Skip to main content
Bijna de helft van de mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan, ervaart slaapproblemen in de nacht voor hun sollicitatiegesprek. Dat blijkt uit onderzoek van Sollicitatiedokter.nl in samenwerking met de Intelligence Group.

In het onderzoek, waar meer dan 1100 werkzoekenden aan meededen, gaf 54% aan wel goed te kunnen slapen. Alle andere ondervraagden sliepen op zijn minst lichter dan gewoonlijk, maar in extreme gevallen gaven ze aan helemaal niet in slaap te kunnen komen op de vooravond van hun sollicitatiegesprek.

Laagopgeleiden

Volgens het onderzoek slapen laagopgeleiden en hoogopgeleiden ongeveer even goed voordat ze op een sollicitatiegesprek mogen komen. Laagopgeleiden lijken het zelfs iets beter te doen: mensen met een vmbo of mbo-achtergrond hebben in 56% van de gevallen geen slaapproblemen. Datzelfde geldt voor 50% van de mensen met een hbo of wo-achtergrond.

Toch hebben de laagopgeleiden die slecht slapen voor een sollicitatiegesprek eerder échte slaapproblemen. Zo slaapt 14% slecht en slaapt 1,3% helemaal niet. Bij hoogopgeleiden liggen die cijfers lager: 10% om 0,9%. Hoogopgeleiden met slaapproblemen voor een sollicitatie slapen veelal gewoon licht.

Extra slaapproblemen bij vrouwen

Voor de echt grote verschillen in slaapproblemen voor een sollicitatiegesprek moeten we mannelijke en vrouwelijke respondenten met elkaar vergelijken. Slechts 44% van de vrouwen heeft namelijk geen slaapproblemen voor een sollicitatie. Dat betekent dat 56% van de hen wel moeite heeft om te rusten voor zo’n gesprek.

Mannen slapen daarentegen over het algemeen prima, wanneer ze de volgende dag op sollicitatie moeten komen. Van hen geeft 64% aan geen slaapproblemen te ondervinden.

Slecht slapen voorkomen

Heb jij moeite met in slaap te vallen voor een sollicitatie? Of ervaar je op een andere manier sollicitatiestress? Dan kunnen deze tips vast iets voor jou betekenen!

Geef een reactie