Zit je vast in je loopbaan? Begin dan met je eigen zaak! Heel spannend, dat weten we. Maar doe je het goed? Dan krijg je er zoveel werkgeluk voor terug. In dit artikel helpen we je op weg met 5 tips.
Heb jij altijd al je eigen baas willen zijn? Dan zeggen we bij Sollicitatiedokter: grijp je kans! Zit je momenteel werkloos thuis? Of ben je wel in vaste dienst, maar krijg je geen energie meer van wat je doet? Dan is dit je uitgelezen mogelijkheid om het roer helemaal om te gooien: begin je eigen zaak!
Natuurlijk is dat superspannend, dat begrijpen we. Begin je voor jezelf, dan wacht je een onzeker bestaan – vooral in het begin. Maar het is het risico waard, wat ons betreft. Vorige week schreven we al waarom ontslag nemen een goed idee is, als je niet meer op je plek zit in je job. Ga jij de uitdaging aan en begin je je eigen onderneming? Onze zegen heb je. Met deze 5 tips helpen we je op weg:
Tip 1: doe iets met je passie
Ondernemen is hard werken – vooral in het begin. Wil jij je bedrijf van de grond krijgen? Dan moet je klanten zoeken, een website bouwen en, afhankelijk van wat je doet, partijen vinden bij wie je producten en diensten kunt afnemen.
Open je een onderneming, puur en alleen omdat je ermee geld denkt te verdienen? Dan ga je al dat harde beginwerk niet volhouden. Daarom is het belangrijk om met jouw nieuwe bedrijf je passie te volgen. Vraag jezelf af: wat vind ik echt leuk om te doen. Vervolgens komt dan de vraag: hoe kan ik met die passie geld verdienen?
Tip 2: onderzoek je sterke en zwakke punten
Als je ervoor kiest om voor jezelf te beginnen, hoef je niet meer op sollicitatiegesprek te gaan. Maar dat betekent niet dat je aan de meest beruchte sollicitatievraag ooit ontkomt. De vraag ‘wat zijn je sterke en zwakke punten?’ hoef je weliswaar niet meer aan een hr-manager te beantwoorden, maar wel aan jezelf.
Heb je een eigen onderneming? Dan word je namelijk iedere dag beoordeeld. Niet door je leidinggevende, maar wel door je klanten. Het is daarom belangrijk dat je klussen aanneemt die je écht goed kunt afronden. Wees dus ook eerlijk naar jezelf over je zwakke punten. Biedt iemand je een klus aan waar je kwaliteiten voor nodig hebt die jij eigenlijk niet bezit? Pak hem dan niet op! Een paar slechte internetreviews kunnen funest voor je prille onderneming zijn.
Tip 3: voer marktonderzoek uit
Weet jij wat je graag wilt doen, en of je de kwaliteiten hebt om jouw passie te vermarkten? Dan begint nu het echte werk: je gaat marktonderzoek doen. Vraag jezelf af hoeveel geld je nodig hebt om van jouw bedrijf een succes te maken, of jouw prille bedrijf kans maakt om het tegen je aanstaande concurrentie op te nemen en welke rechtsvorm past bij je toekomstige onderneming.
Heb je hulp nodig bij het formuleren van de vragen en de antwoorden voor je marktonderzoek? Dan biedt de website van de Kamer van Koophandel vaak uitkomst. Bij hen moet je je bedrijf ook inschrijven, wanneer je besluit de sprong in het diepe te wagen.
Tip 4: bouw een netwerk
Om ervoor te zorgen dat de vraag naar jouw diensten of producten constant blijft, is een netwerk van levensbelang. Met name als je van plan bent om jouw onderneming te starten in een sector die nieuw voor je is, is het bouwen van een netwerk cruciaal.
Ga maar na: begin je straks een hondenuitlaatservice, maar heb je een netwerk vol accountants omdat je nu nog in die sector werkzaam bent? Dan is het lastig om straks via je huidige zakenpartners aan nieuwe klussen te komen. Nodig je daarentegen nu alvast dierenartsen, hondenhotels en asielmedewerkers uit op LinkedIn? Dan is de kans groot dat je via hen aan je eerste klussen komt. Op onze website vind je veel meer netwerktips.
Tip 5: zorg waar mogelijk voor een terugweg
Begin je voor jezelf? Dan waag je een sprong in het diepe. In het beste geval maak je van je hobby je werk. Je bent voorgoed van het maandaggevoel verlost, en gaat nooit meer met tegenzin naar kantoor.
Er is echter ook een keerzijde. Want niet iedereen heeft evenveel geluk: soms gaat een nieuwe onderneming kopje onder, hoe hard de ondernemer in kwestie ook z’n best doet. In dat geval, zou het mooi zijn als je nog een weg terug hebt. Kun je bijvoorbeeld aan je nieuwe bedrijf beginnen terwijl je ook nog parttime bij je huidige werkgever aan de slag blijft? Of kun je een sabbatical nemen? Als deze opties er zijn, zijn ze de moeite van het overwegen waard.