Skip to main content
In dit artikel wil ik je wat meer vertellen over fastfood en welke invloed het op je sollicitatiegesprek kan hebben. Natuurlijk heeft fastfood geen directe invloed op je sollicitatiegesprek, het bepaalt niet of je wel of niet wordt aangenomen. Maar het kan er wel voor zorgen dat je net wat minder lekker in je vel zit en dat je je wat minder goed kan concentreren, waardoor het gesprek niet gaat zoals jij het zou willen. Ik hoop dat je uit dit artikel kunt halen wat voor jou van toepassing is.

Wat is fastfood?

Wanneer je ‘fastfood’ googelt, krijg je meteen de dichtstbijzijnde cafetaria’s op je scherm. En als je in het woordenboek gaat kijken, krijg je de betekenis: ‘voedsel dat vlug klaar is voor consumptie, bijvoorbeeld diepvriesmaaltijden en snacks’. Op de opleiding Voeding & Diëtetiek heb ik geleerd dat fastfood vooral vaak een snelle en gemakkelijke maaltijd is, die over het algemeen alleen maar vullend kan zijn, in plaats van voedend. Je kunt dan denken aan chips, pizza, patat en kant en klaar maaltijden, maar ook aan broodjes op het station en al het lekkers in de kantine van de sportschool.

Daarnaast is fastfood vaak bewerkte voeding die veel verzadigd vet en snelle koolhydraten bevat. Tegenwoordig hebben we het steeds drukker en maken we minder tijd vrij om in de keuken een gezonde maaltijd te bereiden. Hierdoor is het gemakkelijker om snel wat eten te kopen. Uit een onderzoek van ABN AMBRO kwam naar voren dat we gemiddeld 6 eetmomenten per dag hebben, in plaats van vier. Hierdoor eten we meer buitenshuis en daar profiteren de fastfoodketens van, waardoor ze meer omzet draaien. Dit stimuleert de fastfoodketens en de producenten verder om meer aanbod te genereren.

Hoe reageert je lichaam op fastfood?

Tegenwoordig worden we steeds gezonder en zieker tegelijk. We zijn nog nooit zo oud geworden en tegelijkertijd hebben steeds meer mensen een chronische ziekte of een andere aandoening. Fastfood is daar deels verantwoordelijk voor: uit onderzoek is gebleken dat fastfood onder andere wordt geassocieerd met depressieve symptomen. Andere cijfers liegen er ook niet om. Zo geeft dit onderzoek aan dat 50% van de Nederlanders overgewicht heeft. Oorzaken van overgewicht liggen voornamelijk bij een te hoge energie inname en bij een gebrek aan beweging.

Wanneer je de avond voor je sollicitatiegesprek een fastfood maaltijd eet, heeft je lichaam veel energie nodig om dit te verteren. Tijdens je slaap heeft je lichaam minder energie over voor andere processen en gaat het herstellen en verwerken van prikkels minder goed. Je kwaliteit van slaap wordt minder en je zal vermoeid wakker worden. Wanneer je slecht geslapen hebt, zijn je hormonen ghreline en leptine uit balans. Deze hormonen zorgen voor seintjes naar de hersenen die jou een honger (ghreline) en vol (leptine) gevoel geven. Om deze reden kun je dus eetbuien ervaren na een slechte nacht. Om nog even op het verteringsproces terug te komen: normaal gesproken heeft je lichaam zo’n 24 tot 72 uur nodig voor het verteren van een maaltijd. Na het eten van een Big Mackan dit zelfs meer dan drie dagen zijn, omdat deze burgers veel vet bevatten. Ook zorgt zo’n burger ervoor dat onze bloedsuiker snel wordt verhoogd en dat ons beloningssysteem de neurotransmitter dopamine produceert. Deze wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, die kan een verslavend effect hebben.

Vergelijking

Ik wil je hieronder een vergelijking laten zien van een hamburger van de McDonalds en een zelfgemaakte burger. Voor de vergelijking heb ik een single quarter pounder vergeleken met een angus burger met een volkoren bol, 1 plak kaas, 2 eetlepels saus en wat tomaat en augurk. Zoals je in de tabel hieronder ziet, levert dat grote verschillen op. Qua energie zitten ze op hetzelfde aantal, maar qua koolhydraten en vezels doet de homemade burger het een stuk beter. Daarnaast zitten er ook meer toegevoegde suikers bij de McDonalds burger. Vergelijke je deze twee burgers met een vegetarische burger, dan heeft de vegetarische variant de voorkeur. Kijk zelf maar mee:

Voedingsstoffen

Single quarter pounder – Mcdonalds

Burger – homemade

Vegetarische burger – homemade

Energie

520 kcal

520 kcal

485 kcal

Eiwitten

32 gram

26 gram

23 gram

Vetten

27 gram

33 gram

27 gram

      Waarvan verzadigd

14 gram

10 gram

6,5 gram

Koolhydraten

37 gram

27 gram

33 gram

       Waarvan suikers

9,5 gram

2 gram

2 gram

       Waarvan vezels

2 gram

5 gram

7 gram

Wat ik hiermee wil zeggen is dat fastfood een bijdrage levert aan het percentage mensen met overgewicht. Dit heeft weer effect op hoe jij in je vel zit, hoeveel energie je hebt op een dag en hoeveel zin je hebt in zoetigheid. Wanneer je veel koolhydraatrijke voeding eet, stijgt je bloedsuiker snel. Als je bloedsuiker snel stijgt, komt er een moment dat hij snel daalt. Dit is het moment dat je hersenen een seintje krijgen en waardoor je ghreline (het hongerhormoon) gaat produceren. Hierdoor ga je weer eten of krijg je last van eetbuien. Ook kan het zijn dat je je wat flauwtjes voelt en last hebt van stemmingswisselingen. Dat is niet wat je wil wanneer je een sollicitatiegesprek binnenloopt.

Wat kun je beter eten in plaats van fastfood?

Het liefst zou ik je adviseren helemaal geen fastfood te eten. Natuurlijk bestaat hierin toch een soort nuance, ik noem het de 80/20-regel. We weten waarschijnlijk allemaal wel dat het beter is om veel groenten en fruit te eten in plaats van chips, snoep, frituur en gebakjes. Maar dat betekent niet dat we dat ook allemaal doen. Wanneer je naar een sollicitatiegesprek gaat, is het belangrijk om goed in je vel te zitten, dan straal je dat tijdens je gesprek immers ook uit. Daarvoor is een goede basis nodig. Lees mijn vorige artikel om hier meer over te leren. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende beweegt, omdat dit ervoor zorgt dat de neurotransmitters in je hersenen beter communiceren.

Je zou daarom bijvoorbeeld naar je gesprek kunnen lopen als dit mogelijk is. Ook kun je het beste een eiwitrijke maaltijd eten voordat je het gesprek in gaat, dat draagt namelijk bij aan een stabiele bloedsuiker en een verzadigd gevoel. Daarnaast heeft omega 3 een positieve bijdrage aan de hersenfunctie en dus voor een goede concentratie en focus. Je zou dus kunnen gaan voor een stukje zalm met avocado en quinoa. Zo sla je twee vliegen in één klap. Mocht je niet zo van vis houden, dan zou je deze ook kunnen suppleren. Zorg voor een capsule of olie met meer dan 500mg DHA en EPA, anders is het niet effectief. Ik daag je uit om deze week het fastfood eens te skippen en te vervangen met onbewerkte voeding!

Kies jij vandaag voor vullende of voedende maaltijden?

Geef een reactie