Skip to main content
Laat ik meteen maar met de deur in huis vallen: de tekst ‘acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld’ is niet bedoeld om sollicitanten ervan te weerhouden om te bellen.

De praktijk wijst uit dat deze tekst soms voor verwarring zorgt. Ook bij medewerkers van bedrijven die werven overigens, zo blijkt uit een recent voorbeeld.

De betekenis

Wanneer een onderneming een personeelsadvertentie online zet, wordt er vaak niet alleen gereageerd door sollicitanten; werving- en selectiebureaus, headhunters en detacheerders grijpen soms de mogelijkheid aan om hun diensten te promoten. Werven van personeel via deze tussenpersonen kost ondernemingen doorgaans veel geld. Soms tot wel tienduizenden euro’s per hire. Veel bedrijven kiezen dan ook eieren voor hun geld en proberen om zelf geschikt personeel te werven.

Als bedrijven niet benaderd willen worden door tussenpersonen, wordt meestal de zin ‘acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld’ opgenomen in de vacaturetekst.

Voor wie is dit bedoeld

Zoals gezegd is deze tekst bedoeld voor tussenpersonen die met hun diensten komen leuren. Ben je echter een sollicitant met oprechte interesse in de functie dan is je telefoontje vaak meer dan welkom (zelfs als dit niet expliciet in de vacature staat vermeld). Sollicitanten met oprechte interesse in de functie en het bedrijf worden juist erg op prijs gesteld!

Hetzelfde geldt voor zzp’ers en freelancers overigens. Ook jullie kunnen rustig de telefoon oppakken en informeren. Niet geschoten is altijd mis.

Kortom, ben je geen tussenpersoon? Gewoon bellen.

Laat je niet uit het veld slaan

Ik hoorde onlangs van een sollicitant dat een oriënterend telefoontje naar aanleiding van een vacature direct werd afgekapt. ‘Acquisitie’ werd namelijk niet op prijs gesteld…

Doordat de sollicitant zo werd overvallen door deze reactie, ging ze twijfelen. Had ze de tekst in de vacature wel goed begrepen? Klonk ze meer als tussenpersoon dan als een geïnteresseerde sollicitant? Of begrijpt de persoon aan de andere kant van de lijn de betekenis van ‘acquireren’ niet?

Hoe dan ook… je kunt je voorstellen dat het gesprek niet lang duurde. Als je eenmaal uit de flow van het gesprek bent, is het moeilijk om te herstellen. Zeker met zoiets (voor velen) zenuwslopends als een sollicitatie. Het gesprek duurde dan ook niet lang.

Nog een keer voor de duidelijkheid: Wanneer je als sollicitant informeert is er geen sprake van acquisitie. Laat je dus niet uit het veld slaan wanneer je dit te horen krijgt. Blijf rustig en probeer uit te leggen dat je geen tussenpersoon bent maar oprechte interesse hebt in de vacature.

Een voorbeeld:

Oh, ik ben geen tussenpersoon hoor. Ik las de vacature en raakte hierdoor enthousiast maar verdiep me graag eerst goed in een functie en in de onderneming voordat ik op een vacature reageer. Hoewel ik al veel informatie heb kunnen vinden op jullie website, zijn er ook een aantal specifieke zaken waarover ik graag iemand zou spreken. Zo zag ik bijvoorbeeld dat jullie twee functies hebben die erg op elkaar lijken en zou ik graag wat meer willen weten over hoe deze van elkaar verschillen. Kan ik hiervoor bij jou terecht?

De uitleg maakt duidelijk dat het een oprecht geïnteresseerde sollicitant betreft. Geen acquisitie dus.

Een belletje wordt beloond

Telefoneren voordat je solliciteert, wordt altijd beloond. Is het niet met het eerste telefoontje, dan wel met de tweede of derde. Soms zorgt het ervoor dat je een streepje voor hebt tijdens de sollicitatieprocedure (ze kennen je immers al wat beter dan de sollicitanten die niet bellen) en soms in de vorm van gespaarde moeite. Het kan namelijk ook zo zijn dat je door het telefoontje realiseert dat de functie niet voor jou is weggelegd. Dat scheeltje weer enkele uurtjes sleutelen aan je brief en cv.

Geef een reactie