Skip to main content
Tijdens een sollicitatiegesprek vuurt een recruiter veel vragen op je af. Dat is niet zo vreemd, hij of zij moet immers zo goed mogelijk een kandidaat kiezen. Maar jij hebt ook een keus: er zijn namelijk vacatures beschikbaar dan deze ene. En dus mag jij ook vragen stellen. In dit artikel lees je hoe je van je sollicitatiegesprek ook écht een gesprek maakt.

De naam zegt het al: een sollicitatiegesprek is geen sollicitatieverhoor. Toch kruipen recruiters vaak onbewust in de rol van een agent. Als werkzoeker is het vervolgens verleidelijk om daarin mee te gaan. Je wilt immers zó graag die ene baan: zwetend beantwoord je daarom de ene na de andere vraag, in de hoop er zo goed mogelijk vanaf te komen.

(N)iets te kiezen

Dat er in sollicitatiegesprekken vaak een detectivedynamiek ontstaat, is op zichzelf niet zo gek. Een recruiter wil immers graag weten wat jij kan, hij of zij vuurt daarom de ene na de andere vraag op je af. Zo ontdekt hij waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Hij wil daar een zo duidelijk mogelijk beeld van krijgen, want aan het eind van de rit heeft-ie iets te kiezen. Geeft hij jou, of toch een van je tegenkandidaten de baan?

Jij, de werkzoeker, hebt misschien niet het gevoel dat je een keuze hebt. Vooral als je werkloos bent – of gewoon niet echt blij bent met je huidige baan – kan dat zo voelen. Je wilt koste wat kost werk vinden: hoe dat werk vervolgens precies uitpakt zie je later wel. En dus geef je netjes antwoord op iedere vraag van je recruiter. Voor de rest hou jij je stil.

Jij bent eigenlijk ook een recruiter

Dat is zonde. Er is namelijk goed nieuws. Want net als jouw recruiter heb je wel degelijk iets te kiezen! De werkgever waarbij je nu solliciteert, is immers niet de enige organisatie met een in te vullen positie. Op ieder moment staan er bij een job board als Indeed tienduizenden vacatures open. Aan jou de taak om de vacature waarmee jij het beste matcht uit te zoeken.

Lees je de vacaturetekst? Dan zet je natuurlijk een mooie eerste stap in jouw zoektocht naar de juiste match. Wil je die match echt goed onderzoeken? Dan heb je daar een sollicitatiegesprek voor nodig! Op dezelfde manier dat jij een cv naar een potentiële werkgever stuurt, is die vacaturetekst slechts een eerste indicatie van jullie match. Of het echt klikt, blijkt tijdens dat gesprek!

Evenveel aan het woord

In een ideaal kennismakingsgesprek, ben jij dus evenveel aan het woord als je recruiter. Hij of zij vraagt vast veel naar jouw sterke en zwakke punten: die vragen hoef je absoluut niet te ontwijken. Maar tegelijkertijd wil jij van hem of haar weten wat de sterke en zwakke punten van de werkgever zijn. Dat is een mooie manier om er uiteindelijk achter of jullie bij elkaar passen.

Welke vragen je precies stelt tijdens een sollicitatiegesprek, hangt af van wat voor jou belangrijk is. Zou je het liefst af en toe thuiswerken of een middagje vrij nemen als dat nodig is? Informeer bij jouw recruiter dan naar de flexibiliteit van de werkgever.

Weet jij van jezelf dat je het liefst in een bepaalde werksfeer werkt? Vraag in dat geval naar de kantoorcultuur. Geeft je recruiter een breed antwoord op die vraag? Bijvoorbeeld door te zeggen dat de werksfeer “informeel” is? Vraag dan naar voorbeelden daarvan! Je mag jezelf op zo’n moment best even in de schoenen van je recruiter verplaatsen: hij vraagt jou toch ook om je sterke punten met voorbeelden te illustreren?

Volle overtuiging

Maak jij van je sollicitatiegesprek ook écht een gesprek? Dan maak je allereerst een goede indruk: de recruiter ziet dat jij je ingelezen hebt en oprecht interesse toont in zijn of haar vacature. Daarnaast ontdek je tijdens het gesprek of de vacature bij jouw past. Krijg je de baan uiteindelijk aangeboden? Dan kan jij met volle overtuiging ‘ja’ zeggen!

Geef een reactie