Skip to main content
Aanhoudende stress geeft geen prettig gevoel, brengt mentale onrust met zich mee en is op lange termijn enorm schadelijk. Als je niet lekker in je vel zit, kan je ook niet goed solliciteren. Daarom hebben wij 5 manieren op een rijtje gezet zodat jij goed met stress om kan gaan.

Als je aan het solliciteren bent, zijn er een boel dingen die je stress bezorgen. Vlak nadat je een sollicitatie opstuurt vraag je je af of er spelfouten staan in je motivatiebrief of je cv. Vervolgens maak je jezelf wekenlang druk over de vraag of je wordt uitgenodigd of een afwijzing krijgt. Mag je op gesprek komen? Dan is dat ook een reden voor stress en de periode die daarop volgt besluit of je de baan wel of niet krijgt. Die is misschien nog wel het meest stressvol van allemaal.

Gelukkig zijn er een aantal manier om van je stress af te komen. Of er in ieder geval beter mee om te gaan.

1. Doe ontspanningsoefeningen

Als je last hebt van stress, is het een goed idee om zo nu en dan ontspanningsoefeningen te doen. Daarbij verleg je jouw focus van dingen die je stress geven naar rustgevende gedachten. Zoals de naam al doet vermoeden zorgen de oefeningen ervoor dat de spanning die in je lichaam aanwezig is verminderd.

Een voorbeeld van een goede ontspanningsoefening is een ademhalingsoefening van drie minuten. Die vind je onderaan dit artikel over mindfulness.

2. Schrijf op wat je dwars zit

Voordat jij je stress goed kan aanpakken, moet je weten waar hij vandaan komt. Als je op zoek bent naar een baan, is de kans groot dat je stress hebt vanwege sollicitatieprocedures of omdat je het niet prettig vindt om werkloos te zijn. Waarschijnlijk is er echter een onderdeel daarvan dat jou de meeste stress bezorgd, bijvoorbeeld een aanstaand sollicitatiegesprek.

Neem even tijd voor jezelf om na te gaan wat jou spanning geeft en schrijf dit op. Hiermee creëer je duidelijkheid voor jezelf en kan je op zoek naar een manier die jouw stress gericht verlaagd. 

3. Eet gezond en voorkom stress

Een gezond eetpatroon kan ervoor zorgen dat je een stuk minder stress voelt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vetarme, vezelrijke en koolhydraatrijke voeding een kalmerende werking heeft, zonder daarbij je energieniveau te verlagen. Dat komt onder andere omdat deze voedingen serotonine aanmaken, een stof die je hersenen helpen met ontspannen.

Vermijd koffie en zoetigheid als je last hebt van stress. Cafeïne en suiker maken je onrustige gevoelens alleen maar erger. 

4. Beweeg voldoende

Om stress te verminderen is het ook belangrijk dat je voldoende beweegt. Wanneer je veel last hebt van stress, raak je resistent voor endorfine, het hormoon dat ook wel bekend staat als het gelukshormoon. Dat is heel vervelend, want het betekent dat je minder makkelijk plezier haalt uit alledaagse dingen die normaalgesproken je stress verminderen. Denk daarbij aan een goed boek, mooie muziek of het uitvoeren van een hobby.

Als je voldoende beweegt, bouw je de resistentie voor endorfine juist af. Je gaat daardoor weer meer genieten van leuke dingen en die helpen je om stress tegen te gaan. 

5. Bereid je goed voor op je sollicitaties

Als je een belangrijke stap zet in je sollicitatieproces is het logisch dat je zenuwachtig bent. Of je nu je cv opstuurt of naar een sollicitatiegesprek reist, je wilt ervoor zorgen dat je een zo goed mogelijke indruk achterlaat. Weet je niet zeker of dat je gaat lukken? Dan krijgt de stress vrij baan.

Met de Checklist cv en Checklist motivatiebrief van Sollicitatiedokter weet je zeker dat je de ultieme sollicitatie instuurt. Dan hoef jij je daar niet meer druk over te maken.

Ben je nerveus voor je sollicitatiegesprek? Volg dan het Stappenplan voor het ideale sollicitatiegesprek van Sollicitatiedokter. Hiermee garandeer je jezelf van de best mogelijke voorbereiding op je sollicitatiegesprek. Je zal merken dat je er opeens een stuk minder nerveus voor bent.

De hierboven genoemde producten vind je tussen onze producten en diensten!

Geef een reactie