Skip to main content
Veel werkzoekenden willen graag onderhandelen over hun salaris, maar ze weten niet hoe dat moet. Daardoor lopen ze een boel geld mis. In dit artikel vind je tips waarmee je het meest uit je salarisonderhandeling haalt. Dat kan je op jaarbasis tienduizenden euro’s schelen, ook als je niet in een topfunctie werkt.

Allereerst is het belangrijk dat je zo vroeg mogelijk begint met jezelf voor te bereiden op je salarisonderhandeling. Je moet er op het laatst voor je kennismakingsgesprek mee starten. Dat lijkt misschien voorbarig, maar toch is het belangrijk dat je op dat moment al een duidelijke salarisstrategie voor ogen hebt.

Natuurlijk heb je voor je eerste gesprek nog geen idee of je een interessante kandidaat bent voor je potentiële werkgever. Maar als er tijdens je kennismakingsgesprek een klik is, kunnen je salariswensen zo maar ter sprake komen. Zorg dat je niet met je mond vol tanden komt te staan

Zoek uit wat je waard bent

Al voor je gaat solliciteren, moet je weten wat je waard bent. Met het salariskompas van Intermediair kom je erachter. Je vult simpelweg je leeftijd, ervaring, sector en functie in. Het salariskompas vertelt je vervolgens wat jouw gemiddelde collega verdient.

Bedenk dat het salariskompas niet alles van jou weet. Het zal met een aantal factoren dus geen rekening houden. Je kan het cijfer dat het kompas voor jou berekent prima als uitgangspunt gebruiken, maar doe dat alleen als je zelf ook vindt dat het aansluit bij jouw ervaring en kwaliteiten.

Als je het bedrag dat uit het salariskompas rolt kan gebruiken als uitgangspunt, kan je aan de hand ervan jouw ondergrens vaststellen. Dat is het bedrag dat je minimaal wilt verdienen om een baan aan te nemen, hoe leuk hij verder ook is. Daarnaast moet je ook een streefsalaris vaststellen. Dat is het bedrag dat je realistisch gezien wilt verdienen. Je droomsalaris in de echte wereld, zeg maar.

Probeer voor de zekerheid ook of je erachter kan komen wat de organisatie jou kan bieden. Als er niets over in de vacaturetekst staat, kan je het soms vinden op de ‘Werken bij’-website van het bedrijf. Vind je daar ook niets? Probeer er dan via oud-werknemers uit je netwerk of de CAO achter te komen. Op Glassdoor vind je soms ook relevante salarisinformatie.

Met een salarisstrategie naar je kennismaking

Je voorbereidingen zijn niet voor niets: recruiters stellen kandidaten bij hun eerste gesprek namelijk vaak de volgende vraag: ‘Hoeveel verdien je bij je huidige werkgever?’ Sommige recruiters doen dat uit oprechte interesse. Ze zijn bijvoorbeeld benieuwd of de werkgever jou wel kan betalen. Soms stelt een recruiter de vraag echter ook heel bewust op een moment dat je hem niet verwacht.

Hij hoopt dan dat je door de vraag wordt overvallen en op dat moment eerlijk opbiecht wat er op je loonstrookje staat. Je recruiter weet zo precies wat hij moet bieden als hij met je door wil. Jij bent opeens al je onderhandelingsruimte in één klap kwijt.

Hoe beantwoord je de vraag dan wel? Dorien Waasdorp heeft jarenlange ervaring als loopbaanbegeleider, zij adviseert het volgende antwoord:

Recruiter: “Mag ik vragen hoeveel je bij je huidige werkgever verdient.”

Jij: “Dat hou ik liever privé. Misschien is mijn huidige salaris misschien wel te hoog voor deze functie, maar ik wil mijn keuze niet alleen daarvan af laten hangen. Ik zou graag willen weten wat de salarisrange voor deze functie is. Daarnaast wil ik het graag over de de secundaire arbeidsvoorwaarden hebben, die horen er immers ook bij. Ik ben benieuwd wat uw organisatie voor me kan betekenen qua bijvoorbeeld vakantiedagen, een pensioen, onkostenvergoedingen, een sportabonnement en een leaseauto. Aan de hand daarvan kan ik zien of mijn arbeidsvoorwaarden passen bij deze organisatie.”

Doe jezelf niet tekort

Onthoud dat het bedrijf jou wil vanwege je kwaliteiten. Als ze daarnaast op jouw salaris kunnen besparen, is dat voor hen mooi meegenomen. Als jij met kop en schouders boven de andere kandidaten uitsteekt, zullen ze de gesprekken echter nooit afkappen omdat je “duur” bent.

Wanneer een potentiële werkgever een laag salaris noemt en daar niet overheen wil stappen, moeten de alarmbellen bij jou gaan rinkelen. Het is hem er dan niet om te doen dat jij een goede kandidaat bent, maar een goedkope. Als je de baan en het lage salaris accepteert, zal je ook zo behandeld worden.

Lieg niet over je oude salaris

Veel werkzoekenden die worden overvallen door de ‘Hoeveel verdien je nu’-vraag herkennen op dat moment welk doel de recruiter ermee heeft. Om toch een gunstige uitgangspositie voor jezelf te creëren, voel je je misschien geneigd om te liegen en een paar honderd euro bij je huidige maandsalaris op te tellen. Dat kan je echter beter niet doen.

Je uitgangspositie wordt er in de eerste plaats niet veel beter door. Alhoewel jij het eerste bod misschien iets verhoogd, geef je jezelf geen ruimte om verder te onderhandelen. De recruiter weet nu immers voor welk bedrag jij over stag gaat.

Alhoewel de kans niet groot is, loop je daarnaast het risico dat je potentiële werkgever er na verloop van tijd achter komt dat je hebt gelogen. Als je de baan gekregen hebt betekent dat een enorme breuk in jullie vertrouwensrelatie, met alle gevolgen van dien.

Zorg er kortom in alle gevallen voor dat jouw potentiële werkgever de eerste is die een cijfer noemt.

Ik heb een bod gekregen. Wat nu?

Als je een bod hebt gekregen dat onder je streefsalaris ligt, volgt vanzelfsprekend jouw tegenbod. Je kan jouw salariseis het beste via de mail versturen. Op die manier kan je jouw tegenbod duidelijk motiveren. Die motivatie wordt ook zichtbaar voor iedereen die over jouw salaris moet beslissen.

Als jij je tegenbod telefonisch kenbaar maakt aan je recruiter, loop je het risico dat hij het verkeerd aan een HR-medewerker overbrengt. Die geeft op zijn beurt een derde versie van je motivatie aan jouw toekomstige baas. De kans dat jouw tegenbod dan wordt geaccepteerd, is kleiner.

Hoe verstuur ik een tegenbod?

Houd je mail eenvoudig maar vriendelijk. Mail bijvoorbeeld het volgende:

“Ik stel voor dat we in plaats van €3.000 op maandbasis €3.300 afspreken. Ik denk dat ik door mijn jarenlange ervaring in de sector van extra waarde ben voor dit bedrijf en ik denk dat een vergoeding van€3300 daar beter bij past.”

Waarschijnlijk stuurt je potentiële werkgever je vervolgens een voorstel dat tussen zijn bod en jouw tegenbod inligt. Als dat aanbod dichter bij jouw tegenbod ligt dan bij zijn eerste bod, adviseren we je in principe akkoord te gaan. Als het meest recente bod nog altijd onder je vooraf vastgestelde minimumbedrag ligt, moet je dat natuurlijk niet doen.

Om te bepalen of je verder wilt onderhandelen, moet je jezelf ook afvragen wat je insteek is. Wil je qua salaris het onderste uit de kan halen, of wil je simpelweg tevreden zijn met wat je verdient?

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Als het derde voorstel dichter bij het oorspronkelijke bod dan bij jou tegenbod ligt, kan je nog een poging wagen om dichter bij het door jou gewenste bedrag te komen. De kans dat je nieuwe werkgever verder wil onderhandelen over je salaris, is op dat moment echter klein.

Kijk dan of je het op een akkoordje kunt gooien via secundaire arbeidsvoorwaarden. Misschien lukt het je om extra vakantiedagen te bedingen? Is het thuiswerken jou goed bevallen tijdens de coronacrisis? Laat dan de mogelijkheid tot thuiswerken opnemen in je contract ter compensatie.

Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen heel belangrijk zijn als je onderhandelingen op het gebied van salaris zijn vastgelopen. Als jij €4.000 wil verdienen maar je werkgever niet verder wil dan €3.600, kan je misschien wel een maandelijkse cursus ter waarde van €400 bedingen. Of wie weet zit er een tegemoetkoming op de rekening van je leaseauto in.

Als je bovenstaande stappen goed opvolgt, ga jij goed voorbereid je salarisonderhandeling in!

Geef een reactie