Ben jij op zoek naar een baan? Dan helpen we je bij Sollicitatiedokter graag! Wij geven je dagelijks nieuwe tips over hoe je een goed cv schrijft, wat er niet mag ontbreken in je motivatiebrief en waar je op moet letten tijdens een sollicitatiegesprek. Met onze artikelen leer je hoe je moet solliciteren. Op die manier sleep jij jouw droombaan in de wacht.
Heb je wel eens een afwijzing gehad voor een baan terwijl je veel moeite in je sollicitatie had gestoken? Het kan natuurlijk zijn dat er betere kandidaten waren die op dezelfde functie reageerden als jij. Maar dat hoeft niet per se de oorzaak te zijn. Misschien was jij eigenlijk veel geschikter voor de functie geweest, maar presenteerde jij jezelf niet zo goed als de andere kandidaten.
Solliciteren is een vaardigheid
Bij Sollicitatiedokter zijn we ervan overtuigd dat solliciteren een vaardigheid is. En alhoewel niet iedereen die vaardigheid even goed beheerst, kan je hem wel aanleren. Als je eenmaal goed bent in solliciteren, kan jij de beste versie van jezelf presenteren. Op die manier zal je nooit meer een baan mislopen omdat een andere, mindere kandidaat beter uit z’n woorden kwam.
De specialisten van Sollicitatiedokter hebben tientallen jaren ervaring in de recruitment sector. Zij weten dus precies op basis waarvan sollicitanten worden aangenomen en afgewezen. Volgens onze specialisten bestaat een goede sollicitatie uit twee elementen:
1. Presenteer de beste versie van jezelf
Om een goede sollicitant te zijn, moet je jezelf kunnen aanprijzen aan je potentiële werkgever. Vanaf het moment dat je jouw cv opstuurt tot het moment dat je gaat onderhandelen over je arbeidscontract, ben je jezelf in de etalage aan het zetten. Om dat goed te kunnen doen, is het fijn als je van nature open en sociaal bent en je makkelijk uit je woorden komt. Introverte mensen kunnen hier veel moeite mee hebben. Andere, extraverte mensen, gaat dit juist makkelijk af. Behoor jij tot de eerste groep? Geen zorgen, je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Bij Sollicitatiedokter leren we je graag hoe je de beste versie van jezelf presenteert, ook wanneer dat een vaardigheid is die je niet aan komt waaien.
2. Volg de regeltjes
Met alleen een vlotte babbel ben je er echter nog niet. Een succesvolle sollicitatie staat of valt met in hoeverre je de basisregeltjes van het solliciteren kent en opvolgt. We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat je met een motivatiebrief vol spelfouten weinig kans maakt op een nieuwe baan. En dat je bij je sollicitatiegesprek beter niet een half uur te laat kan zijn, weet je waarschijnlijk ook al. Maar moet je een sollicitatie nabellen? Of wist je dat je een streepje voor hebt op je tegenkandidaten als je de kleuren van je cv afstemt op de kleuren van het bedrijf waar je solliciteert? Sollicitatiedokter staat vol met tips over hoe jij de ongeschreven sollicitatieregeltjes het beste kunt naleven.
We zien vaak dat mensen met een vlotte babbel steken laten vallen bij het naleven van de sollicitatieregeltjes. Andersom zien we ook dat mensen die de regels aandachtig volgen het lastig vinden om zichzelf te presenteren. Kortom: niemand is overal goed in. Als jij alle twee de facetten van een sollicitatie zo goed mogelijk beheerst, heb je hoe dan ook een streepje voor op je tegenkandidaten.
Een goede sollicitant is ook fijn voor een werkgever
Potentiële werkgevers, lezen jullie mee?! Bij Sollicitatiedokter zijn we er namelijk niet alleen voor werkzoekenden, maar ook voor jullie. Bedrijven nemen immers regelmatig ongeschikte kandidaten aan, puur en alleen omdat ze goed solliciteerden. Die kandidaat die tijdens zijn sollicitatiegesprek even niet goed uit zijn woorden komt of vergeet zijn motivatiebrief te dateren, was misschien wel veel geschikter voor die functie. Bij Sollicitatiedokter maken we juist van die kandidaten sollicitatiehelden. Zo missen jullie nooit meer een perfecte kandidaat.