Skip to main content
Als je een sollicitatiebrief schrijft, gebruik je de eerste alinea om uit te leggen waarom je naar de functie in kwestie solliciteert. Of nee, waarom je óp de functie in kwestie solliciteert. Wacht even: welke van de twee is het nou?! Solliciteer je ‘op’ of ‘naar’ een functie?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: zowel ‘op’ als ‘naar’ een functie solliciteren zijn juist. Het maakt daarbij niet uit of je dit artikel in Nederland of in België leest, dit antwoord is namelijk van toepassing voor zowel Nederlandstalige als Vlaamstalige sollicitatiebrieven.

De website Onze Taal, een autoriteit als het gaat om taalvragen, vermeldt nog wel dat de meeste naslagwerken de voorkeur geven aan ‘solliciteren naar een functie.’

Meer opties

Als je een beetje wil variëren in je sollicitatiebrief, kun je overigens ook schrijven dat je solliciteert ‘voor’ een functie. Het woord ‘bij’ kan ook gekoppeld worden aan het werkwoord solliciteren, maar niet in verband met ‘een functie’. Je solliciteert immers bij een bedrijf en niet bij een vacature.

Als je alleen wilde weten of je ‘of’ of ‘naar’ een vacature solliciteert kan je nu ophouden met lezen, maar de echte taalpuristen mogen nog even blijven hangen. Zijn we onder elkaar? Mooi.

Alleen voor de puristen

Wist je dat je bij de uitdrukking ‘solliciteren naar iets’ – bijvoorbeeld: ‘De linksback van Feyenoord solliciteert naar een rode kaart’ – alleen het voorzetsel ‘naar’ correct is? In dat geval kan je niet ‘op’ of ‘voor’ gebruiken.

Meer tips?

Wil jij meer tips voor het schrijven van je motivatiebrief? Lees dan de artikelen in de categorie Sollicitatiebrief op Sollicitatiedokter. Om nog verder de diepte in te gaan, en niet alleen je motivatiebrief maar ook alle andere onderdelen van je sollicitatieproces onder de knie te krijgen, raden we je het boek ‘Zo vind je een baan’ van Dorien Waasdorp aan.

Heb jij je motivatiebrief af maar wil je er zeker van zijn dat hij bij jouw recruiter opvalt? Laat dan een expert van Sollicitatiedokter jouw brief van feedback voorzien! Klik hier om de opties te bekijken.

Geef een reactie