Skip to main content
Met een krachtige uitstraling maak je een sterke indruk bij een sollicitatie! Je kunt je ‘looks’ onderhouden met gezond eten, voldoende frisse lucht en genoeg lichaamsbeweging. Maar ook een beetje extra aandacht voor je uiterlijke verzorging heeft effect. Hier volgen zes tips voor een sterke, gezonde indruk!

1. Vraag om feedback

Je uiterlijk maakt deel uit van je non-verbale communicatie. Vraag eens aan een paar mensen om je heen wat ze vinden dat je uitstraalt. Niet alleen aan je partner of je ouders, maar met name aan mensen van wie jij vindt dat ze er altijd goed uitzien. Als je weet wat je uitstraalt, weet je meteen ook waar je uitdagingen liggen.

2. Werk aan je houding

Je lichaamshouding is de basis van je uiterlijk. Is die voorover gezakt dan krijg je een vermoeide uitstraling. Alsof het je allemaal te zwaar is. Sta je rechtop met een fiere hoofdhouding, dan straal je uit dat je de wereld aankan.

3. Draag kleding die past

Het klinkt als een open deur misschien. Maar dit is een van de meest voorkomende missers. Te veel mensen lopen rond in kleding die niet past. Te kleine kleding trekt, staat strak en benadrukt alle welvingen die je lichaam heeft. Kleding die te groot is, hangt om je lijf en geeft een slome impressie. Goed passende kleding geeft je een verzorgde uitstraling. Denk daarbij ook aan de juiste lengtes van mouwen, rokken en broekspijpen.

4. Een nieuwe baan begint met nieuwe kleding

Ik raad je aan om twee nieuwe outfits te kopen zodra je begint met solliciteren:

  • een voor het eerste gesprek;
  • een voor een eventueel tweede gesprek; maar ook voor het geval dat er twee sollicitaties door elkaar lopen en je meer verschoningen nodig hebt.

Let op! Een outfit is meer dan kleding. Ik bedoel echt een complete outfit, met de schoenen en andere accessoires erbij. Netjes op elkaar afgestemd en modern.

5. Draag gepaste kleuren

Gepaste kleuren zijn vaak vrij neutraal. Denk aan donkerblauw, grijs, soms zwart. Maar voorkom dat je een grijze muis wordt, met een dertien in een dozijn uitstraling. Draag kleuren die jou goed staan.

Combineer je neutrale kleuren met een of twee frisse kleuren. Speel er een beetje mee om het beste resultaat te vinden.

Tip: lees over kleur in je sollicitatiekleding.

6. Op en top verzorgd

Mooie kleding is een goede start, maar met je verzorging maak je het af. Ga regelmatig naar de kapper en houd je coupe en eventueel haarkleur scherp.

Mannen: scheren op de ochtend van je sollicitatie. Een weekendbaard is een modetrend. Leuk voor het stappen, maar niet voor solliciteren.

Vrouwen: gebruik gerust een beetje make-up. Daarmee kun je je ogen wat aanzetten en je mond verfraaien.

Een fris geurtje (geen zware aftershaves of goedkope luchtjes a.u.b.) geeft een verfijnde finishing touch. Bekijk jezelf voordat je vertrekt nog een paar keer in de spiegel. Bij voorkeur in een passpiegel, waar je jezelf helemaal in kunt zien. Maak je een sterke indruk. Krachtig, fris?

Stop voor noodgevallen een pakje tissues in je tas. Je kunt bijvoorbeeld in de modder trappen, of een plensbui op je hoofd krijgen.

Geef een reactie