Skip to main content
Er is redelijk wat standaard informatie te vinden over wat je kunt aantrekken naar een sollicitatiegesprek hebt. Maar het is ook belangrijk te weten wat je vooral niet moet aantrekken naar een sollicitatiegesprek.

Wat kun je maar beter laten wanneer je op gesprek gaat? Voor mannen en vrouwen zijn er verschillende aspecten te melden. Daarom behandel ik ze hier apart.

Als eerste zullen we kijken naar de sollicitatiekleding voor vrouwen, verderop die voor mannen.

Wat moeten vrouwen niet aantrekken naar een sollicitatiegesprek?

Te lage halslijnen en te korte rokken.

Bij solliciteren ben je bezig de ander te verleiden, een beetje zoals bij het daten. Het verschil is echter dan bij het solliciteren heel andere kwaliteiten centraal staan dan bij het daten. Bij solliciteren staan je talent, je deskundigheid en je (sociale) vaardigheden centraal en niet je uiterlijk. Dat is precies de reden waarom adviezen over sollicitatiekleding behoudender zijn dan die voor uitgaan en daten.

Draag kleding die je professionele eigenschappen onderstrepen en leg niet te veel nadruk op je lichaam. Heel lage halslijnen, korte rokken, blote voeten, navels en onderruggen leiden af en zulke kleding kun je dan ook beter niet aantrekken naar een sollicitatiegesprek . Op de meeste werkplekken zijn ze ongewenst en zelfs ongepast. Dat jij een tattoo of een navelpiercing hebt, is niet het eerste dat een werkgever van je moet weten.

Ga je bij een Amerikaans bedrijf solliciteren, check dan vooraf de dresscode. Wellicht dien je daar panty’s te dragen en je armen bedekt te hebben. Als een organisatie zulke regels heeft opgesteld, houd je er dan ook aan als je gaat solliciteren. Om hier achter te komen kun je zelf een kort bedrijfsonderzoek doen. Met wat googlen weet je al snel wat je beter niet kunt aantrekken naar een sollicitatiegesprek bij zo’n bedrijf. Nog beter is als je al iemand kent binnen de organisatie die je tips kan geven.

Teksten en symbolen op je kleding

Alles wat leesbaar is, proberen mensen te lezen of te ontcijferen. Terwijl ze daarmee bezig zijn, zijn ze afgeleid, en dat werkt niet in jouw voordeel. Ook symbolen als hartjes, sterren, foto’s van je favoriete filmster etc. kun je beter vermijden. Alles communiceert. Bedenk: niet jij, maar de ander maakt uit hoe zo’n afbeelding wordt uitgelegd.

Jeans

Vermijd skinny jeans, maar ook verwassen of beschadigde varianten, ook al zijn dat opzettelijk uitgevoerde bewerkingen. Ga je solliciteren bij een modewinkel waar met name dit soort jeans verkocht worden, draag dan gerust jeans. Daarmee laat je zien dat je het aanbod van dat bedrijf begrijpt. Maar zelfs dán zou ik je adviseren geen kleding te dragen die stuk is.

Wat mannen niet moeten aantrekken naar een sollicitatiegesprek

Mannelijk bloot

Net als bij de dames geldt dat onthullende kleding taboe is. Bedek je lichaamsbeharing: in elk geval het haar op je borst en benen. Bij een sollicitatie gaat het niet om je mannelijkheid, maar om je werklust, je expertise, je sociale vaardigheden. Maak een verpletterende indruk op anderen door de beste versie van jezelf te zijn, leuk, enthousiast en open. Al het andere leidt alleen maar af… Ook vermijden: lage broeken, waardoor je ondergoed zichtbaar is.

Haargel tijdens de sollicitatie

Geen kleding maar wel belangrijk. Ben je gewend om veel gel in je haar te doen, matig jezelf dan als je gaat solliciteren. Zorg dat je haar goed zit, maar overdrijf niet. Je hoeft er niet ouderwets bij te lopen, maar besef dat het lachwekkend kan zijn voor de andere partij als je haar eruit ziet als een helm.

Teksten en afbeeldingen

Let ook op met teksten op je kleding. Hoe neutraal ze ook zijn, ze leiden de aandacht af van wat jij te zeggen hebt. Ook symbolen, cartoons, logo’s en overige afbeeldingen laten weliswaar zien wat jij leuk vindt of waar je je mee wilt identificeren, maar je loopt het risico dat de mensen aan de andere kant van de tafel afbeeldingen verkeerd uitleggen. Dit geldt ook voor afbeeldingen op je stropdas en je sokken!

Al te opvallende accessoires

Wil je indruk maken op anderen met een super kingsize horloge, doe dat dan als je gaat stappen maar niet bij een sollicitatie. Het gaat er bij solliciteren niet om indruk te maken. Het gaat erom de nadruk te leggen op jouw professionele eigenschappen die relevant zijn voor de baan. Zo’n enorm horloge legt dan net het verkeerde accent. Heb je geen ander horloge, draag er dan geen.

Ook oorringen, gouden kettingen, en piercings kun je beter thuislaten. De partij aan de andere kant van de tafel onderzoekt tijdens het gesprek of jij bij hun bedrijf, bij hun merk, bij hun team past. Wat voor bepaalde groepen gebruikelijke versieringen zijn, kan als totaal ongepast overkomen in een werksetting. Zie het dan ook niet als een teken van zwakte om even afstand te doen van accessoires die deel uitmaken van je persoonlijke statement,.

Bepaal wat je doel is en doe al wat binnen je vermogen ligt om je doel te bereiken. Uiteraard binnen jouw eigen normen en waarden. Maar normen en waarden gaan niet over horloges, kettingen,  piercings en tattoos…

Kortom

Zowel voor mannen als vrouwen geldt: wees ingetogen! Onderzoek wat gebruikelijk is binnen de organisatie voor het type functie waarop je solliciteert en pas je daarop aan. Blijf daarbij altijd aan de veilige kant van het spectrum.

Geef een reactie