Skip to main content
Ben je de 50 gepasseerd? Dan krijg je opeens te maken met leeftijdsdiscriminatie. Werkgevers en recruiters willen je niet meer aannemen. Omdat je wat ouder bent denken ze dat je tot van alles niet in staat bent.

Dat je 50-plussers beter niet kunt aannemen, is het grootste misverstand ter wereld. Iedere werkgever mag z’n handjes dichtknijpen om een werknemers zoals jij. Dus ga jij binnenkort solliciteren? Laat je recruiter dan gerust weten wat een 50-plusser aan zijn of haar team toevoegt!

Reden 1: Je bent een mentor voor je jongere collega’s

Ben je boven de 50? Dan heb je bakken aan ervaring opgedaan: het zei bij één en dezelfde werkgever, het zei gedurende een carrière bij uiteenlopende organisaties en sectoren. Het mooie daaraan? Jij hebt alles al eens meegemaakt. Je kent het klappen van de zweep en weet precies welke situatie om welke handeling vraagt.

Dat betekent dat jij de uitgelezen persoon bent om een mentor voor jouw collega’s te zijn. Vraag tijdens je sollicitatiegesprek dus gerust naar het team waarin je komt te werken. Blijkt daar een nestor in te missen? Dan zie jij jouw kans schoon! Als ervaren kracht kun jij optreden om de dertigers op de werkvloer van advies te voorzien wanneer ze een probleem moeten oplossen.

Reden 2: Je pakt meerdere taken makkelijk op

Jouw ervaring is niet alleen een groot pluspunt in een adviserende rol, je hebt er ook actief iets aan. Ga maar na: doordat jij alles al eens meegemaakt hebt, weet je precies wat je moet doen – welke klus jouw leidinggevende ook op je bordje gooit.

In een sollicitatiegesprek leg je natuurlijk vooral uit wat jij kunt – over je tegenkandidaten heb je het niet. Toch is het geen gek idee om subtiel eens aan te geven dat kandidaten zonder jouw ervaring een stuk meer training nodig hebben dan jij. Bovendien kunnen ze een stuk minder flexibel nieuwe taken oppakken. De kans is groot dat zij een klus die buiten hun routine valt eerst onder de knie moeten krijgen. Jij weet daarentegen precies hoe-ie moet.

Reden 3: Je werkt het liefst tijdens schoolvakanties

Is alleen jouw ervaring voor je potentiële werkgever niet genoeg? Hou hem of haar dan ook eens het werkrooster voor. Zie je al die dertigers die de organisatie in dienst heeft? Zodra het kerst-, herfst-, zomer- of voorjaarsvakantie is, vliegen ze allemaal tegelijkertijd de deur uit. Ze gaan met de kids en hun partner naar Center Parcs of zo.

Maar jij? Jij bent júíst liever tijdens de schoolvakanties aan het werk. Op je favoriete plekjes is het dan toch te druk – je trekt er graag op uit als het weer wat rustiger is. Ideaal voor je werkgever, kortom. Wanneer het voor de organisatie lastig wordt om een planning rond te krijgen, sta jij klaar!

Reden 4: Je brengt allerlei voordeeltjes met je mee

Dat oudere werkzoekers het lastig hebben op de arbeidsmarkt, is ook de overheid opgevallen. In een poging om werkgevers minder op leeftijd te laten discrimineren, geeft Den Haag allerlei voordeeltjes aan organisaties die 50-plussers in dienst nemen.

Wees slim, en onderzoek eens of jij voor zo’n voordeeltje in aanmerking komt. Kan jouw werkgever bijvoorbeeld gebruik maken van het LKV? Dan krijgt hij of zij een deel van jouw maandelijkse salaris van de overheid terug. Het kan jou net een streepje voorgeven op jongere tegenkandidaten: zij zijn immers duurder.

Nog een andere regeling die het onderzoeken waard is? De proefplaatsing! Daarmee kun je gedurende twee maanden aan je werkgever laten zien dat je het werk aankunt. Je werkgever hoeft je dan nog geen salaris te betalen, maar jij behoudt je uitkering wel!

Reden 5: Nieuwe technologie kent geen geheimen voor je

Veel werkgevers denken dat 50-plussers niet met hun tijd meegaan, maar dat is een mythe die wat ons betreft de prullenbak in kan. Wist je bijvoorbeeld dat 55-plussers vaker via social media solliciteren dan jongeren onder de 25?

Wie zijn hier nu die digibeten, dan?!

Geef een reactie