescheiden mensen prettiger dan rechtuit roepen: “Hier ben ik goed in!”

Ten tweede heeft de werkgever meer reden om jou te geloven: iedereen kan zeggen dat hij iets goed kan, maar niet iedereen kan dat met in het verleden behaalde resultaten aantonen.

Heb je geen werkervaring in het veld waarin je solliciteert? Dan kan je alsnog over je vaardigheden vertellen op basis van dingen die je deed in je vorige baan. Was je een barman of barvrouw en solliciteer je bij een zorginstelling? Dan heb je waarschijnlijk ervaring met het inpraten op mensen die hun levensverhaal vertelden aan je bar. En waarschijnlijk heb je ook de nodige ruzies gesust of zelfs voorkomen. Dat is ervaring die je opdeed in de horeca, maar kan gebruiken in de zorg. Vertel erover!

“Iedereen kan zeggen dat hij iets goed kan, maar niet iedereen kan dat aantonen”

Tip 3: Vraag anderen wat je sterke punten zijn

Weet je even niet welke vaardigheden je goed beheerst? Komen er ook geen mooie resultaten die je kan laten zien in je op? Dat betekent absoluut niet dat je nergens goed in bent! En je bent niet de enige die deze vaardigheden-blackout ervaart. Heel veel mensen die bescheiden zijn kunnen hun vaardigheden niet goed formuleren.

Tijdens een sollicitatiegesprek is het natuurlijk wel zo fijn als je kan vertellen waar je goed in bent. Zorg dus dat je bent voorbereid op de vraag. Weet jij zelf even niet waar je goed in bent? Vraag het dan aan je partner, vrienden en familie. Zij brengen graag tijd met jou door, dus is er iets dat jou voor hen de moeite waard maakt. Vraag hen naar welke kwaliteiten jij hebt en schrijf ze op. Op die manier weet je zeker dat je ze onthoud voor tijdens je sollicitatiegepsrek.

“Jij hebt iets dat jou de moeite waard maakt”

Tip 4: Vertel waarom de baan jou leuk lijkt

Mensen die bescheiden zijn, vinden het lastig om over zichzelf te praten. Heb jij dat ook? Praat tijdens het sollicitatiegesprek dan niet in de eerste plaats over jezelf, maar over de functie waarop je solliciteert.

Wanneer je vertelt over de dingen die jou aanspreken in de functie, kom je gepassioneerd en enthousiast over. Jouw recruiter, hiring manager of potentiële werkgever weet dat vast te waarderen!

Solliciteer je op een functie als docent op een basisschool? Zeg dan: “Ik vind het leuk om te zien hoe kinderen zichzelf ontwikkelen door de lessen die ik geef”. Voor jou voelt dat waarschijnlijk prettiger dan: “Ik kan goed informatie overbrengen aan kinderen.” Toch haalt jouw gesprekpartner hier dezelfde vaardigheden uit.

“Wanneer je vertelt over de dingen die jou aanspreken in de functie, kom je gepassioneerd en enthousiast over”

Tip 5: Denk aan je houding en spreek duidelijk

Onthoud tot slot dat tijdens je sollicitatiegepsrek niet alleen de inhoud van je antwoorden belangrijk zijn. Jouw gesprekspartner wil ook graag zien hoe jij jezelf presenteert. Mensen die bescheiden zijn, zijn vaak geneigd om ineengedoken op hun stoel te zitten. Daarmee geven ze een verkeerd signaal, zorg er in plaats daarvan voor dat je rechtop zit.

Bescheiden mensen spreken tijdens hun sollicitatiegesprek vaak onduidelijk, houd dus ook daar rekening mee. Articuleer goed, spreek niet binnensmonds en neem je tijd om jezelf uit te drukken.

“Articuleer duidelijk en spreek niet binnensmonds”

Geef een reactie