Skip to main content
Ben je vijftig-plusser en ben je aan het solliciteren? Put moed uit dit artikel. Het kan. Ook voor jou ligt nog een mooie baan in het verschiet. Je zal waarschijnlijk wat belemmerende overtuigingen moeten overwinnen maar het KAN!

Geïnspireerd door de succesverhalen van deze 50-plussers stuurde een lezer van de nieuwsbrief (die anoniem wenst te blijven) mij dit verhaal. Ik vond de tekst en de lessen zo goed dat ik heb besloten om hier een apart artikel aan te wijden.

Ben je geen vijftig-plusser? Lees dan toch dit artikel. De tips zijn net zo goed toepasbaar op alle andere leeftijdscategorieën 🙂

Als HR-adviseur had ik al ruimschoots ervaring met 50-plussers.

Ik heb diverse keren 50-plussers aangenomen omdat ik uit ervaring weet dat deze groep over veel (levens)ervaring beschikt, een hoog arbeidsethos heeft, weinig ziek is of verlof nodig heeft vanwege kinderen etc.

Nadeel is soms dat hun vakkennis niet meer actueel is en men minder bereidheid is om zelf in een opleiding te investeren, ook al zou dit goed renderen als men tot de 67ste blijft doorwerken.

Ik heb ook ervaren dat sommige werkloze 50-ers over uitstekende papieren beschikken en goed plaatsbaar zijn. Minder aantrekkelijk waren de 50-ers die meer dan 20 jaar bij dezelfde organisatie hadden gewerkt en weinig andere ervaringen hadden opgedaan.

En toen stond ik zelf op straat

Ondanks al mijn kennis van werving & selectie, heb ik veel moeten bijleren over het vinden van werk. De afgelopen maanden heb ik veel geleerd over mezelf en over effectief solliciteren. Maar na 5 maanden werkloos te zijn geweest heb ik, nu 55 jaar, weer werk gevonden op het niveau dat ik ambieerde en de sector die past bij mijn ervaring en arbeidsverleden.

Mijn ervaringen wil ik graag delen met andere mensen.

De eerste stappen

Na enig speurwerk had ik alle W&S-bureaus en sites in beeld die voor mij geschikte functies hadden. Deze hield ik bijna dagelijks in de gaten, zodat ik snel contact kon opnemen met de persoon die bij de vacaturetekst stond genoemd. Na enkele gesprekken had ik een soort standaardlijstje met vragen die relevant waren om te stellen. Op basis van de antwoorden kon ik mijn brief en cv aanpassen.

Op grond van de tips van UWV-workshops en Sollicitatiedokter.nl, heb ik LinkedIn en cv aangepast. Vooral het persoonlijk profiel kostte nogal wat moeite voordat het kort, helder en zakelijk maar ook persoonlijk opgeschreven was. Ik heb een cv-sjabloon gekocht, zodat ik geen saai standaard cv meer had maar een modern, kleurrijk cv.

Overigens viel me op dat een kleurrijk cv niet helpt zolang recruiters alles in zwart-wit printen!

Vragen om feedback

Via mijn contacten heb ik gesprekken gevoerd met de meeste voor mij relevante W&S-bureaus. De beste tips en feedback kreeg ik van de bureaus die mij het vaakst hadden afgewezen!

Navraag leerde mij hoe ze naar mijn cv keken en wat ik daaraan kon verbeteren. In mijn geval waren bv de functiebenamingen te onduidelijk, waardoor de match tussen de door mij geambieerde functie en de vacature niet makkelijk te maken was. Uiteraard heb ik toen alle functiebenamingen aangepast aan de vacaturetekst. Een belangrijke les! Een recruiter vertelde ook dat tegenwoordig de search geautomatiseerd gebeurt, waardoor de juiste woorden erin moeten staan, wil je opvallen.

Inzetten van je persoonlijke netwerk

Ik had voor mezelf een lijst gemaakt van branches waar ik graag wilde werken. Via bevriende kennissen, oud-collega’s en vrienden ben ik toen oriënterende gesprekken gaan voeren met als doel om meer te weten te komen over deze branche: ontwikkelingen, cultuurverschillen tussen organisaties, hoe W&S plaatsvindt etc.

Via mijn contacten kwam ik weer in contact met relevante derden. Het is vreselijk leuk en leerzaam om dit te doen. Maar ik merkte wel dat veel sectoren waar ik wel belangstelling maar geen ervaring mee had, het liefst mensen aannamen die al ervaring hadden in de sector. Recruiters bevestigden dit: werkgevers spelen “op safe” en zijn behoudend ingesteld.

Hierdoor was het ook een frustrerende periode. Ik ben maandenlang meer dan fulltime met het zoekproces bezig geweest: internet afspeuren, cv en linkedin perfectioneren, oriënterende gesprekken voeren, alle tips opvolgen, brieven schrijven (minstens 2 brieven per week) en werd vaak op de brief al afgewezen.

Ook voor functies waarvoor ik mezelf uitermate geschikt vond, werd ik niet uitgenodigd. Dat was ik niet gewend; een half jaar daarvoor werd ik bij al mijn brieven nog opgeroepen en kwam ik 3x bij de laatste ronde. Ik ging vreselijk aan mezelf twijfelen.

Wees zuinig op je cv

Ik kreeg het advies om scherp in de gaten te houden wat mijn “droombaan” zou zijn en mogelijk passende vacatures tegen die lat te leggen: kritisch zijn, was het advies.

Hoewel ik ook heb gesolliciteerd op banen die ik minder interessant vond (ik vond dat ik me nergens te goed voor moest voelen), bleek dit toch een goed advies te zijn. Zo werd ik niet uitgenodigd voor banen die “onder mijn niveau” waren omdat dit niet passend werd geacht. Bovendien merkte ik dat het lastig is om super gemotiveerd naar een sollicitatiegesprek te gaan als deze baan niet je droombaan is; een goede recruiter prikt daar snel doorheen.

Ik kreeg ook het advies niet te gretig te zijn; “wees zuinig op je cv”, kreeg ik te horen.

Een goede voorbereiding

Bij de keren dat ik wel op gesprek kon komen (1:4 brieven), bereidde ik mezelf goed voor: uiteraard alles lezen over de organisatie en eventueel mensen bellen die het bedrijf kenden. Alle type vragen waarvan ik wist dat deze gesteld konden worden, had ik op een rij gezet, met antwoord en al. Ik wist dat ik niet ter plekke het antwoord moest verzinnen. Op de vragen kun je je niet voorbereiden, op de antwoorden wel.

Uiteindelijk was het een oud-collega die mij geholpen heeft door mij extra onder de aandacht te brengen van het W&S-bureau dat een vacature in beheer had waar ik grote belangstelling voor had.

Na 3 gespreksrondes met meerdere commissies was ik aangenomen, uiteraard op een jaarcontract 🙂

De zes belangrijkste lessen

Mijn belangrijkste lessen:

  • Heel actief blijven. Alle mogelijke vacatures in de gaten houden, maar selectief zijn waarop je reageert. Zoals een van de recruiters zei: “Wees zuinig op je cv”.
  • Altijd bellen en je cv en brief toeschrijven naar de vacature.
  • Laat veel mensen weten waarnaar je op zoekt bent. Gebruik je contacten om oriënterende gesprekken te voeren. Dat is leuk en leerzaam.
  • Volg zoveel mogelijk cursussen of spijker je vakkennis bij.
  • Gebruik die kanalen die passen bij de functie die je zoekt; met name social media zijn daarin belangrijk.
  • En de belangrijkste: een organisatie zoekt een functionaris, maar neemt een mens aan. Men wil weten wie jij bent of jij past bij dat bedrijf. Laat in al je uitingen iets van jezelf zien.

Geef een reactie