Skip to main content
Het kan je zomaar gebeuren dat een recruiter tijdens het sollicitatiegesprek een vraag stelt waar je het antwoord niet op weet. Oei. Er schiet je echt even helemaal niks te binnen. De stilte die dan meestal volgt is niet fijn. En “eh” zeggen is ook niet het antwoord waar je (of de recruiter) blij van gaat worden. Maar wat doe je dan wel? Zes tips hoe je om kunt gaan met dit soort vragen

1. Blijf kalm

Echt, het meest belangrijke wat je kunt doen is kalm blijven (of worden). Als je in paniek raakt, kun je niet meer helder denken. En dan loop je het risico dat je een antwoord geeft waar je niet over nagedacht hebt. Haal een paar keer diep adem en zeg tegen jezelf dat de wereld niet vergaat als je een antwoord niet weet. Je moet alleen wel op zoek naar iets wat je wél kunt zeggen.

2. Zeg niet “ik weet het niet” en verzin niks

Zomaar, zonder er verder over na te denken zeggen dat je het niet weet is niet de beste oplossing. En ter plekke een antwoord verzinnen al helemaal niet, daar kan een recruiter waarschijnlijk wel doorheen prikken. Recruiters zijn vaak aardig ingelezen in de materie en als jij een antwoord gaat verzinnen wat niet klopt, wat zegt dat dan over hoe je je werk gaat doen?

3. Stel vragen

Misschien heb je de vraag niet goed begrepen. Vraag aan de recruiter om de vraag toe te lichten. Kijk of je door details uit te vragen (“wat bedoel je met …?”) wél het antwoord kunt bedenken. Dit geeft je ook meer tijd om na te denken over het juiste antwoord. Je kunt ook best aangeven dat je het een lastige vraag vindt, recruiters zijn ten slotte ook maar mensen. Ze zullen je vast de tijd gunnen met het juiste antwoord te komen.

4. Vertel de recruiter wat je wel weet

Als je iets weet over het antwoord, dan kun je dat in elk geval vertellen. Door hardop je gedachten te ordenen kan het proces in je hoofd om het juiste antwoord te vinden, van start gaan. Je mag dit ook best meedelen aan de recruiter: “Laat me even denken. In het ene geval zou het waarschijnlijk zo en zo zijn… Als we dan uw vraag daarin betrekken…”

5. Vertel hoe je het antwoord zou gaan zoeken

Je kunt ook aan de recruiter vertellen hoe je te werk zou gaan om het antwoord te vinden, zelfs als je nu nog geen flauw idee hebt (dat laatste zeg je er natuurlijk niet bij). Soms stellen recruiters expres moeilijke vragen om te kijken hoe je daar mee omgaat. Ze willen dan zien hoe jij handelt onder stress en hoe je op zoek gaat naar de oplossing. Je kunt dan bijvoorbeeld aangeven dat je sommige stukken van het antwoord niet weet, maar wel weet hoe je die delen zou kunnen vinden. Gedoseerde eerlijkheid toont dat je je kwetsbaar kunt opstellen en dat verhoogt in het algemeen de gunfactor.

6. Weet wanneer je wel moet aangeven dat je het niet weet

Sommige dingen kun je niet beredeneren. Die weet je of die weet je niet. En als je ze niet weet (zoals de definitie van een begrip) dan kun je dat vaak maar beter eerlijk zeggen. Zeg dan bijvoorbeeld dat je het antwoord even schuldig moet blijven, maar dat het je vast later te binnen schiet.

Bonustip: een goede voorbereiding

Uiteraard kan dit ongemakkelijke moment meestal voorkomen worden door je goed voor te bereiden. Lees je goed in, weet waar je het over hebt, ken je gesprekspartner en bereid zelf een aantal vragen voor. Laat je niet gek maken!

Geef een reactie