Skip to main content
Een droombaan klinkt geweldig. En ja, hij is écht haalbaar. Maar niet als je er direct en zonder voorbereiding naar solliciteert. Je droombaan bereik je namelijk makkelijker in stapjes.

Op Instagram word je ermee doodgegooid: tips om je droombaan te vinden. Waarschijnlijk zie je ook regelmatig blogs en podcasts over de zoektocht naar het perfecte werk voorbijkomen. En dan hebben we het nog niet gehad over al die sollicitatietrainingen die gespitst zijn op het krijgen van je droombaan.

Stress

Wij begrijpen waarom. Een leuke, inspirerende baan met prettige collega’s zonder al te veel werkdruk én een lekker salaris: wie wil dat nou niet? Het goede nieuws? Die droombaan is haalbaar. Maar je moet wel realistisch zijn: de kans dat je die perfecte baan zomaar tegen het lijf loopt is niet heel groot.

Bij Sollicitatiedokter kunnen we het weten: we zien namelijk regelmatig werkzoekers zichzelf de afgrond instorten in hun zoektocht naar hun droombaan. Het probleem? Ze leggen de lat veel te hoog voor zichzelf!

Je kan immers nog zo graag piloot willen worden. Maar zelfs al neem je alle tips van Sollicitatiedokter ter harte: als je geen vliegdiploma hebt, blijf je met beide benen aan de grond staan. En van iedere keer dat je sollicitatie wordt afgewezen, raak je alleen maar somber en gestrest.

Stukje bij beetje

“Hoe verover ik die droombaan dan wel?”, vraag jij je nu misschien af. Ons antwoord: door na te gaan wat jouw droombaan is, en daar dan langzaam maar zeker naartoe te werken.

Hou jij bijvoorbeeld ontzettend van reizen en wil je daarom graag reisgids worden? Dan heb je vanwege alle mooie reizen die je maakte al heel wat relevante ervaring op zak. Dat is een mooi begin!

Maar hoe zet je deze droom om in een baan? Wat is daarvoor nodig? Welke kwaliteiten heeft de ideale reisgids? En moet je eigenlijk diploma’s hebben? Vraag jezelf ook af of de ervaring die je privé hebt opgedaan wel voldoende is. Misschien moet je nog wat extra stappen zetten.

Voorbeeld

Stel je voor dat je op dit moment in een winkel werkt. Dan zou je eerste stap kunnen zijn om naar werk in de reisbranche te zoeken: welke functie dan ook. Op die manier zit je in elk geval in de juiste tak met het juiste netwerk om je heen.

Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om in het weekend stadsrondleidingen te geven. Zo krijg je een beter idee over het rondleiden van mensen.

Dat is weliswaar niet direct waar je van droomt, maar het is wel een eerste stap in de juiste richting. En op die manier werk je langzaam toe naar jouw einddoel: jouw droombaan.

Ontwikkel jezelf

Ben je nu op zoek naar een baan? Dan is het heel goed om een stip op de horizon te hebben. Kijk om je heen: wat kan je realistisch gezien doen om in de buurt van die stip te komen? Solliciteer bijvoorbeeld op functies waar jij kwaliteiten kan ontwikkelen die je nu nog niet hebt, maar die voor jouw droomfunctie wel nodig zijn.

Nog zo’n optie: solliciteer op een functie van vier dagen per week. Dan hou jij die vijfde dag over om een extra opleiding te doen. Daarin ontwikkel je vaardigheden die je op een later moment in je droombaan kan inzetten.

Begin voor jezelf

Heb je echt geen geduld? Wil je met alle geweld NU beginnen met doen wat je leuk vindt? Dan zijn wij de laatste om je tegen te houden. Begin gewoon voor jezelf!

Bouw wel een stukje zekerheid in, voordat je te hard van stapel loopt. Bijvoorbeeld door twee of drie dagen per week een bijbaan te behouden. In ieder geval totdat je inkomsten uit je eigen werk echt gaan lopen. Lees bijvoorbeeld hoe Joey zijn droombaan veroverde:

Joey

Joey’s droombaan is het designen en maken van sieraden. Hij kan daarvoor sollicitaties opsturen naar Italiaanse juweliers, maar Joey spreekt geen Italiaans en op z’n cv prijkt alleen een functie als medewerker bij een apotheek in Zoetermeer. Weinig kans, dus.

Daarom boekt Joey geen vlucht naar Milaan. In plaats daarvan blijft hij medicijnen pendelen in zijn vertrouwde omgeving. Wanneer er geen klanten in zijn zaak zijn, maakt hij schetsen in zijn tekenboek. En op z’n vrije dagen knutselt hij zijn sieraden in zijn vaders garage in elkaar. Z’n nieuwste materiaal post hij op Instagram. Een keer per week verkoopt hij iets, als hij mazzel heeft pakt-ie daar een marge van €100,- op.

Op een willekeurige dinsdagochtend ziet Joey tot zijn verbazing een DM van een BN’er op zijn telefoon binnenkomen. Of hij een van zijn kettingen nog op voorraad heeft? De deal is snel gesloten, de BN’er zet een foto van z’n nieuwe juweel op de Gram en een week later hebben al zijn fans ook een ring, armband of ketting gekocht.

Weer een jaar later heeft Joey zijn droombaan bemachtigd bij een poepsjieke Italiaanse sieraadontwerper. Daar was hij vorig jaar nooit binnengekomen met een cv’tje, maar doordat hij met zijn werk viraal ging op Instagram probeerden meerdere sierraadmakers hem te overtuigen om voor hen te komen werken.

De moraal

De moraal van het verhaal is duidelijk. Streef je passie na, maar ga daarbij niet over een nacht ijs. Je droombaan is écht haalbaar, maar doe het in stapjes en leg de lat niet te hoog. Daar word je alleen maar ongelukkig van.

Geef een reactie