Je bent er helemaal klaar voor. Je weet wat je zoekt en je basis cv heb je op orde. Je bent klaar om op zoek te gaan naar die leuke nieuwe baan. Maar waar begin je eigenlijk? Waar vind je die baan? Hoe zorg je dat je op de hoogte bent en blijft van al die vacatures bij interessante bedrijven die goed passen bij wat jij zoekt?
Er zijn verschillende manieren om op de hoogte blijven van actuele vacatures. In dit blog lees je een aantal online én offline tips zodat je niets mist.
Online:
Sociale media
Laten we beginnen met het inzetten van sociale media. Veel bedrijven gebruiken LinkedIn, Instagram, Facebook en Twitter voor het vinden van nieuw personeel en het delen van items die spelen binnen de organisatie. LinkedIn wordt vooral voor zakelijke doeleinden ingezet en Instagram en Facebook voor minder zakelijke posts. Bedenk voor jezelf welke bedrijven jij graag zou willen werken en ga deze bedrijven volgen. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er speelt bij jouw potentiële werkgever. Je ziet de vacatures, maar krijgt ook andere nuttige dingen mee waar je op in zou kunnen spelen vanuit jouw expertise.
Heb je nog geen account? Onderzoek dan toch eens of het niet verstandig is je ergens aan te melden. Kies het platform dat het beste bij jou past en waar jouw vakgenoten ook regelmatig actief zijn.
Deelname aan groepen
Op de diverse sociale mediakanalen zijn veel vakgerichte groepen actief. Dat zijn groepen waarin vakgenoten kennis delen, waardoor je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in je vakgebied. Maar er zijn ook groepen waarin vakgerichte vacatures gedeeld worden. Ga eens op zoek naar welke groepen voor jou interessant kunnen zijn en stuur een verzoek om tot de groep toegelaten te worden. Je kunt er vast een aantal vinden. Bijkomend voordeel van deelnemen aan deze groepen is dat je ook je netwerk kan vergroten door met vakgenoten in gesprek te gaan. Je kan ze ook uitnodigen om een connectie te maken.
Naast vakgerichte groepen zijn er ook algemene groepen waarin vacatures voor verschillende vakgebieden gedeeld worden. Zo blijf je op de hoogte van welke vraag er is en bij welke bedrijven regelmatig nieuwe medewerkers zoeken.
Neem bijvoorbeeld deel aan algemene LinkedIn-groepen als:
Hashtags (#) volgen
LinkedIn biedt de mogelijkheid om hashtags (#) te volgen. Deze worden regelmatig gebruikt in allerlei posts, dus ook in posts waarin een vacature gedeeld wordt. Selecteer daarom drie hashtags die voor jou interessant zijn om te volgen. Als deze genoemd worden in een bericht, dan verschijnt het betreffende bericht in je tijdlijn. Dat kan naast een vacature ook een bericht of artikel zijn wat voor jou interessant is om te delen met jouw netwerk.
Voorbeeld # om te volgen
- #<jouw functienaam>
- #<jouw vakgebied>
- #vacature
Vacature alerts
Steeds meer bedrijven bieden op hun website de mogelijkheid om je in te schrijven voor vacature alerts. Deze mogelijkheid vind je meestal op de ‘werken bij’-site of vacature pagina. Door je e-mailadres achter te laten word je automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe vacatures. Zo hoef je niet steeds alle websites langs maar ontvang je ze lekker makkelijk in de mail. Er bestaan ook platformen op regionaal niveau of specifiek voor jouw vakgebied. Meerdere bedrijven plaatsen daar vacatures op. Hartstikke handig, toch? Goed dus om eens uit te zoeken.
LinkedIn biedt eveneens de mogelijkheid op de hoogte te blijven van relevante vacatures in jouw regio. Houd er rekening mee dat niet alle bedrijven vacatures op LinkedIn plaatsen. En bedrijven die er wel vacatures delen, doen dat niet met iedere vacature. Ze posten slechts een selectie.
Vacaturesites
Je cv geeft duidelijk weer wie je bent en wat je kan, dus laat jezelf maar zien! Er zijn verschillende platformen waar je je cv kan publiceren en bedrijven ook zoeken naar nieuwe medewerkers. Fijn is, dat je ervoor kunt kiezen of je dat anoniem wilt doen of niet. Zoek voor jezelf uit in welke platformen jij geïnteresseerd bent en of er bedrijven die geïnteresseerd zijn in jou op actief zijn. Je kan zien welke bedrijven actief zijn op deze sites doordat ze een bedrijfspagina hebben. Voorbeelden van deze platformen zijn Indeed, de Nationale vacaturebank, Monsterboard, Intermediair en Jobbird. Voorbeelden van kleinere vacaturesites die zich richten op een andere manier van matchen (WijJij), of op een specifieke doelgroep (Schaal X) kunnen ook enorm handig zijn:
- Regionale vacaturesite WijJij*
- Specifieke vacaturesites voor digitale- en marketingcommunicatie: Schaal X
- Jobsora
*WijJij kijkt naar meer dan alleen werkervaring. Dit relatief nieuwe platform verbindt werkgevers en sollicitanten ook aan de hand van talent en persoonlijkheid.
(Uitzend)bureaus
Afhankelijk van naar wat voor werk je op zoek bent, is het ook verstandig je in te schrijven bij uitzendbureaus. Uitzendbureaus krijgen vele verschillende vacatures binnen. Het is ook niet zo dat uitzendbureaus alleen maar werk voor tijdelijk personeel binnen krijgen, ze bieden vaak ook werk op contractbasis en zelfs vaste banen. Ook zijn er uitzendbureaus die zich richten op specifieke doelgroepen. Onderzoek of er bureaus zijn die iets in jouw branche betekenen.
Je kan je tegenwoordig gewoon online inschrijven, je hoeft niet meer naar een kantoor te reizen. Wel adviseer ik je voor je inschrijving al contact te zoeken en te vragen naar de persoon die verantwoordelijk is voor jouw vacatures. Zo krijgt deze persoon vast een beeld van jou en wat je kan. Tevens kan je vragen hoe regelmatig ze vacatures in jouw vakgebied krijgen. Als die er niet of nauwelijks zijn, kun je je afvragen of het zinvol is je in te schrijven. Hetzelfde geldt voor het inschrijven bij gespecialiseerde bureaus.
Bij bureaus kan je vaak ook een vacature alert aanmaken om op de hoogte te blijven.
Bureaus willen voordat je ergens aangeboden wordt vaak wel eerst nog face-to-face kennismaken. Dat kan zowel online als offline zijn.
Voorbeelden van uitzendbureaus
Webinars
Zeker in tijden van Corona worden er veel (gratis) webinars verzorgd. Die zorgen ervoor dat je bijblijft in je vak, maar je ontmoet erdoor ook nieuwe vakgenoten. Jij leert hen kennen, maar zij leren jou ook kennen als je zichtbaar bent tijdens het webinar. Ook hier geldt: breid je netwerk uit. Want een uitgebreid netwerk met vakgenoten vergroot de kans op een nieuwe baan.
Volg ook webinars over hoe jij de kans op een nieuwe baan vergroot. Deze dames verzorgen ze regelmatig:
- Wendy Goudzwaard (linkedin, website)
Met al deze online tips mis je geen vacatures meer, dus tijd over om ook offline die leuke baan te vinden.
Offline:
Netwerken
Netwerken is een heel goede manier om je kans op een nieuwe baan te vergroten. Benader bijvoorbeeld eens een vakgenoot voor een kop koffie. Zo kan je een beeld vormen bij het bedrijf waar hij of zij werkt. Misschien is het toch minder interessant dan je in eerste instantie dacht. Word je wel enthousiast van het gesprek? Misschien komt er binnenkort een vacature vrij, dan zou het goed kunnen dat deze persoon jou benadert.
Tip: Volg schrijver van de NetwerkBijbel Gerard van Vliet en lees zijn Sollicitatiedokter-stuk over netwerken.
Events
Gedurende het jaar zijn er tal van evenementen en banenbeurzen waar bedrijven zichzelf promoten voor klanten en nieuwe medewerkers. Houd daarom goed in de gaten wanneer die zijn. Vaak zijn ze gratis voor bezoekers. Het is dé plek om meer te weten te komen over bedrijven. Mooi meegenomen is dat je direct je eigen kennis en expertise kan promoten.
Voorbeelden van evenementen en baanbeurzen
Volg vakgerichte trainingen
Niets is leuker dan jezelf te blijven ontwikkelen en nieuwe kennis op te doen. Door het volgen van klassikale trainingen blijf je niet alleen up-to-date in je vakgebied, je breidt direct je netwerk uit. Twee vliegen in een klap dus.
Wacht niet langer en ga direct aan de slag met deze tips. Daarmee vergroot je direct je kans op het vinden en veroveren van je nieuwe baan!