Skip to main content
Levert je zoektocht naar een nieuwe baan nog geen succes op? Overweeg dan eens wat verder te kijken dan de functietitels waar je nu op zoekt. En wees daarbij niet bang voor het ‘stapje terug’. Dat bestaat eigenlijk niet, namelijk.

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan, ben je waarschijnlijk geneigd om vooral naar functies te zoeken die lijken op wat je nu doet. Maar als je daar al een tijdje weinig succes mee hebt, is het slim om ook eens verder te kijken.

Wees daarbij niet bang om te solliciteren op een functie onder je huidige niveau. Wat op papier lijkt op een stap terug, is dat namelijk zelden. Misschien voelt het zo, omdat je bijvoorbeeld per maand minder verdient. Maar krijg je er een leaseauto voor terug, dan kun je alsnog niet van een ‘demotie’ spreken. Misschien verdien je eigenlijk zelfs wel dubbel zoveel in je ‘stapje-terug-baan’, omdat je een dure opleiding op kosten van je werkgever naast je werk kunt gaan doen.

En zelfs als dat alles niet het geval is, en je er in hiërarchie en salaris echt op achteruit gaat, is iets dat voelt als een ‘stap terug’ vaak alsnog een goede keuze. Wij durven zelfs te zeggen dat die ‘stap terug’ eigenlijk niet bestaat. Hieronder lees je waarom.

Reden 1: je ontwikkelt nieuwe kwaliteiten

Ben je bang dat je bij een nieuwe baan stil komt te staan in je ontwikkeling, omdat hij op papier minder uitdagend is? Bedenk dan dat iedere nieuwe baan nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Het maakt niet uit of je nieuwe werk technisch gezien hoger of lager in de hiërarchie staat dan je oude. En het maakt ook niet uit of je meer of minder verantwoordelijkheden hebt. Je gaat hoe dan ook een beroep doen op kwaliteiten die je in je oude baan nooit hebt hoeven aanboren. Die kwaliteiten ga je daardoor nu automatisch ontwikkelen.

Blijf je daarentegen solliciteren op banen die je toch niet krijgt, puur omdat jij jezelf voorhoudt dat je niet dat ‘stapje terug’ wilt doen? Dan blijf je wél stilstaan in je persoonlijke ontwikkeling. Dat zou eeuwig zonde zijn!

Reden 2: je helpt een nieuwe generatie

Okay, je doet voor je gevoel een stapje terug. Dat neemt niet weg dat jij in je vorige baan bergen aan ervaring op hoog niveau hebt opgedaan. Die ervaring, kennis en kunde neem je mee naar je nieuwe werk, en daar zullen je nieuwe collega’s je dankbaar voor zijn. Vooral de jonge mensen bij jou op de werkvloer mogen in hun handjes knijpen dat ze met jou mogen werken: ze leren iedere dag doordat jij hen kan helpen. Dat helpt hen enorm in hun persoonlijke ontwikkeling.

Bekijk jouw nieuwe functie dus niet alleen vanuit je eigen perspectief, maar ook uit dat van je nieuwe collega’s. Voor jou voelt het ‘stapje terug’ in eerste instantie misschien als een tegenslag, maar voor je jongere collega’s gaan erdoor nieuwe deuren open. En jij leert ook weer van hen.

Reden 3: je privéleven gaat erop vooruit

Heeft je nieuwe baan minder verantwoordelijkheid? Dan ga je er eerder op vooruit, dan op achteruit. Je hoeft je namelijk nu minder druk te maken over wat er op kantoor speelt, en dat verlaagt je stresslevels. Wel zo gezond!

Wie minder hard werkt, werkt vaak ook korter. Misschien hoef je niet eens 40 uur per week op kantoor te zijn. Grijp je ‘stapje-terug-baan’ dus aan als kans om in je privéleven te investeren. Breng je vrijgekomen tijd door met mensen die belangrijk voor je zijn of ga er eens twee weken tussen uit. Wedden dat het wonderen doet voor je persoonlijke gezondheid?

Reden 4: je zet een stap terug, om twee stappen vooruit te doen

Dit is de allerbelangrijkste reden om een functie aan te nemen die aanvoelt als een ‘stapje terug’. Een ‘stapje terug’ doen is namelijk ook een kans om te leren. De ervaring die je op doet in deze baan, kan zomaar het verschil maken als je over een paar jaar solliciteert op je droombaan.

Geef een reactie