Skip to main content
De Gouden Cirkel-methode: grote bedrijven werden er succesvol mee. Wil jij meer kans maken op die nieuwe baan? Pas hem dan toe bij je volgende sollicitatie!

Weet jij waarom Apple zo groot is geworden? Omdat ze constant gebruik maken van de Gouden Cirkel-methode! En eigenlijk iedereen die ooit succesvol was, paste bewust of onbewust deze methode ook toe. Wil jij succesvol worden met je sollicitatie? Lees dan gauw verder om erachter te komen hoe je de methode inzet in je zoektocht naar een baan.

Het concept van de Gouden Cirkel-methode

Het concept achter de Gouden Cirkel is eenvoudig. Simon Sinek, de schrijver die het bestaan ervan constateerde en de formule erachter uitschreef, legt dat uit.

Sinek: “De meeste bedrijven vertellen je eerst wat ze doen. Daarna vertellen ze je hoe ze het doen. Ten slotte, als je mazzel hebt, krijg je te horen waarom ze het doen. Succesvolle bedrijven daarentegen, Apple bijvoorbeeld, redeneren andersom. Ze vertellen je eerst waarom ze iets doen, daarna pas hoe ze dat gaan uitwerken en in welk product dat resulteert.”

De Gouden Cirkel-methode in de praktijk

“Waarom werd Apple zo succesvol met die Gouden Cirkel-methode?”, vraag jij je nu misschien af. Om die vraag te beantwoorden, neemt Simon Sinek in een TEDTalk eerst een kijkje bij de concurrentie van Apple. Die gebruiken namelijk volgorde 1. En dus niet de volgorde uit de Gouden Cirkel-methode.

Apple draait het om. “In al hun marketing,” vertelt Sinek, “leggen zij uit dat ze staan voor innovatie. Ze doen wat ze doen om de wereld moderner te maken. Ze willen ervoor zorgen dat jouw leven makkelijker wordt. Ze doen dat door producten te ontwerpen die aan die visie voldoen. En uiteindelijk resulteert dat in MacBooks, iPhones en iPads.

Sinek weet wat het resultaat is: “Apple is veel succesvoller dan bedrijven op dezelfde markt omdat ze de Gouden Cirkel-methode gebruiken”.

Een slecht voorbeeld

Een goed voorbeeld

Bram solliciteert op een functie als journalist bij een regionale krant. “Ik maak goede nieuwsartikelen”, schrijft hij in zijn sollicitatiebrief. “Dat doe ik door voor ieder stuk minstens twee bronnen te raadplegen, altijd hoor- en wederhoor toe te passen en nooit spelfouten te maken.” De hoofdredacteur die de brief leest is niet onder de indruk. Uit niets blijkt dat Bram beter is dan zijn tegenkandidaten. Natuurlijk, hij doet wat er van hem gevraagd wordt, maar voor veel enthousiasme zorgt zijn brief niet. De hoofdredacteur heeft geen enkele reden om hem uit te nodigen voor een gesprek.
Rianne solliciteert op dezelfde functie als Bram. “Ik wil niets liever dan dat mensen in mijn omgeving een hechte gemeenschap vormen”, schrijft zij in haar brief. “Mensen in een regio groeien echter pas naar elkaar toe als ze weten wat er in hun omgeving speelt,” voegt ze toe. “Ze moeten betrouwbare nieuwsberichten uit hun eigen plaats kunnen lezen.” Pas in de latere alinea’s vertelt Rianne hoe ze dat gaat bereiken. “Betrouwbare nieuwsberichten zijn via twee bronnen gecheckt, passen hoor- en wederhoor toe en zijn vrij van spelfouten”, schrijft ze. En als allerlaatst: “Ik wil voor uw krant goede nieuwsberichten schrijven die aan alle voorwaarden die ik net noemde voldoen. Op mijn cv zult u zien waarom ik de geschikte persoon ben voor deze klus.” De hoofdredacteur is meteen verkocht. Hij heeft een kandidaat gevonden die niet alleen zijn lege pagina’s in de krant gaat opvullen, Rianne zorgt immers voor een hechte gemeenschap! Ze zorgt ervoor dat hij straks gezellig een kopje koffie met zijn buurman drinkt. Zonder er ook maar een seconde over na te denken, nodigt hij Rianne uit voor een gesprek.

Hoe het werkt

Dat de Gouden Cirkel-methode werkt, heeft een biologische verklaring. Daar zullen we je in dit artikel niet al te lang mee lastig vallen – echt relevant is het niet – maar omdat het zo leuk is leggen we het toch even uit.

Naarmate de mens zich ontwikkelde, ontstonden er nieuwe onderdelen in onze hersenen. Het oer-onderdeel voerde alleen acties uit omdat ze nodig waren: dat is het ‘waarom’-onderdeel. Door de jaren heen werd de mens slimmer en slimmer, en dus ontwikkelden we ook een tweede hersendeel: eentje waarmee we manieren om iets te doen konden ontdekken: dat is het ‘hoe’-onderdeel van ons brein.

Pas relatief recent leerden we elkaar verstaan door middel van taal. Het nieuwe hersenonderdeel dat we daarvoor nodig hebben is het ‘wat’-onderdeel. Immers: we kunnen elkaar nu uitleggen wat we doen.

Maar dat oer-onderdeel, het ‘waarom’-deel van onze hersenen, staat nog altijd het dichtst bij de rest van ons lichaam. Daardoor kan jij als sollicitant, maar ook een bedrijf als Apple, mensen het makkelijkst in actie laten komen door dat gedeelte van hun grijze massa aan te spreken. En dat doe je dus door te vertellen waarom je iets doet, niet wat je doet of hoe je het doet.

‘I have a dream’

Om aan te tonen dat de Gouden Cirkel-methode écht succes heeft, haalt Simon Sinek de dominee Martin Luther King als voorbeeld aan. Waarom zette hij en niet een andere belangrijke antiracisme-spreker in de jaren ’60 de Amerikaanse maatschappij op z’n kop?

“Omdat hij begon vanuit het ‘waarom’”, vertelt Sinek, “en niet vanuit het ‘wat’ en ‘hoe’. Martin Luther King Jr. zei niet ‘I have a plan’. Hij zei: ‘I have a dream’.”

Geef een reactie