Ken jij Pimp My Ride nog? In dat MTV-programma werden standaard auto’s omgetoverd tot iets geweldigs, zonder dat de kern ervan werd aangetast. Hetzelfde kan jij doen met jouw sollicitatiebrief! Hoe? Dat lees je hier.
Als je in de jaren ’90 geboren bent, herinner jij je misschien het MTV-programma Pimp My Ride nog wel. Daarin kwam rapper Xzibit een afgedankte auto bij een nietsvermoedende deelnemer afhalen. Aan het eind van de week had Xzibit’s team van monteurs en designspecialisten die auto vervolgens zo erg verbeterd, dat hij eigenlijk onherkenbaar was.
Pimp My Sollicitatiebrief
Wat Xzibit in het begin van de jaren ’00 met auto’s deed, kun jij doen met je sollicitatiebrief. Als je veel solliciteert, heb je immers waarschijnlijk een standaardbrief waarin jij je kwaliteiten en motivatie uitlegt.
Stuur je die sollicitatiebrief op? Dan verander je vast eerst nog even de aanhef, en schrijf je ook een alinea specifiek gericht aan de werkgever die je mailt. Pas je daarna onderstaande 4 trucjes toe? Dan maak je van jouw standaardbrief een gepimpte versie die geen recruiter kan weerstaan. Het mooie is dat – net als de auto’s bij Pimp My Ride – de kern van je brief gewoon overeind blijft. Dat scheelt jou een hoop werk.
Truc 1: zet al je werkwoorden om in een actieve vorm
Ben je op zoek naar een baan? Dan is de tijd dat je met frisse tegenzin in de schoolbanken plaatsnam voor een blokuur Nederlands waarschijnlijk ver achter je. Toch willen we voor de eerste Pimp My Sollicitatiebrief-truc je geheugen even opfrissen: weet jij het verschil tussen een passieve schrijfstijl en een actieve schrijfstijl nog?
Nee? Geen probleem! We leggen het je uit. Een passieve schrijfstijl maakt gebruik van een hulpwerkwoord en een voltooid deelwoord. Dus bijvoorbeeld: ‘de werkzaamheden zijn (hulpwerkwoord) door mij uitgevoerd (voltooid deelwoord)’. Veel mensen die een sollicitatiebrief schrijven, strooien met de passieve stijl. Ze denken namelijk dat dat officiëler en gewichtiger overkomt.
Niets is minder waar. Een actieve schrijfstijl, waarbij je alleen het hoofdwerkwoord gebruikt, is veel prettiger om te lezen. Dus bijvoorbeeld: ‘ik voerde werkzaamheden uit’ in plaats van ‘ik heb werkzaamheden uitgevoerd’. Gebruik die actieve schrijfstijl dus! Het zou zonde zijn als jouw recruiter het eind van je sollicitatiebrief niet haalt omdat jouw brief niet makkelijk wegleest.
Hoe voer je deze truc door? Heel simpel! Scan je sollicitatiebrief op de passieve schrijfstijl, bijvoorbeeld door ‘ctrl + f’ te doen op het woordje ‘ge’. Zie je mogelijkheden om de passieve schrijfstijl door een actieve te vervangen? Sla dan je slag! Het kost je nog geen 5 minuten maar zorgt ervoor dat je brief leest als een trein.
Truc 2: voeg aan al je vaardigheden harde resultaten toe
In jouw standaardbrief schrijf je vast welke vaardigheden jij bezit. Maar jouw recruiter kent je niet: hoe komt hij of zij erachter of je die vaardigheden daadwerkelijk beheerst? Juist: door resultaten toe te voegen!
Check voordat jij je sollicitatiebrief verstuurt dus even de alinea(‘s) waarin jij over je vaardigheden vertelt. Staan ze daar gewoon vermeld? Of heb je ze ook uitgelegd?
Is dat eerste het geval? Voeg dan voor iedere vaardigheid een regel toe waarin je ‘bewijst’ dat je die vaardigheid daadwerkelijk bezit. Dat klinkt wat serieus, maar het kan heel simpel. Bijvoorbeeld door te zeggen: “ik ben goed in het verkopen van producten aan de Duitse markt, omdat ik dat in mijn werk de afgelopen tien jaar veel deed.”.
Nog veel beter is het om jouw ‘bewijs’ in keiharde cijfers uit te drukken. Dus bijvoorbeeld: “ik kan goed producten verkopen aan de Duitse markt. In de 5 jaar dat ik bij mijn vorige werkgever in dienst was, gingen onze exportcijfers naar Duitsland met 12% omhoog”.
Dus: heb jij vaardigheden in je sollicitatiebrief staan? (We hopen van wel.) Voeg voordat jij je brief verstuurt dan nog een regeltje per vaardigheid toe, waarin je ‘bewijst’ dat je die vaardigheid bezit. Voor het beste resultaat doe je dat met harde cijfers!
Truc 3: vis clichés uit je brief
Ben jij een teamspeler? Een harde werker? En heb je geen 9 tot 5-mentaliteit? Fantastisch natuurlijk, maar er is een probleem. Dit zijn namelijk enorme clichés! Recruiters ontvangen dagelijks talloze brieven waarin deze vaardigheden vermeld staan. Je valt er dus niet echt mee op, zeggen we zacht uitgedrukt.
Wil jij met je sollicitatiebrief wél opvallen? Vis de clichés dan uit je brief! Weet je niet zeker welke termen zoveel in sollicitatiebrieven voorkomen dat de meeste recruiters ze zien als cliché? Dan vind je in dit artikeleen handig lijstje.
Heb je de clichés uit je brief verwijderd? Vergeet dan niet wat vaardigheden toe te voegen die jou wél uniek maken. Pas ook truc 2 uit dit artikel daarop toe. En wil je koste wat kost toch een cliché in je brief gebruiken, bijvoorbeeld omdat je vindt dat jij veel meer dan een ander een teamspeler bent? Dan kun je dat cliché het beste eerlijk inleiden.
Schrijf gewoon: ‘het is misschien een cliché, maar…’. Dat zorgt vast voor een lach op het gezicht van jouw recruiter. Vergeet ook niet duidelijk uit te leggen waarom het cliché op jou van toepassing is.
Truc 4: fiets je potentiële werkgever erin
Werkgevers zoeken altijd naar gemotiveerde kandidaten: mensen die écht graag voor hen willen werken dus. Schrijf jij jouw sollicitatiebrief gericht aan jouw werkgever en is het dus geen standaardverhaal? Dan wordt de kans dat jij wordt uitgenodigd voor een gesprek een stuk groter.
Daarom is het een goed idee om 5 minuten uit te trekken om jouw standaardbrief nèt iets gerichter te maken. Zoek bijvoorbeeld of er ergens in jouw brief een aanleiding is om jouw potentiële werkgever – de ontvanger van jouw brief, dus – in een regel te noemen.
Schrijf je bijvoorbeeld ergens dat je het leuk vindt om in een groot team te werken? Dan kan je daaraan toevoegen dat je zo blij bent dat die mogelijkheid bij jouw potentiële werkgever zich voordoet.
Lukt het je om op deze manier op twee of drie plekken in jouw brief de ontvanger ervan te noemen? Dan vergroot jij jouw baankans aanzienlijk!